STAV

Prihvatni centri za migrante veliki pritisak na budžet, bezbjednost i međuvjerski sklad

Prihvat većeg broja migranata, na duže vrijeme, na našoj teritoriji, mogao bi imati velike posljedice po unutrašnju stabilnost, međuvjersku harmoniju ali i ekonomske prilike u Crnoj Gori. Kao alternativu, Crna Gora bi trebalo da djelimično slijedi politike Mađarske i Poljske i striktno zakonski ograniči boravak migranata. Naročito što se radi o migrantima koji nemaju uslov da traže azil u EU, a naša država nema desetine miliona eura za njihovo izdržavanje.
Objavljeno: 20. 06. 2018 - 00:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Poslovično umjereni crnogorski premijer Duško Marković iznenadio je u nedjelju domaću javnost kada je saopštio da bi stara karaula SFRJ mogla postati prihvatni centar za migrante iz arapskih država.

orf"Jačamo naše kapacitete, pokrenuli smo prema Evropskoj komisiji projekat sanacije jedne stare jugoslovenske karaule na granici sa Albanijom, koja bi mogla biti migracioni prihvatni centar kako bismo stvari bolje kontrolisali. Preduzećemo sve kako ne bismo doživjeli onaj veliki rizični talas koji se desio 2015, koji nije zahvatio Crnu Goru. Ali, sada se očigledno ruta mijenja, preko Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i dalje prema Evropi", rekao je Marković

Kasarna Zoganje ili Krenza kao prihvatni centri: Premijer nije naveo koja je to karaula, ali je pripremajući se za priliv migranata, Vlada još u septembru 2015. godine definisala lokacije gdje će biti smješteni migranti. Sudeći prema planu iz 2015. godine, ta stara karaula se nalazi u mjestu Zoganje, nedaleko od Ulcinja.

Crna Gora priprema kapacitete za priliv u prosjeku 2.000 migranata dnevno. Postojeći kapaciteti za smještaj migranata i izbjeglica u Crnoj Gori su Centar za tražioce azila sa 80 mjesta, Prihvatilište za strance 50 mjesta i JU “Ljubović” 25 mjesta, što ukupno čini 155 rasploživih mjesta. Adaptiranjem objekata policije Krenza nadomak Podgorice i Zoganje kod Ulcinja dobio bi se kapacitet oko 500 mjesta. U navedenim smještajnim objektima, bilo bi obezbijeđeno oko 650 mjesta. Takođe, formirala bi se šatorska naselja od 1.000 mjesta na različitim lokacijama shodno procjeni trenutne situacije”, bio je stav tadašnje Vlade.

Crnu Goru je tada, pukim slučajem, zaobišao veći priliv migranata, ali sadašnja situacija govori da to više neće biti moguće. Naime, prema zvaničnim podacima, u Crnoj Gori je za prvih pet mjeseci registrovano oko 1.500 ilegalnih prelazaka migranata, što je značajno više nego u prethodnoj godini.

1012kurcAustrija i Danska lanisirale ideju o prihvatnim centrima na Balkanu: Ideju da u Crnoj Gori i zemljama Zapadnog Balkana treba sagraditi centre za masovni prihvat migranata lansirao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc, čija zemlja od 1. jula preuzima predsjedavanje EU.

Kurc je za austrijski javni servis ORF objasnio da na tom planu Austrija radi zajedno sa nekoliko zemalja, a njegova suština je da se osnuje centar za prihvat migranata van Unije, gdje bi migrantima bila “pružena zaštita, ali ne i šansa za bolji život”.

Njegov danski kolega Lars Rasmunsen nagovijestio je početkom juna da razgovara sa nekim zemljama, uključujući i Austriju, o otvaranju "zajedničkih centara" namijenjenih migrantima koji nemaju uslov da traže azil u EU ili kojima su odbijeni zahtjevi za azil. 

Drugim riječima, u Crnoj Gori i ostalim zemljama Zapadnog Balkana bi bili sagrađeni prihvatni centri za boravak migranata na duži rok! S obzirom da Crna Gora ima 600.000 stanovnika, narušenu bezbjednosnu situaciju, ograničene resurse i teškom mukom održani međuvjerski sklad, jasno je da bi recimo, 20.000 migranata uticalo na pogoršanje bezbjednosne ali i ekonomske situacije.

Vladi donirana spiralna žica iz Mađarske: Da aktuelna Vlada ima na raspolaganju širok spektar ideja za borbu protiv migrantske krize, pokazuje podatak da je Mađarska ponudila Crnoj Gori "specijalna" sredstva.

madarskazicaNaime, Mađarska je ponudila donaciju spiralne žice za pokrivanje 25 km državne granice, sa ciljem "bolje pripremljenosti Crne Gore za mogući veći priliv migranata kroz našu teritoriju".

"Policijska saradnja između Crne Gore i Mađarske je bazirana na Konvenciji o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi (PCC SEE), s obzirom na to da su obje države njene potpisnice, što je u isto vrijeme i pravni osnov za potpisivanje Ugovora o donaciji opreme za zaštitu državne granice", piše u ugovoru.

Podsjetimo, nakon vrhunca migrantske krize 2015. godine, broj migranata na balkanskoj ruti ka zapadnim evropskim državama bio je smanjen, dijelom zbog ograde na južnoj granici Mađarske sa Srbijom.

Mađarska se našla na udaru svjetske javnosti zbog takvog postupanja prema migrantima, ali ostvarila cilj - zaustavila je priliv migranata na svojoj teritoriji.

rutaglCrna Gora potpisnik konvencija: Za neupućene čitaoce, prihvat migranata na našoj teritoriji bi značio i milionska izdvajanja iz budžeta.

Prema međunarodnim konvencijama čiji je Crna Gora potpisnik, svim osobama koje bježe od ratnih zbivanja, ili su u svojim zemljama proganjani po osnovu rase, vjere, nacije, političkog mišljenja ili pripadanja određenoj društvenoj grupi, zemlje prijema treba da pruže zaštitu.

Ovo podrazumijeva pružanje bezbjednog smještaja uz obezbjeđenje adekvatne hrane, vode i sanitarnih uslova, zbrinjavanje osoba sa posebnim potrebama, pravnu zaštitu, omogućavanje pristupa ostalim pravima kao što su zdravstvena i socijalna zaštita, obrazovanje itd.

Azilantu 96 eura, migrantu 50 eura: Nadalje, Vlada Crne Gore donijela je sredinom aprila odluku o novčanoj pomoći za azilante i strance pod supsidijarnom zaštitom shodno kome oni mogu da računaju na mjesečnu novčanu pomoć od 66,68 kao samci do 126,77 eura sa petočlanom podrodicom

Strancu koji traži međunarodnu zaštitu - migrantu može se, u ostvarivanju prava na prihvat, odobriti jednokratna novčana pomoć u iznosu od 50 eura, dok traje prihvat.

Novčana pomoć za azilanta i stranca pod supsidijarnom zaštitom ostvaruje se kao mjesečna novčana pomoć.  Visina mjesečne novčane pomoći iznosi za: - pojedinca 66,68 eura; - porodicu sa dva člana 80,08 eura; - porodicu sa tri člana 96,11 eura; - porodicu sa četiri člana 113,47 eura, i - porodicu sa pet i više članova 126,77 eura“, piše u odluci. Jasno je da bi priliv od recimo 20.000 migranata značio trošak od više desetina miliona eura, ne računajući pogoršanje bezbjednosnih prilika.

turska

Više izvora iz Vlade je nezvanično kazalo Portalu Analitika da je migrantska ruta preko Crne Gore realnost, i da je daleko bolja varijanta držati migrante daleko od gradskih jezgara. Iako u svemu tome ima logike, Vlada bi morala striktno da ograniči boravak migranata u Crnoj Gori, najduže do, recimo, 60 dana, i da unaprijed dobije novčana sredstva iz EU.

Sjetimo se da je EU Turskoj bila obećala dvije milijarde eura kako bi napravila prihvatne centre na svojoj teritoriji, a da je malo od toga ispunjeno.

Komentari: 39

Boro i Ramiz

20. 06. 2018 - 01:26

Ha, ha, ha ... Kako smo smiješni, zar ne gosp. Markoviću. Crnogorsko busanje u prsa, prslih gaća. E baš nas intersuju komentari političkih partija po ovom pitanju...
dvojica cg u gostima

20. 06. 2018 - 11:32

Ja tebi vojvodo , ti meni serdare a koja smo g. samo mi znamo .
Tschüß bis morgen meine Herren

20. 06. 2018 - 03:21

Turska ih salje Grcima. Grcka ih tjera u Albaniju. Ovi nama. Mi Bosancoma. Oni Hrvatima. Hrvati Slovencima a Slovenci Austriji a oni Njemcima. Samo ih sto brze usmjeravati najkracom rutom prema njihovom konacnim odredistima u EU. Sa najkracim mogucim zadrzavanjem kod nas. Ovo je za njih inace samo tranzit a ne odrediste. A to sto nam planiraju Kurtz i Rasmunsen i ostali .. übermenschen aus Europa.- malo morgen
Nick

20. 06. 2018 - 07:26

Ali ovi nasi moraju prihvatit sta god da im kazu uz Evrope.. sad da im kazu spali svoju zemlju on je mora spaliti.. nema tu ocu-necu.. Hvala nasim "prijateljima"
Vasojevic

20. 06. 2018 - 07:43

Zasto ove negativne reakcije na migrante? Zar Crna Gora neće u EU? Ako hoće, mora da postuje ono sta joj se kaze iz Brisela? Drugo, migranti su čuli da je Crna Gora primjer multi -kulti sklada čime se ponosi i zato se čudim da uopšte moze neko da negativno gleda na dolazak migranata.Dobrodosli migranti, u što većem broju, Crna Gora je i vaša kuća , a crnogorsko gostoprimstvo je nadaleko čuveno.Naravno, dobrodošli u Podgoricu, Budvu, Kotor, Tivat,Bar ,Danilovgrad, Niksić..Na sjever nemate kud, ovamo je sirotinja, nego se drzite tih 4 nahija i primorja, jer tamo je ljepota, život, milina.
natini pobunjenici

20. 06. 2018 - 08:32

Lavinu migracija su pokrenuli Amerika i NATO serijom pljackaskih pohoda u Aziji i Africi .Mi smo kao americki vazali cak i priznali teroriste tako da imamo neku obavezu prema njima.Jedino nas spasava sto smo i sami bijeda pa nijesmo njihov cilj. Zapad pokusava da se rastereti i uvli ih nama a to nece na dobro izaci . To je kao brana u vrijeme poplava . Mora se ili otvoriti ili puci .
vasovi pobunjenici

20. 06. 2018 - 09:44

Nemoj sad tako . Najvise ste vi iz Vasojevica nosili sandale u Sirji Sve sami sehidi sucur alahu .
Kod "Boba"

20. 06. 2018 - 13:16

Bijedno je i providno ovo što napisa, tobožnji "Vasojeviću"... Kad se posrbica i malo zagrebe po površini, ukaže su njegovo pravo lice - mržnja prema državi Crnoj Gori, nwmoć i bijes sprema kakvim-takvim uspjesima shodno uslovima u državi i pritiscima iz okruženja... Naći će ova Država najbolji put izlaska i iz ovog svjetskog problema ali nikada više neće biti plijen Karađorđevića i njihovog bašobozuka.
Ilija

20. 06. 2018 - 18:42

Kod "Boba" nije bilo nikakvih uspjeha države CG. Ni u primisli najvećih laž.va neće naći ništa što je za pohvalu. Mi smo krepali samo to još ne znaju nacionalni Crnogorci koji ih glasaju. Uvoz nam je pokriven samo sa 16% izvoza. To je mjerilo naše uspješnosti.U poslednjih 20 godina smo uvezli više od 200 miliona eura vode!!! A ti pričaš o nekakvom uspjehu čovječe...
Za Vaska

20. 06. 2018 - 15:05

Pod 1 i vi irvasi-stojseri ste izbjeglice-migranti, i to za nas u primorje i srednji dio CG ne baš poželjni i dobro došli. Pod 2 najbolje da po malo idete nazad u stojsersku oblast, da napravite mjesta novim migrantima iz Sirije. Kakvi god da su bolji su od vas jer su i kulturniji i obrazovaniji, mada to nije teško. Ajde zdravo odoh se kupat u more.
Slobodna Boka

20. 06. 2018 - 09:05

Hahaha, nema brige, branice NATO Crnu Goru. A i sto fali da se primi jedno 400 000 migranata, taman da i Crna Gora onda moze reci kako ima milion stanovnika. :D
levant

20. 06. 2018 - 09:30

Najbolje iz rasporedit u Bar i jedan dio u Rozaje i Sjever posto je iz tog dijela CG bilo najvise pobunjenika i boraca za demokraciju ISIL.
abu ranko al cuca

20. 06. 2018 - 09:52

Ranko Krivokapic bi ih trebao sresti sa svijecem . Pola mu je partije bilo u pobunjenike .
Zozo

20. 06. 2018 - 10:56

Stav pravoslavnih je jasan ali su se bosnjaci umirili nesto oko brace....
Pero

20. 06. 2018 - 10:59

Zar nijesu Srbi za sve krivi? Ovo su braca,doktori i inženjeri...
Maestro

20. 06. 2018 - 12:04

Od kad to mi Crnogorci ne primamo u goste druge ljude koje je muka potjerala? Da slijedimo politiku Mađarske?? Hahaha, pa oni su stavili žicu oko svoje države, kao da žive u logoru. Ja sam za to da treba prihvatiti migrante, neće oni uzimati poslove ljudima, već će se stvoriti novi. Pekara ujutru će prodavati više hlebova, frizer će ošišati više glava. Od svega toga porez ide državi...
Profa

20. 06. 2018 - 16:14

Maestro, jesi li saglasan da migranti koji budu krali, pljačkali, ubijali, terorisali, prvo to tebi i tvojima urade, zato što si ti zagovornik te politike? Nije pošteno da se na nekim drugima slomi tvoja politika, što misliš?
Maestro

20. 06. 2018 - 12:04

Od kad to mi Crnogorci ne primamo u goste druge ljude koje je muka potjerala? Da slijedimo politiku Mađarske?? Hahaha, pa oni su stavili žicu oko svoje države, kao da žive u logoru. Ja sam za to da treba prihvatiti migrante, neće oni uzimati poslove ljudima, već će se stvoriti novi. Pekara ujutru će prodavati više hlebova, frizer će ošišati više glava. Od svega toga porez ide državi...
JudasPriest

20. 06. 2018 - 17:45

Nikakvu obavezu da im bilo sto pruzimo, a kamoli da ih izdravamo nemamo, i ne trebamo da imamo! Dovoljno problema imamo i ovako, ne trebamo ih uvoziti!
Ilija

22. 06. 2018 - 19:01

Crnogorci su se tukli 500 godina da bi bili svoji na svojem. Dolaskom ovih vraćamo se na taj period. Postaćemo manjina. Islam će ponovo biti većinska vjera a oni kad postanu većina hrišćani prodju kao bos po trnju. Zar vam ništa ne znači da u Kuvajte, Kataru, Omanu, Saudijskoj Arabiji, Maroku, Čadu, Libiji... nema više ni jednog živog hrišćanina. Kome to nije jasno taj nije sav svoj. A i ti Maestro, čisto sumnjam da si hrišćanin. Imam osjećaj da si musliman pa navodiš vodu na svoj mlin.
Nick

20. 06. 2018 - 12:46

Neka ide Kurc u Kurc. Kad je vec tako pametan pa se sjetio :D
Djidja

20. 06. 2018 - 12:49

Eto koliko znaju o karaulama. U Zoganju je bila kasarna tj. centar za obuku graničara, a karaule su na samoj granici sa Albanijom - Bojana, Sveti Djordje, Fraskanjel, Postigvaš i Sukobin i za Skadarsko jezero Virpazar. Tako da je kasarna Zoganje debelo u našoj teritoriji, odmah do Ulcinja.
Nick

20. 06. 2018 - 13:57

Ovo je stvarno strašno. Pa oni ulaze kao da nema granice, još kada počnu da ih koriste razne službe za nedozvoljene stvari. O ovome treba stvarno razmisliti šta se tu dešava. Ako je stvarno politika Evrope da migrante šalje kod nas treba da se i mi zapitamo koja je to poruka i da li želimo da budemo u takvoj Evropi i šta ubuduće možemo da očekujemo.
kako kome

20. 06. 2018 - 14:19

Ako se mogla smjestiti Hrvatska BiH srbadija 1992-1995 mogu i ovi privremeno.Smjestili se davne 1992 i tu ostase i jos CG negiraju,dobili penzije i sad po plazama dopunski prodaju suvenire.
Ilija

22. 06. 2018 - 19:04

Srbadija nikome nije mijenjala vjeru, način ishrane, pojam o Bogu, način molitve, imena i prezimena. Nijesu zabrađivali žene i silovali i na silu odvodili našu djecu nikuda. Dovoljan je podatak da islam na ovim prostorima, tokom čitave svoje vladavine, nije dozvolio da se otvori niti jedna škola, umjetnička ili zanatska radionica. Je li ti sada jasna razlika između te dvije grupacije ljudi.
Madjarska tvrda linija

20. 06. 2018 - 18:29

Premijerova ideja je POGUBNA za buducnost Crne Gore i mi se svim silama moramo truditi da je sprijecimo. Gdje je predsjednik Djukanovic da jasno kaze "NE"?!
Ilija

20. 06. 2018 - 18:37

2000 migranata dnevno puta osam mjeseci po 30 dana jednako 480 000 novih muslimanskih bojnovnika na teritoriji CG. Sa domicilnim muslimanima to je još jedna CG. U tom trenutku nacionalnim Crnogorcima ne preostaje ništa drugo nego da se spakuju i da zauzmu njihovo mjesto tj. da napušte svoju državu a svoj životni prostor ustupe njima. Ne treba smetnuti sa uma da oni kada jednom uđu u našu državu iz nje neće nikada izaći jer ih EU više ne želi na svojoj teritoriji a mi nemamo snage niti naše rukovodstvo hrabrosti da ih vrati tamo negđe odakle su krenuli.
Sto ti imas

21. 06. 2018 - 15:21

PROTIV DRUGE RELIGIJE?Nijeti ovo vrijeme gorskog vijenca no interneta i globalnog povezivanje slobode trzista i kretanja robe ljudi i kapitala
Ilija

21. 06. 2018 - 22:58

Priupitaj ljude u Iranu, Iraku, Saudi Arabiji, Omanu, Kataru, Maroku, Čadu... đe se đenuše hrišćani iz njihovih država. A ti mene pitaš što ja imam protiv druge religije. Priupitaj njih. Što misliš imaju li oni internet, slobodno tržište, ljudska prava za ljude koji nijesu muslimani, globalni pogled na svijet, Znaju li što su to ljudska prava ili se njih sjete tek kada dođu u neku od normalnih država razvijene demokratije. Jesi li se upitao zašto se o ljudskim pravima nijesu interesovali dok su bili u svojim državama. Odgovor je jasan. Oni bi da njihovo bude samo njihovo a naše, njihovo i naše. U tome je sva poenta njihove filozofije. Znaš li da, dok su oni bili glavni na ovim prostorima, punih pola milenijuma nijesu dozvolili da proradi ni jedna naša škola.
"Čekajući Godoa"

20. 06. 2018 - 19:46

Ideja da u Crnoj Gori i zemljama Zapadnog Balkana treba sagraditi centre za masovni prihvat migranata, koju lansirao je mlađani austrijski kancelar Sebastijan Kurcneodoljivo podsjeća na nekadašnje shvatanje Balkana kao "sanitarnom kordonu" na graničnoj liniji evropske civilizacije. Nimalo ohrabrujuća slika budućnosti Balkana koja se plasira iz evropskih centara. One zemlje koje oni smatraju integralnim dijelom svoje kulture i civilizacije već su integrisane u EU, dok je ostatak regije ostao kao tampon zona i ulog za moguće geopolitičke igre velikih rivala. Obećanja o evropskoj budućnosti naravno i dalje ostaju, dok Balkanci nastavljaju da strpljivo "čekaju Godoa" i rijeku migranata i nevoljnika...
123e

20. 06. 2018 - 21:41

Ugasili smo ga,pa sad pricajte sto hocete
NEMA STETE

21. 06. 2018 - 13:12

Da ga ugasimo sa RASISTIMA i ljudima ci um zarobljen u 19.vijeku dje ne priznaju ni DOMACE RAZLICITOSTI a kamoli SVJETSKE.
KORIST

21. 06. 2018 - 11:23

Crna Gora ako budemo pametni imace veliku korist od EMIGRANATA. Njihova trosak snse bogate zemlje EU.Dakle pare stizu sa tim parama se placa hrana koja se moze kupovati od nasih domacih proizvodjaca distributera , i zak jedan broj rane snage ukjucen u taj projekat kupovina ljekova i ostalih potrebstina . Ima i strucnih ljudi koje crna gora moze kao prihvatna stanica registrovat i angazovati u sistemu mnogo koristi vidim.Samo slijepci rasisti i sovinisti drugim ocima gledaju na ove ljude.
Ilija

22. 06. 2018 - 19:08

Kada jednom dođu oni se neće vratiti u svoje države nikada. Oni sa sobom donose svoju kutluru koja je nama strana i neprihvatljiva. Znači dragi moj fundamentalisto da ćeš samo ti i oni, koji su kao ti, imati koristi od njihovog dolaska u CG. A i EU će samo nekoliko prvih godina snositi troškove. Odmah za tim oni će početi da se "snalaze" po mojoj državi gdje meni neće biti mjesta.
Jako korisni,

21. 06. 2018 - 12:36

mogu biti emigranti ,cak iz krize da izvuku C.G. Njemackoj se popravila nezaposlenost od kada su dosli emigranti ,Tako izjavila Merkel ? no ne smije jadnica mnogo po tom pitanju pozitivno govoriti???
SMIRITE se RASISTI

21. 06. 2018 - 15:23

C.G je dio EVROPE I SVIJETA i drzi te vrijednosti i dijeli ih sa NJEMACKOM FRANCUSKOM i drugim ZAPADNIM EU ZEMLJAMA i POTPISNICA istih ? Vrednosti koje nas spaja sa ZAPADOM
SMIRITE se RASISTI

21. 06. 2018 - 15:24

Bravo Markovicu podrska nasoj vladi na IMPLEMENTACIJI zapadnih vrednosti koje delimo sa istim.
!!MNE4EVER!!

23. 06. 2018 - 11:47

Dal bi to rekao da bi NATO ponovo bombardovao Srbiju, pa izbio talas Sprskih izbjeglica ka Bosni i Hercegovini. Cisto ono da njihovih 49% povucu na 79%? Jel bi onda isto urlao "smirite se rasisti" i "Bravo Izetbegovic podrska nasoj vladi na IMPLEMENTACIJI zapadnih vrednosti koje delimo sa istim" ? Izbjeglicama nije mjesto u Crnoj Gori. Ovi pomanitali Austrijanci neka ih vode svojoj kuci.
Svi koji dolaze

24. 06. 2018 - 17:26

vrata otvoriti,nevolja im je valja pomoci? EU DAJE NOVCE C,G ima jaku novcanu pomoc te izbjeglice trebaju kupovati hranu oni nam dodju kao TURISTI
Novi komentar