Zaštitnu oznaku geografskog porijekla imaju njeguška pršuta i pljevaljski sir

Crnogorska goveđa pršuta, stelja i durmitorski skorup čekaju znak

Njeguška pršuta i pljevaljski sir imaju oznaku geografskog porijekla, a uskoro bi trebalo da im se pridruže crnogorska goveđa pršuta, crnogorska stelja i durmitorski skorup. - Njeguška pršuta je dobila geografsku oznaku na zahtjev NVO „Udruženje proizvođača njeguških specijaliteta“ sa Cetinja. Zahtjev za zaštitu oznake porijekla „pljevaljski sir“ podnijelo je istoimeno udruženje.
Objavljeno: 19. 06. 2018 - 06:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

U proceduri je dodjela geografske oznake za crnogorsku goveđu pršutu i crnogorsku stelju, čiju registraciju je pokrenulo NVO „Udruženje za kvalitet mesa sjevera Crne Gore“. Očekujemo da će registracija oznake i za ova dva proizvoda biti uspješna. Procedura zaštite pokrenuta je i za durmitorski skorup – kazali su Pobjedi iz Ministarstva poljoprivrede.

OZNAKE

Iz ovog resora podsjećaju da postoji više oznaka poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, ali i na proceduru za njihovo dobijanje. - Prema Zakonu o šemama kvaliteta, poljoprivredne i prehrambene proizvode moguće je zaštititi  oznakom porijekla, geografskom oznakom, oznakom garantovano tradicionalnog specijaliteta, a od prošle godine i oznakama „viši kvalitet“, „planinski proizvod“ i ,,sa moje farme“. Poseban sertifikat se daje za organsku proizvodnju –,,organski proizvod Crne Gore“ - pojašnjavaju oni.

Procedura zaštite proizvoda bilo kojom od ovih oznaka pokreće se podnošenjem zahtjeva za registraciju Ministarstvu poljoprivrede koje potom obrazuje komisiju za sprovođenje postupka registracije oznake. - U slučaju oznake porijekla, geografske oznake i garantovano tradicionalnog specijaliteta zaštitu može pokrenuti grupa proizvođača ili prerađivača nekog proizvoda, odnosno udruženje, bez obzira na njegov pravni status ili sastav.  Kod ostale tri oznake zahtjev može podnijeti jedan proizvođač ili privredni subjekt - objašnjavaju iz Ministarstva. Uz zahtjev je potrebno priložiti proizvođačku specifikaciju i dostaviti dokaze navoda koji se nalaze u tom dokumentu.

- Najzahtjevniji dio je pisanje specifikacije u kojoj se do detalja opisuje proizvod i način proizvodnje, čime se potvrđuje da su poštovani definisani uslovi za registrovanje oznake. Komisija Ministarstva ocjenjuje dokumentaciju i ukoliko su ispunjeni svi uslovi odobrava registraciju oznake. Kontrolu proizvođača u dijelu ispunjavanja definisanih zahtjeva iz proizvođačke specifikacije vrši kontrolno tijelo - podsjećaju iz ovog Vladinog resora. Crna Gora je, kažu, prethodne dvije godine napravila značajne iskorake u sertifikovanju kvaliteta kroz zaštitu naziva i uopšte unapređenje kvaliteta domaćih proizvoda. - Očekujemo da će naši proizvođači prepoznati benefite i mogućnosti koje im nude i nove oznake ,,viši kvalitet“, „planinski proizvod“ i ,,sa moje farme“, koje mogu registrovati po jednostavnijoj proceduri i kao individualni proizvođači - navode iz Ministarstva.

PROCEDURA

Procedura zaštite proizvoda nekom od oznaka definisanih nacionalnim zakonodavstvom, po principima šema kvaliteta koje važe u EU, je kompleksan proces. - Stoga su bili potrebni zajednički napori i posvećen rad Ministarstva, udruženja poljoprivrednih proizvođača i opština, ne samo u dijelu edukacije i jačanja duha zajedništva proizvođača koji su prepoznali interes da zaštite svoje proizvode, već i u dijelu prikupljanja i sistematizovanja informacija koje čine sastavni dio neophodne dokumentacije za sertifikaciju naziva - objasnili su Pobjedi iz Ministarstva.

Osnovni motiv za zaštitu naziva je postizanje dodatne vrijednosti proizvoda koji ima dokazanu reputaciju i specifičnost uslovljenu geografskim okruženjem, vještinama ili dokazanom tradicionalnom metodom proizvodnje. - Zaštitom se sprečava zloupotreba proizvoda na tržištu, postiže se bolja cijena, ali i šira prepoznatljivost proizvoda i regiona iz kojeg potiče. Time se značajno poboljšava mogućnost plasmana, naročito kroz turizam, što je od posebne važnosti za naše poljoprivrednike - ocijenili su.

Crna Gora, kako kažu, ima niz proizvoda koji imaju potencijal da budu na evropskoj listi zaštićenih proizvoda. - Mnoga područja u Crnoj Gori poznata su po nekom od proizvoda koji ima jedinstvenu recepturu i svaki od njih je potvrda postojanja tradicije, iskustva i običaja. Sa uspostavljanjem sistema kvaliteta i zaštite, taj potencijal može se bolje iskoristiti u svrhu obogaćivanja tržišne i turističke ponude i razvoja ruralnih područja - smatraju u Ministarstvu.

Komentari: 1

Sirara ...

19. 06. 2018 - 14:31

E, kuku.... A nećete da brendirate "mješavinu". Koja je iz doba starih Ilira koji su živjeli na ovim prostrima . Dokleatski sir - CASEUS DOCLEAS kojeg pominje Plinije Historia naturalis, XI, 97, 240. Sir iz okoline Duklje bio čuven i poznat je po tome što je izvozni proizvod sa ovog terena, aslužilo se na rimskom dvoru.
Novi komentar