Direktor Resursnog centra u Kotoru o video-zapisu u kojem tri učenika tuku školskog druga

Moškov: Akteri su djeca sa smetnjama u učenju

Uprava je postupila odgovorno, sve učesnike incidenta smo isključili. Nijesmo željeli da zataškamo slučaj već smo vodili računa o činjenici da je riječ o đacima prvog razreda te da su u specifičnom životnom dobu – kaže Neđeljko Moškov
Objavljeno: 19. 06. 2018 - 06:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Video-zapis u kojem grupa učenika u Resursnom centru za sluh i govor ,,Dr Peruta Ivanović“ u Kotoru tuku vršnjaka, objavljen je juče na društvenim mrežama.

Na snimku koji traje 40 sekundi vidi se kako ga sva trojica udaraju nogama i rukama zato što ne umije da ponovi stihove pjesme ,,Od Topole pa do Ravne Gore“. Prestali su da ga tuku tek kada je mladić počeo da se savija od bolova. Direktor te vaspitno-obrazovne ustanove Neđeljko Moškov rekao je juče za Pobjedu da je riječ o događaju koji se desio prije nekoliko mjeseci, te da su njegovi akteri isključeni iz škole. Učenik kojeg su maltretirali, vratio se na nastavu poslije nekoliko dana. - Incident sa snimka se desio prije nekoliko mjeseci. Škola je postupila vrlo odgovorno i ishod disciplinskog postupka je bio izricanje mjere izbacivanja iz škole. Na disciplinske mjere nije bilo prigovora roditelja – kazao je Moškov Pobjedi.

SNIMANJE

 On dodaje da je iz škole isključen i četvrti učenik koji je snimao kako njegovi drugovi maltretiraju vršnjaka. - Bilo je mišljenja da prema njemu treba primijeniti blažu kaznu, da je on bio prinuđen da snima te da to nije radio dobrovoljno. Međutim, zauzet je stav da odgovornost tog učenika nije ništa manja, pa je i on isključen iz škole – kaže Moškov. Sva četvorica isključenih su iz Kotora, pohađali su prvi razred, smjer kuvar. Moškov objašnjava da nije riječ o djeci sa smetnjama u razvoju kako su neki mediji prenijeli, već sa poteškoćama u učenju.

- Resursni centar bavi se obrazovanjem, vaspitanjem, rehabilitacijom, smještajem i profesionalnim osposobljavaljem djece sa problemima sluha i govora, ali ima i onih koji kod nas pohađaju nastavu jer su tokom ranijeg školovanja imala problem sa lošim ocjenama ili vladanjem. Dakle, ni jedno dijete koje ima bilo kakve smetnje u razvoju, nije učestvovalu u incidentu, niti kao nasilnik, niti kao žrtva – kaže Moškov.

JAVNOST

On naglašava kako to što se snimak pojavio tek sada, ne znači da je uprava Resursnog centra pokušala da zataška slučaj. - S obziirom na to da se roditelji četvorice isključenih učenika nijesu žalili na odluku, da je mladić nastavio školovanje, smatrali smo da slučaj ne treba da ide u javnost jer tako ne pomažemo ni njemu ni počiniocima. Naravno, ne opravdavajući njihov postupak, moramo uzeti u obzir da je riječ o učenicima prvog razreda, da su u osjetljivom životnom dobu – objašnjava Moškov. Nakon incidenta, otac mladića kojeg su drugovi maltretirali, prebio je oca jednog od nasilnika. Tokom slučajnog susreta u Radanovićima polomio mu je nos i rebro. Resursni centar sada školuje 137 učenika, a čak više od polovine je sa poremećajem u učenju.

Komentari: 1

Ilija

20. 06. 2018 - 06:49

Kako ovaj od 18 god pohadja prvi razred.Prepoznao sam ga na slici i nije mu ovo prvi put da se ovako ponasa.I moje dijete jezavrsio ovu skolu.Sad ne odlican frizer i uspjesan mlad covjek.
Novi komentar