Đukanović: Značajna podrška UK Crnoj Gori

Učinili ste mi čast mogućnošću da ovom prilikom uputim najsrdačnije čestitke i najbolje želje Njenom Kraljevskom Veličanstvu Elizabeti II povodom 92. rođendana, kazao je Đukanović na prijemu ambasade UK povodom 140 godina uspostavljanja bilateralnih odnosa Crne Gore i Velike Britanije, i rođendana NJ.K.V. Elizabete II na Cetinju.
Objavljeno: 20. 06. 2018 - 20:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

Đukanović je kazao da to što se prijem povodom ova dva velika datuma organizuje u Vladinom domu na Cetinju ima posebnu simboliku, nabrojaći značajne datume i događaje koji povezuju ove dvije zemlje.

milo3

“I u najnovijoj crnogorskoj istoriji, UK imalo je i ima svoje posebno mjesto i ulogu. Mi ne zaboravljamo da je London među prvima prije 20-tak godina podržao demokratski zaokret i evropski kurs Crne Gore. U tom vremenu posebno značajnu ulogu imali su Britanski Know-how fond i Britanski savjet. Ali i britanska Vlada svojom odlučnom, svestranom podrškom. To je posebno došlo do izražaja nakon obnove crnogorske državnosti, i ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa”, kazao je Đukanović.

milo4

Vrijeme je, ističe on, pokazalo da borba naših engleskih poštovalaca i prijatelja za Crnu Goru 20-tih godina prošlog vijeka nije bila uzaludna.

“UK, kao jedna od vodećih država u Evropi i svijetu, snažno je podržala Crnu Goru u procesu stupanja u NATO alijansu, gdje smo opet saveznici. Kao što podržava i naš evropski put, i evropsku i evroatlantsku integraciju cijelog regiona. Za sve nas je značajno što London nastavlja i bilateralno i multilateralno da to radi i nakon Bregzita. Najbolja potvrda tome je organizacija Samita balkanskih zemalja u okviru Berlinskog procesa idućeg mjeseca u Londonu”, kazao je Đukanović.

milo5

Crna Gora je, poručuje, čvrsto opredijeljena da u duhu novog vremena, pred novim izazovima, u procesu pregovora za članstvo u EU razvija što tješnju saradnju na svim poljima sa jednom po svemu velikom zemljom, najstarijom parlamentarnom demokratijom na svijetu.

“U izgradnji institucija, jačanju vladavine prava, i demokratizaciji društva, kao i na ekonomskom planu, stvarajući uslove za što brojnije prisustvo britanskih turista i investitora. Imamo za to snažne fundamente na koje zajednički možemo biti ponosni, koje smo gradili gotovo vijek i po, od prvog britanskog diplomate Kirbi Grina do ambasadorke Alison Kemp. Isto tako i snažnu političku volju, i sve druge pretpostavke za osavremenjavanje naše saradnje u 21. vijeku”, poručio je Đukanović.

Komentari: 1

Cvrsto prijateljstvo

21. 06. 2018 - 00:08

VB se pokazala kao jaki, iskrekni i principlijelnio prijatelj Crne Gore od pocetka i ja se nadam da nam jos moze pomoci kad se oslobodi od okova EU.
Novi komentar