MIČEL : SAD za veći diplomatski angažman u regionu

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Ves Mičel izjavio je danas u Zagrebu da se SAD, EU i NATO moraju snažno diplomatski angažovati u srednjoj i istočnoj Evropi.
Objavljeno: 20. 06. 2018 - 22:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

Poslije susreta s hrvatskim zvaničnicima, on je u izjavi novinarima rekao da je SAD sa saveznicima jako angažovan na pitanjima vezanim za regiju srednje i istočne Evrope.

"Jako smo svjesni činjenice da se upravo na tom području vodi strateško rivalstvo. Kina i Rusija su vrlo aktivne u srednjoj i istočnoj Evropi", izjavio je Mičel, a prenijela je agencija Hina.

On je upozorio da se Kina koristi tzv. "dept-trap" diplomatijom kao sredstvom moći koje može iskoristiti u budućnosti, a da Rusi vrše pritisak na energetskom planu.

"Moja poruka je da Zapad to rivalstvo mora shvatiti vrlo ozbiljno", dodao je Mičel.

On je takođe rekao da SAD cijeni doprinos Hrvatske međunarodnoj i regionalnoj sigurnosti i da je zadovoljan "bliskim savezništvom" Hrvatske i SAD.

U saopštenju hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova navedeno je da je Mičel razgovarao s ministarskom Marijom Pejčinović Burić i da su u razgovoru potvrđeni odlični i saveznički odnosi kao i nastavak saradnje na prioritetnim temama od zajedničkog interesa.

U fokusu razgovora pomoćnika američkog državnog sekretara i šefice hrvatske diplomatije bila je i saradnja Hrvatske i SAD u području Jugoistočne Evrope.

Komentari: 0

Novi komentar