Osumnjičenom za ubistvo Ukrajinke određen pritvor od 30 dana

Stanović imao falsifikovani pasoš, krio se u Skadru i Tirani

Dvadeset dvogodišnjem Arseniju Stanoviću iz Kotora juče je određen pritvor od 30 dana zbog sumnje da je 11. maja na svirep način ubio Ukrajinku Anastasiju Lašmanovu (30). Odluku o pritvoru donio je sudija za istrage Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović.
Objavljeno: 19. 06. 2018 - 06:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Branilac Stanovića, advokat Zoran Piperović potvrdio je za Pobjedu da je njegovom klijentu određen pritvor i da je Tužilaštvo donijelo naredbu o sprovođenju istrage. - Naredba za sprovođenje istrage donijeta je zbog teškog ubistva sa dva kvalifikativa, prvi je ubistvo izvršeno na svirep način, a drugi da je počinjeno iz koristoljublja - kazao je Piperović. O

n je dodao da njegov klijent nije dao izjavu povodom okolnosti za određivanje pritvora. Stanović je nakon više od mjesec bjekstva uhapšen u nedjelju ujutro u Tirani, a sa njim je bio i njegov otac Zoran Stanović, inače smijenjeni šef ispostave granične policije na tivatskom aerodromu . Hapšenje mlađeg Stanovića uslijedilo je nakon što je crnogorska policija kolegama u Albaniji dostavila operativna saznanja o lokaciji na kojoj se krio osumnjičeni za teško ubistvo. Prema pouzdanim saznanjima Pobjede, Stanović je odmah nakon zločina ilegalno prešao u Albaniju i krio se u Skadru i Tirani. Istražitelji sumnjaju da mu je u tome pomogao otac Zoran Stanović, koji je četiri dana nakon zločina smijenjen sa dužnosti.

Kod Arsenija Stanovića su, kako nam je potvrđeno iz više izvora, pronađene falsifikovane putne isprave koje je, kako se pretpostavlja, trebalo da iskoristi za bijeg u Sjedinjene Američke Države. Osumnjičenom je zaprijećena kazna zatvora od 40 godina. Stanović do sada nije želio da iznese odbranu, koristeći zakonsko pravo da se brani ćutanjem.

U nekoliko navrata Zoran Stanović je tvrdio da nije u kontaktu sa sinom i da ne zna gdje se nalazi. Arsenije Stanović je prije nekoliko godina bio u emotivnoj vezi sa ukrajinskom državljankom. Pronađeni tragovi na mjestu ubistva i način na koji je izvršeno ukazivali su da je u pitanju zločin iz koristoljublja. Na tijelu i glavi žrtve bilo je više ubodnih rana. Naredbom za sprovođenje istrage Stanoviću se na teret stavlja ubistvo iz koristoljublja zbog sumnje da je nakon počinjenog zločina iz stana Lašmanove uzeo skupocjeni sat.

Samo dan nakon što je pronađeno tijelo inspektori su imali saznanja koja su ukazivala da je Arsenije Stanović mogući počinilac. U prilog tim tvrdnjama prikupili su brojne dokaze – snimke sa video-nadzora, DNK tragove... Lašmanova je u Crnu Goru došla prije nekoliko godina i prvo je radila kao konobarica. U kratkom roku ona je postala direktorica kompanije ,,Sitrejd“, koja je prije tri godine kupila tivatski hotel „Mimoza“ i na tom mjestu je izgrađen hotelski kompleks „Perla“. Lašmanova je bila i vlasnica salona ljepote „Feme fatale“ koji se nalazi u hotelu ,,Tre kane“ u Budvi.

Što kaže zakon

Iako se pretpostavlja da je pomagao sinu u pokušaju da pobjegne, ukoliko sud utvrdi da je Arsenije Stanović izvršilac ubistva, njegov otac Zoran prema Krivičnom zakoniku Crne Gore neće odgovarati za „pomoć učiniocu poslije izvršenja krivičnog djela“.

Advokat Lazar Aković kazao je za Pobjedu da član 387 predviđa da za ovo krivično djelo ne može odgovarati najbliži srodnik izvršioca, majka, brat, otac, đed ili bračni i vanbračni drug. Inače, zaprijećena kazna za pomoć učiniocu poslije izvršenja krivičnog djela je od jedne do osam godina. Pružanje pomoći učiniocu poslije izvršenja krivičnog djela poznato je kao krivično djelo jatakovanja i specifično je jer je usmjereno protiv pravosuđa kako bi učinilac izbjegao da odgovara pred institucijama sistema.

Komentari: 3

lazni pasos

19. 06. 2018 - 08:39

Ocito da je tata radeci na granicnoj kontroli stekao vjestine , znanja i kontakte koje mu omogucavaju da babu prosvercuje kao Deda Mraza. Za sina ga ne mogu osuditi al ko zna kolko je drugih preturio preko grane ilegalno . Posebno sto citam da je kao policaj veoma imucan .
bujrum musa preko granice

19. 06. 2018 - 08:51

Kolko su se ti granicni panduri osmjelili cudo jedno .Ona policajka iz BR sto je Turcima prodavala lazne pasose cak sve objavila na FB da se pohvali jaranicama kako je bila u Stambolu i po finim restoranima a palta joj 400 € . Inace veoma neljubazni , komunisticki drsko se ponasaju sa normalnim putnicima koji imaju uredne papire .
svetlana moldavija

19. 06. 2018 - 09:12

Mogu bar Piperovica uhapsit nije mu rod. On jelazno najavljivao predaju obezbjedjujuci mu vrijeme da umakne. Uopste CG sa takvom korumpiranom i nesposobnom granicnom sluzbom predstavlja ozbiljnu prijetnju za Evropu . Srecom Hrvatska popravlja ispravlja nase propuste. Na debeli brijeg nasu granicu prosao Siftar pokriven dzakom paprika i uhapsili ga Hrvati . Jao koja blamaza !!!!!
Novi komentar