Poslanici danas o Predlogu zakona o Predsjedniku

Poslanici Skupštine trebalo bi danas da raspravljaju o Predlogu zakona o Predsjedniku Crne Gore, kojim je predviđeno da, poslije prestanka funkcije, ima pravo na počasni naziv, naknadu zarade i da koristi službeni automobil sa vozačem.
Objavljeno: 19. 06. 2018 - 08:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predlog zakona je nedavno dobio jednoglasnu podršku Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Predlogom je predviđeno da će Predsjednik države, po prestanku funkcije, moći da koristi kancelariju i da zaposli po jednog savjetnika i administrativnog radnika najduže pet godina.

Navodi se da je jedan od osnovih ciljeva zakona stvaranje okvira koji će obezbjediti omogućavanje primjerenih prava Predsjedniku za vrijeme vršenja funkcije i prava po njenom prestanku, kao i dignitet funkcije Predsjednika.

Zakonom je predviđeno da po prestanku funkcije Predsjednik stiče pravo na počasni naziv, "bivši Predsjednik Cme Gore“ i da pripada predsjednicima koji su tu dužost obavljali od obnove nezavisnosti Cme Gore, od 3. juna 2006. godine.

Predsjedniku po prestanku funkcije do ispunjenja zakonskih uslova za sticanje prava na penziju, pripada pravo na naknadu zarade u visini od 70 odsto zarade koju je primio u posljednjem mjesecu prije prestanka te fukcije, uz odgovarajuće usklađivanje.

„Ukoliko zasnuje radni odnos za vrijeme ostvarivanja ovog prava za to vrijeme se obustavlja isplata naknade. Predviđeno je da ukoliko ostvari pravo na penziju, a ona je manja od 70 odsto zarade, ima pravo na posebno mjesečno primanje u iznosu razlike između 70 odsto zarade i penzije koju prima“, kaže se u obrazloženju.

Komentari: 0

Novi komentar