Jovanović tvrdi da ga je tužilac uvrijedio, Katnić: Volim i ja srbijanske vašare

Jovanović: Na ovom snimku Sinđelić tuče ženu; Mugoša: Fotografije dvorišta, cvijeća i magarca nemaju veze sa fasadama

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma nastavljeno je danas u podgoričkom Višem sudu. 
Objavljeno: 20. 06. 2018 - 11:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na današnjem ročištu advokati odbrane su nastavili sa predlozima pregleda materijala sa mobilnih telefona svjedoka saradnika. Advokat Miroje Jovanović predložio je da se pusti set snimaka na kojima Sinđelić govori kako nema novca za gorivo i kako gladuje. Predsjedavajuća sutkinja Mugoša je odbila da pusti te snimke uz obrazloženje da se radi o privatnim stvarima a ne stavkama iz optužbe. Jovanović je takođe insistirao da se puste snimci na kojima se čuje kako Sinđelić tuče ženu, što je takođe odbijeno. Na to je Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić prokomentarisao da se Jovanović ponaša kao da je u pitanju ''srbijanski vašar'' a ne suđenje. Odbrana je na ovo burno reagovala. Advokat Jugoslav Krpović je zatražio da se puste slike sa ljetovanja Branke MIlić iz Grčke, kao i slike cvijeća, bašti i magarca iz Makedonije. Sutkinja je upozorila da se to ne tiče optužbe, ali je Krpović insistirao i komentarisao odluke suda zbog čega je kažnjen sa 500 eura. Povodom kazne Krpović je podnio zahtjev za izuzeće sudskog vijeća. Suđenje je prekinuto radi podnošenja zahtjeva i donošenja odluke o istom.

Tok sueđenja:

11:55 Današnji pretres se prekida kako bi se dostavio zahtjev za izuzeće i odlučilo o istom. Suđenje će biti nastavljeno sjutra u 9 časova.

11:50 Sutkinja Mugoša je kaznila Krpovića sa 500 eura zbog komentarisanja odluka suda i remećenja procesne discipline. Krpović je na to ponovo tražio izuzeće sutkinje Mugoše kao i ostalih članova sudskog vijeća. ''Uzimajući u vid današnje uvrede i nemogućnost da adekvatno vršimo odbranu tražim izuzeće sutkinje Mugoše i ostalih članova vijeća. Nama nije omogućeno da se adekvatno branimo. Takođe smo danas svi mi ovdje pretrpjeli uvrde da pravimo srbijanski cirkus i vi na to niste kaznili tužioca'', kazao je Krpović.

11:48 Krpović je prokomentarisao da su fotografije bitne kako bi se dokazao lični profil njegove branjenice.

11:44 Advokat Krpović je zatražio da se pusti novi set fotografija. Na pitanje suda, advokat objašnjava da su to forografije iz Grčke sa ljetovanja Branke Milić. Sutkinja je odbila da se prikažu fotografije. ''Fotografije ljetovanja Branke Milić nisu bitne za ovaj postupak. Takođe ove fotografije se neće prikazati jer se ljetovanja, Grčka i more ne pominju u ovoj optužnici'', kazala je Mugoša.

11:35 Suđenje je nastavljeno.

11:00 Suđenje se nastavlja u 11:30

10:50 Sutkinja Mugoša mu je objasnila da fotografije prirode nisu bitne za postupak. ''Fotografije dvorišta, cvijeća i magarca nemaju veze sa fasadama. Prirodne ljepote Makedonije nisu vezane optužnicom'', kazala je Mugoša.

10:48 Krpović je zamolio da se prikažu fotografije na kojima se vide prirodne ljepote Makedonije. Sutkinja ga je pitala da pojasni kakve veze ove fotografije imaju sa optužnicom.

''Ja da bih dokazao da je ona lice koje voli da fotografiše i da posebno voli prirodu i da voli da slika građevine jer joj je to struka prikazujem ove fotografije'', kazao je Krpović. 

10:42 Advokat Jugoslav Krpović je zamolio da se prikaže fotografija iz Podgorice sa telefona optužene Branke Milić.

fotografija-sudenje

''Ovo je fotografija iz Podgorice na mostu Braće Zlatičana, preko puta tadašnjeg hotela Crna Gora. Ove fotografije rekonstruišu kretanje moje branjenice koje dokazuju da ona ništa nije lagala'', kazao je Krpović.

10:36 ''Dosta mi je teško da nastavim ovu procesnu radnju jer sam opomenut i kažnjen a da sam prije toga uvrijeđen a da niste udaljili tužioca. Ostalo ću dostaviti sudu u pismenoj formi. Ima dovoljno primjeraka i za tužilaštvo da mogu da analiziraju'', kazao je Jovanović.

10:34 Advokat je dalje tražio da se pusti snimak na kojem Sinđelić govori ženi: ''Ono veče što sam ti uradio je ništa što ću tek da ti uradim''. Sutkinja Mugoša je odbila da se pusti snimak jer privatni odnosi Sinđelića i njegove žene se ne tiču suda.

10:30 Sud je odobrio da se pusti snimak na kojem se čuje kako je Sinđelić rekao da je ošišao kosu jer dok radi kosa mu smeta. ''A ovdje nam je svjedok rekao da mu je Edi kazao da se ošiša i obrije'', prokomentarisao je Jovanović.

10:28 Jovanović je zatražio da se pusti snimak na kojem se čuje kako Sinđelić govori: ''Eto šta si postigla. Ja sam došao i nalupao te i šta si postigla sa tim''. Sutkinja je odbila da se pusti taj snimak.

10:27 Jovanović je tražio da se pusti snimak na kojem se čuje kako Sinđelić tuče ženu.

Predmet ovog postupka nisu odnosi svjedoka saradnika sa njegovom suprugom niti su ti odnosi vezani za ovaj krivično pravni događaj.

''Tu se radi o porodičnom nasilju. Ja sam predložio psihijatrisko vijeće, a ovo ovdje što se čuje nije baš...'' Sutkinja Mugoša ga je prekinula i kazala: ''Nakon što advokat opet opomenut sud donosi rješenje. Imajući u vidu da je branilac više puta usmeno i na zapisniku opomenut, kako zbog rušenja procesne discipline tako zbog komentarisanja odluka suda, advokat Miroje Jovanović se kažnjava sa 500 eura'', kazala je Mugoša.

10:24 Jovanović je zatražio da se pusti snimak na kojem Sinđelić govori: ''Ja mogu sad da se spakujem i da dođem, ali nemam gorivo. Moram prvo da nađem gorivo. A ja tamo gladujem nemam šta da jedem''. Sutkinja je odbila da se pusti snimak.

advokati-sudjenje

10:23 Vijeće je odobrilo da se pusti audio snimak na kojem Sinđelić traži od jedne osobe da mu donese dvije motorole. Ovaj mu govori da ''to nije sigurno''. Na to ga Sinđelić prekida i kaže ''aha nije ti ovdje''. Ovaj mu potvrđuje da su motorole tu ali da nije sigurno da ih donese. Sinđelić mu odgovara: ''Dobro, pričaćemo da se ja čujem prvo sa ovim...''

10:18 Jovanović je zatražio da se pusti set audio snimaka na kojima Sinđelić navodi: ''Doći ću tu kad budem mogao i kada se snađem za gorivo jer goriva nemam''. Sutkinja je odbila da se puste snimci. ''To što Sinđelić ima ili nema goriva nije predmet ovog suđenja'', kazala je Mugoša.

Jovanović je prokomentarisao da je sud dozvolio poruke iz jula vezane za gorivo, a ne želi da pusti snimke.

10:10 Jovanovic je predložio još pet snimaka. Svi su odbijeni.

10:00 Katnić se javio zariječ, sutkinja ga je konstantno upozoravala da nema pravo na riječ ali je on nastavio da govori. ''Ja sam ovdje iznio jednu kvalifikaciju - srbijanski vašar i to je lijepo i nije uvrjedljivo. Morate da mi date riječ jer imam pravo procesno da reagujem na ono što ste njima dali da govore. Nije ovdje niko uvrijeđen. Ja sam isto učestvovao na tim igrama srbijanckim i igrao.To je jako lijep običaj. Igrao bi i sada da nisam u korotu. Ali to je jedan način ponašanja a drugi je onaj koji je potreban ovdje u sudnici. Nemojte douvoliti kolegi. On mi je drag, i još mi je draže što je iz Komana ali ne može ovako da se ponaša. Neka dođe kao svjedok i gotovo'', kazao je Katnić.

9:54 Suđenje je nastavljeno

9:45 Sutkinja je dozvolila pauzu ali nije navedeno koliko će trajati.

9:45 Jovanović je na izjave Katnića burno reagovao kazavši da mu je tužilac uputio teške uvrede. On je zatražio pauzu traživši da se konsultuje sa advokatskom komorom u Novom Sadu.

9:40 Za ovim se javio Glavnim specijalni tužilac Milivoje Katnić koji je urgirao na sud da spriječi ovakva pitanja. On je pomenuo Jovanoviću da se ponaša kao da je u pitanju srbijanski vašar.

9:38 Sutkinja Mugoša je odbacila i ovaj predlog kazavši da stanje vode u kući Sinđelića nema veze sa ovim krivično pravnim djelom.

9:35 Advokat Jovanović je tražio da se pusti snimak gdje se vidi da u kući nema vode. ''To je sve materijal koji je dostavilo tužilaštvo, nisam ja kriv što ih tužilaštvo nije detaljno pregledalo. Nema mjesta u Podgorici i Novom Sadu gdje u kućama nema vode. Takođe ta kuća pripada trećem licu. To želim da utvrdim - potencijalni lažni iskaz o mjestu stanovanja'', dodao je Jovanović.

9:30 "Ovi snimci bi trebalo da pokažu da Sinđelić nije imao gdje da spava pa je spavao u kolima a sve to u vezi s porukama: dođi kući, nemoj da se vučeš", kazao je Jovanović.

Mugoša je odbacila predlog. "Neće se gledati snimak zbog poštovanja prava na privatnost jer činjenica koju branilac želi da utvrdi, da li je Sinđelić spavao u kolima, nema veze sa aktivnostima svjedoka sareadanika u vezi sa slučajem gdje je svjedočio", pojasnila je Mugoša.

9:25 Advokat Miroje Jovanović tražio je da se pogleda jedan snimak na lap topu Saše Sinđelića. Posrijedi je video mahom sastavljen od screenshot-ova i frame-ova, kazao je Jovanović. 

Sutkinja Suzana Mugoša istakla je da će snimak prvo da pogleda Vijeće pa da odluči hoće li biti prikazan na sudu.

9:23 Optuženi Dikić imao je nekoliko pitanja za vještaka. Jedno od njih je: da li telefon Samsung Galaxy 6 može da ažurira podatke u off line režimu.

9:20 Advokat Jovović tražio je od vještaka da izvrši analizu apikacija na telefonu koji je koristio optuženi Bratislav Dikić.

Podsjetimo, tokom prethodnom ročišta sudski vještak informaciono tehničke struke, Marko Lakić, odgovarao je na pitanja. Advokati odbrane nisu bili zadovoljni datim odgovorima i govorili su da Lakić izbjegava da da adekvatne odgovore i da bi takav vještak u drugim sudnicama bio smijenjen.

Komentari: 6

balvan sa dve leve

20. 06. 2018 - 10:48

Mogu mislit kad se Milivoje uvati da igra "srbijancke" igre na koju tragkomendiju to lici . Kao ono na vasari kad igra mecka .
ume milivoje, ume

20. 06. 2018 - 11:57

Ucili su njiha u kontraobavestajnu JNA kozaracko kolo na vecernjim krsevima u domu revolucije .
IGRA

20. 06. 2018 - 12:40

Mečka već igra, samo je pitanje kome!?
21

20. 06. 2018 - 11:55

Balvane ,bukovino stara...A,sta kazes? Dve leve...Stari vasardzijo,udarila sljivka u glavu,pa bi da opstis sa meckama.
folklor iz komani

20. 06. 2018 - 14:40

Jao , eve zmisljam Milivoja i Cadja na nekom srpskom vasaru uvatili se za rucice i cupkaju moravac i cacak a Suzi im svira na frule ha h ah ha . Sve mi se stomak trese od smeh ako me neki vidi ce misli da sam lud
Gore no srbijanski vasar

20. 06. 2018 - 18:49

Ovdje Velje Srbi i njihovi "advokati" izvrcu RUGLU i tuzilastvo i sud a najvise drzavu Crnu Goru i njene gradjane- to jest one sto misle svojom glavom.
Novi komentar