SDT podiglo optužnicu

Nikolića terete za utaju 100.000 eura poreza

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv banjalučkog biznismena Momira Nikolića zbog sumnje da je utajio više od 100.000 eura i taj predmet će biti spojen sa postupkom za pranje novca gdje je označen kao jedan od organizatora – saznaje Pobjeda iz više izvora.
Objavljeno: 21. 06. 2018 - 06:51 Promjenite veličinu teksta: A A A
Nikolica terete za utaju 100.000 eura poreza
Foto: Pobjeda

Prema saznanjima Pobjede, Nikolić bi se teretio da je oštetio budžet države za mnogo veći iznos, ali je u nekim slučajevima nastupila zastara. Njegovo ime dospjelo je u žižu javnosti u maju prošle godine kada je uhapšen pod teretom dokaza da je sa liderom Pokreta za promjene Nebojšom Medojevićem bio na čelu kriminalne grupe koja je u više navrata prala novac uoči i tokom izborne kampanje.

Protiv Nikolića, Medojevića i jedanaest osoba u novembru 2017. godine podignuta je optužnica zbog sumnje da su učestvovali u finansijskim malverzacijama u kojima su oprali 900.000 eura u interesu Pokreta za promjene. Optužnica je potvrđena, a početak suđenja zakazan je za 27. jun pred vijećem sutkinje Višeg suda Vesne Pean.

Osim Medojevića i Nikolića, na optužnici su se našli direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić, tehnički sekretar te partije Željko Šćepanović, lokalni diler deviza Gordan Konatar, v.d. glavne urednice programa TV Budva Iva Pavlović, član Izvršnog odbora Nove srpske demokratije Petar Drašković, Luka Radunović, sin funkcionera DF-a Slavena Radunovića, sinovac funkcionera Predraga Bulatovića, Vladislav Bulatović, predsjednik mladih DNP-a Nikola Jovanović, član Demokratske narodne partije Aleksandar Sekulić i član Glavnog odbora PZP-a Mladen Jovanović.

Oni se terete za članstvo u kriminalnoj organizaciji i pranje novca u produženom trajanju. Prema sumnjama Tužilaštva, višemjesečne provjere ukazale su da je Medojević sa Nikolićem osmislio kriminalni plan da u legalne tokove ubace novac koji je Nikolić nezakonito stekao u građevinskim poslovima, kao preduzetnik firme „Graditelj“ iz Tivta. Cilj je bio da se ta sredstva ne prikazuju kao prihod nadležnim organima i na taj način izbjegne plaćanje zakonskih obaveza.

Medojević je, kako se osnovano sumnja, angažovao i saradnike, čiji je zadatak bio da se bez odobrenja bave bankarskim poslovima, odnosno da za potrebe partije na crno rade konverziju deviza i zarađeni procenat stave u legalne tokove. Medojević se tereti da je imao upliv u tokove novca koji je, kako ocjenjuju istražitelji, lažno predstavljen kao donacija za PZP.

U fokusu opsežne istrage nadležnih organa bili su i sumnjivi transferi novca koji su stizali iz Letonije i Litvanije na račun Momira Nikolića.

Opširnije u Pobjedi...

Komentari: 5

utaja poreza

21. 06. 2018 - 08:50

He he morali su da prekvalifikuju djelo posto nijesu uspjeli da dokazu ruski novac i politicku pozadinu . Covjek je jednostavno gradjevinski preduzimac i zaradjuje kamare para na ruke i tu je tesko dokazati porijeklo ako ne ide putem racuna .
POVRŠNI

21. 06. 2018 - 09:51

Pročitaj i tekst da bi komentarisao. Nije prekvalifikacija, nego dodata i utaja.
talik komani

21. 06. 2018 - 09:03

Demokracaka partija bivsih komunista i njeno privatno sudstvo su zestoko ljubomorni ako neko ima para mimo njihove kontrole jer je onda nezavistan i ne mogu ga ucjenjivat i kupiti sa 50 €i. Opstepoznate su zloupotrebe u poslovanju njihovih "suvlasnickih" firmi i to u mnogo vecem obimu al kad uhvate nekog Bosanca ispostuju zakon vise nego maksimalno .
POVRŠNI

21. 06. 2018 - 09:53

Nijesam znao da je Medo bosanac??!!
Djidja

21. 06. 2018 - 11:26

Ima čovjek kako kažu para, uspješan preduzimač, građevinar, a uhvatio se Medojevića i nekakvih glupandera, Sad on robija, a oni planiraju godišnji odmor. Dje ti mozak bi Nikoliću.
Novi komentar