Uporedna analiza dokumenata Demokrata i Ure i Posmatračke misije ODIHR

Bečić i Abazović bi znatno širu reformu izbornih zakona nego što traži OEBS

Plan izbornih reformi koji su lideri Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta Ura uputili svim parlamentarnim partijama, nevladinim organizacijama i Briselu, sadrži znatno šire zahtjeve za izmjenu izbornog zakonodavstva od onog koji je preporučio OEBS nakon parlamentarnih izbora 2016. godine.
Objavljeno: 20. 06. 2018 - 05:49 Promjenite veličinu teksta: A A A

To pokazuje uporedna analiza dokumenata Plan izbornih reformi i Konačni izvještaj posmatračke misije OEBS-a za parlamentarne izbore 2016. godine.

U dokumentu pod nazivom Plan izbornih reformi, čiji su autori Aleksa Bečić i Dritan Abazović, postavljeni su zahtjevi za nalaženje ,,održivih rješenja” u vezi sa izborom članova Sudskog savjeta, novih zakonskih odredbi za izbor članova Savjeta RTCG, kao i implementacija preporuka OEBS-a/ODIHR-a u ,,cilju profesionalizacije institucija uključenih u izborni proces (DIK-a i ASK-a) kako bi se vratilo povjerenje javnosti u njih, što postulira izmjene svih izbornih zakona“.

REFORMA

U planu se traži sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva uključujući izmjene zakona o izboru odbornika i poslani ka , biračko m spis u , finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kao i o registrima prebivališta i boravišta. Plan zahtijeva i definisanje zakonskog rješenja kojim će se svi lokalni izbori održati u jednom danu, iako se ne nazire ustavni osnov za takav zahtjev. Traži se i donošenje kodeksa etičkog ponašanja u izbornim kampanjama i podzakonskih akata DIK-a kojim se regulišu struktura i način rada.

Posmatračka misija OEBS-a je u obimnom dokumentu, objavljenom nekoliko mjeseci nakon parlamentarnih izbora, svoja zapažanja podijelila u 16 preporuka od kojih su četiri prioritetne: proaktivnija uloga Državne izborne komisije u smislu pravovremenog donošenja propisa koji se odnose na nedostatke i nedosljednosti izbornog zakona, prisustvo medija svim sesijama DIK-a kao i redovno objavljivanje svih dokumenata.

U trećoj prioritetnoj preporuci OEBS navodi da ,,uslov boravišta i zakonske nadležnosti za glasanje treba izmijeniti tako da su u skladu sa Ustavom, kao i međunarodnim obavezama i dobrom praksom“. Ta preporuka se poklapa sa planom Bečića i Abazovića.

U četvrtoj prioritetnoj preporuci navodi se da bi političke partije ,,trebalo da razmotre interne mjere imenovanja žena za više pozicije u okviru stranačke strukture i povećaju vidljivost ženskih kandidata tokom izborne kampanje“. Taj zahtjev nijesu ispostavili lideri Ure i Demokrata.

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 6

CRNOGORAC

20. 06. 2018 - 06:05

STO CE SA NJIMA USRECITI I MI I EVROPA.
Dhali

20. 06. 2018 - 06:48

Opterećujete narod sa ovom dvojicom nebitnih likova, koji cmizdre kod EU kako bi se vratili u parlament. Jer, muka je, zakleli su se da nema povratka, a sad moraju u rikverc. Bljak
Sociolog30103

20. 06. 2018 - 07:15

Osnovna greška ove dvojice momaka i njihovih patrona je što ne shvataju da nemaju liderski kapacitet niti političku snagu.Oni se ponašaju kao ekskluzivna opozicija,veoma agresivno i arogantno,ali to nema pokrića.Onoga trenutka kada to shvate biće kasno,jer će biti u nestajanju sa političke scene.
Zakon

20. 06. 2018 - 08:06

Prva točka: ukidanje DPS-a, kao najjače građanske proEUropske partije. Druga točka: svi glasači su obavezni izić na izbore i obaveznog glasanja za aleksu i dritana, pod prijetnjom osoba sa bejzbol palicama u kapuljačama, tkz. četničke trojke. Treća točka: prije izbora proglasiti bečića za gradonačelnika, a abazovića za "predsednika"; uredbom.
To je to

20. 06. 2018 - 09:15

Pricaj ti pricu otvorice se dosieji.Vidjece se sve sto se radilo decenijama.Pa sto cemo onda.Nece biti sve tako gradjansko I demokratsko.
psihijatar

21. 06. 2018 - 17:20

Predlazem njih dva za jednog predsjednika CG po pola....ali tek kad porastu i budu punoljetni....u sto nevjerujem
Novi komentar