Direktor kompanije Wiener Stadtische

MITROVIĆ: Preuzeli 26 odsto tržišta

Uz glavni program mješovitog životnog osiguranja nudimo osiguranje od posljedica teških bolesti, od posljedica nesrećnog slučaja, za slučaj smrti od posljedica nesrećnog slučaja i za slučaj hirurških intervencija, kaže Ljubo Mitrović
Objavljeno: 20. 06. 2018 - 07:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

Poslovanjem kompanije za životno osiguranje Wiener Stadtische u Crnoj Gori smo zadovoljni, jer smo za kratko vrijeme od grinfild investicije uspjeli da postanemo jedan od lidera u ovom segmentu osiguranja, sa stalnim rastom premije, broja klijenata i ostalim parametrima poslovanja, naveo je izvršni direktor ove osiguravajuće kuće Ljubo Mitrović.

Wiener Stadtische životno osiguranje u Crnoj Gori posluje od oktobra 2010. godine.

Lider

- Iako smo najmlađa osiguravajuća kompanija i u dijelu životnih i u dijelu neživotnih osiguranja, uspjeli smo da se pozicioniramo kao jedan od lidera na tržištu i da konstantno rastemo. Možemo sa ponosom reći da smo i lider po inovacijama proizvoda,  jer konstantno  osluškujemo potrebe klijenata i prilagođavamo našu ponudu – kazao je Mitrović Pobjedi.

Ocijenio je da je prošla godina  za ovu kompaniju bila znatno uspješnija nego što su bila očekivanja i prognoze menadžmenta.

- Bruto fakturisana premija iznosila je 3,8 miliona eura, što je  25 odsto više u odnosu na 2016. godinu. Finansijski pokazatelji su takođe bili izuzetno dobri, znatno iznad plana. Profit prije oporezivanja  je iznosio 176.000 eura, što je 15 odsto više od planiranog – rekao je Mitrović i naglasio da već treću godinu ostvaruju pozitivan neto rezultat, uprkos, kako je kazao, uslovima poslovanja na tržištu kapitala i bankarskom tržištu, gdje uglavnom i dalje padaju kamate na depozite i prinosi na državne obveznice.

- Osnovni razlog što smo uprkos pomenutim uslovima ipak ostvarili pozitivan rezultat je veoma odgovoran i domaćinski odnos naše kompanije prema sredstvima klijenata. Stoga smo i ove godine, uz saglasnost akcionara, donijeli odluku o pripisu dijela dobiti osiguranicima, što je pokazatelj pozitivnih dugoročnih planova i daljeg jačanja pozicije naše kompanije u Crnoj Gori – poručio je Mitrović. 

Istakao je da se ta odluka odnosi na sve klijente koji imaju neki od programa mješovitog životnog osiguranja, a do kraja 2017. godine je proteklo dvije ili više godina od početka polise.

Pozitivan trend

- Na osnovu rezultata poslovanja u prvih pet mjeseci ove godine, možemo reći da su trendovi pozitivni i da ćemo i ove godine imati odličan rezultat i planirani rast premije – izjavio je Mitrović, koji tvrdi da tržišno učešće ove osiguravajuće kompanije konstantno raste.

- Sa skromnih tri odsto na kraju 2011. godine, brzo smo došli do dvocifrenog tržišnog učešća, a na kraju prošle godine smo imali preko 26 odsto, što je rast za četiri procentna poena u odnosu na 2016. – istakao je Mitrović i naglasio da su u prvim mjesecima ove godine zadržali tržišno učešće iznad 26 odsto.

- To je solidna osnova da u drugom dijelu godine dodatno ojačamo, imajući u vidu da je taj dio godine tradicionalno bolji u gotovo svim parametrima poslovanja naše kompanije, a naročito fakturisana premija – smatra Mitrović i objašnjava da su ponudu kreirali tako da svakoj starosnoj grupi mogu ponuditi neku vrstu programa, kao i zdravim i osobama koje imaju određene zdravstvene probleme.

- Većinu našeg portfelja čine klasični mješoviti programi životnog osiguranja sa štednom komponentom, što znači da istovremeno postoje dva osnovna pokrića: isplata osigurane sume za slučaj smrti osiguranika i isplata ušteđene osigurane sume za slučaj doživljenja isteka polise – objasnio je Mitrović i pojasnio da nude i dopunska osiguranja – od posljedica teških bolesti, nesrećnog slučaja, za smrt od nesrećnog slučaja i za hirurške intervencije.

Hiljadu plus

- Imamo i proizvode koji nemaju štednu komponentu već samo pokriće za slučaj smrti koji se, u saradnji sa bankama koriste kao obezbjeđenje kreditnih plasmana. Iako smo sa osnovnom verzijom ovog Riziko programa veoma konkurentni, mogu da najavim da smo za predstojeću treću fazu projekta rješavanja stambenih potreba građana po povoljnijim uslovima, Hiljadu plus, omogućili još povoljnije uslove našim klijentima – tvrdi Mitrović.

Rekao je da posljednjih šest mjeseci nude  nekoliko novih programa, čime su, kako je kazao, potvrdili ulogu lidera na polju inovacije proizvoda.

- Prvo smo za stariju generaciju, uz popularni program Senior uveli dopunsko osiguranje za lom kosti usljed nezgode. Zatim smo uveli dopunsko osiguranje od nastanka maligne bolesti, koje osiguraniku obezbjeđuje isplatu osigurane sume za slučaj dijagnoze neke od malignih bolesti – naveo je Mitrović i podsjetio da su sa

 Erste bankom  razvili štedni program sa jednokratnom uplatom premije ,,S Premium“.

- Kao vrhunac programskih inovacija bismo svakako izdvojili Best Doctors program dopunskog osiguranja, sa kojim smo startovali prije par mjeseci. Radi se o jedinstvenom programu u Crnoj Gori, koji klijentu omogućava liječenje od najtežih bolesti na najboljim svjetskim klinikama, obezbjeđuje putne, smještajne i troškove ljekova, sa ukupnim limitom čak od dva miliona eura tokom trajanja ugovora o osiguranju i to sve po jako pristupačnim cijenama – zaključio je Mitrović.

U vlasništvu vodećeg osiguravajućeg društva u Austriji

Mitrović je naveo da je osnivač i jedini vlasnik ove osiguravajuće kuće Vienna Insurance Group, vodeće osiguravajuće društvo u Austriji i lider na tržištu osiguranja Centralne i Istočne Evrope. Radi se o grupaciji čiji počeci datiraju iz 1824. godine, a posluju u 25 zemalja Centralne i Istočne Evrope, u kojima su vlasnici u 50 kompanija. Opslužuje 20 miliona klijenata i imaju 25.000 zaposlenih.

Premija svih kompanija iz grupe lani je bila  9,4 milijarde eura, što je 3,7 odsto više u odnosu na 2016. Profit prije oporezivanja je iznosio 442 miliona eura, što je porast od 8,8 odsto.

Potencijal tržišta

Mitrović objašnjava da učešće osiguranja života sa 50 odsto i više u ukupnoj premiji govori o razvijenosti tog sektora na tom tržištu. U Crnoj Gori, međutim, to je učešće svega 17 odsto, što znači da tržište ima veliki potencijal.

- Očekujem da će u bliskoj budućnosti životno osiguranje značajnije učestvovati u ukupnoj premiji osiguranja i u Crnoj Gori. Prije svega, zbog rastuće svijesti stanovništva o značaju polise životnog osiguranja, stabilne makroekonomske situacije i regulative koja je usklađena sa najboljom evropskom praksom i predstavlja veoma kvalitetnu osnovu za razvoj sektora osiguranja – kazao je Mitrović, koji smatra da su uslovi poslovanja u Crnoj Gori dosta dobri.

 

 

 

 

Komentari: 0

Novi komentar