STAV

ĐUROVIĆ: Djelovanje Crnogorske pravoslavne crkve u posljednjih 20 godina

Do 17. juna 1920. godine Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) je imala pored prava na korišćenje sakralnih objekata i pravo na upravljanje njima. To ne dokazuje da je imala prava vlasništva kako nam znaju prezentovati iz Srpske pravoslavne crkve (SPC). Te stvari jasno i precizno definiše Ustav Kraljevine Crne Gore iz 1905. godine.
Objavljeno: 21. 06. 2018 - 10:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Mario ĐUROVIĆ

Država Crna Gora je zemlja koja se kroz svoj milenijum razvijala pa je i od teokratske države postala sekularna kada su pisana i zakonska prava. CPC je bila državna Crkva Kraljevine Crne Gore kao i danas jer je jedina pravoslavna crkva u Crnoj Gori upisana pred Zakonom od 2003. godine kao „vjerska zajednica – Crkva“. Bilo koja slična „pravoslavna organizacija“ se može zvati kako hoće ali nije priznata pred zakonom države Crne Gore niti postoji u njenoj pravnoj registraturi samim time postavlja se pitanje njenog djelovanja. To su onda građanska udruženja (NVO) jer u tu registraturu i spadaju.

Prvi put u istoriji Crne Gore i na njenoj teritoriji 1920. godine po ukazu kralja Aleksandra Karađorđevića u novonastaloj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca stvara se na tom novo-državnom nivou Srpska pravoslavna crkva dok na većinskom Crnogorskom teritoriju (tada Zetskoj banovini) se stavlja na upravljanje sakralnim objektima novonastala mitropolija SPC-a nazvana Mitropolija Crnogorsko-primorska (MCP).

MCP je tada prvi službeni pomen tog imena kao Crkve u Crnoj Gori. Apsolutna je laž tvrditi da je MCP nasljednica Crnogorske pravoslavne crkve iz vremena Kraljevine CG kada CPC nikada nije ni mogla biti unutar granica druge Crkve po svome Ustavu iz 1903. godine.

Šta je pisalo u ustavu CPC: Ustav CPC nije predviđao način odlučivanja o jednom takvom aktu niti je predviđao takvu mogućnost, čak i odlukom nepotpunog Sinoda a koju su potpisali mitropolit Crne Gore Mitrofan Ban, mitropolit pećki dr Gavrilo Dožić, episkop nikšićski Kiril Mitrović, i sinodski sekretar đakon Ivo Kaluđerović (Rješenje Sv. Sinoda Kraljevine Crne Gore od 16. decembra 1918. god, broj 1169) to ne može biti pravna odluka za takav čin.

Ona je mogla biti samo ukinuta (kao što jeste vojnom intervencijom susjedne zemlje i domaćih izdajnika) a njeni sveštenici priključeni novom crkvenom poretku i novostvorenoj Crkvi. O Njenom ukidanju (ili ufino rečeno „prisajedinjenju“) svjedoči sam Mitropolit CPC Mitrofan Ban kad je na samrti engleskom diplomati grofu Džonu de Salisu, rekao da se pod prijetnjom smrti izjasnio za prisajedinjenje Crne Gore Srbiji i da moli crnogorski narod za oproštaj (“Nekoliko stranica iz krvavog albuma Karađorđevića”, Rim, 1921, str.13.).

Postavljanje stvari na ravan da je po riječima MCP i prvenstveno političara koji bi crtali neke nove granice “Crnogorski režim“ kreirao CPC je potpuno kriv i lažan jer i po tom pitanju kanonsko pravo je jasno; Granica jedne Crkve seže do suverenih granica Njene države. MCP ne obuhvaća cijelu Crnu Goru samim time je SPC isključila njenu mogućnost autokefalije i odcjepljenja od SPC na teritoriji CG.

Na teritoriji Crne Gore su prisutne sljedeće mitropolije/eparhije SPC; Budimljansko-Nikšićka, Crnogorsko-primorska, Zahumsko hercegovačka i primorska te Mileševska u Pljevljima, takođe od nedavno imaju i Podgoričko-dukljansku a koja nema teritoriju nego titularnog episkopa koji nosi titulu „Dioklitijski“ (?)

Nije neuobičajeno kao što nije bilo ni kralju Aleksandru Karađorđeviću da svjetovna vlast inicira Crkveno osnivanje ili povraćanje! Na inicijativu vjernog naroda Crnogorskog Crnogorska pravoslavna crkva je ponovno zaživjela 1993. godine na čelu sa Njenim obnoviteljem Blaženopočivšim Vladikom Antonijem Abramovićem. Po Njegovom preranom napuštanju 1998. godine taj teret nepravde prema pravoslavnim Crnogorcima u Crnoj Gori preuzima NjB Vladika Mihailo Dedeić. U to vrijeme poslijeratnih političkih turbulencija ne moramo se prisjećati da je obnovljena na pravdi Boga, tada Crnogorska Crkva, brojala jednoga Vladiku, jednoga sveštenika i ipođakona.

Danas tačno 20 godina kasnije Crnogorska pravoslavna crkva osim da je priznata Pravoslavna Crkva Crne Gore kao vjerska zajednica-Crkva, Ona pored NjB Vladike Mihaila broji još dvoje Vladika, 15 sveštenika, 3 đakona, dva studenta Teološke akademije u Kijevu (Ukrajinska pravoslavna crkva – Kijevski Patrijahat) i 5 ipođakona.

Ne smije se zaboraviti da među sveštenstvom SPC ima poveći broj sveštenika koji bi prešli u svoju CPC kada bi Država te stvari riješila na korist samih vjernika i države, ali iz ekonomskih razloga i bojaznosti za familije kao i razloga da su lako zamjenjivi aparatu SPC primorani su da trpe u okupiranoj kući. Mora se priznati da je sramno da CPC kao Crkvi svoje države i svoga pravoslavnog naroda ne da joj nijesu vraćena prava, nego skoro nijesu garantovana nikakva prava (osim na papiru). Ona ne može školovati svoj kadar u vlastitoj zemlji Crnoj Gori jer za to nema sredstava ni načina.

Država nema sluha: Kao da država prema svome identitetu i kulturi kao i tradiciji nema sluha. Da su sve stvari praktički završene što se drugih oblasti tiče ali ona glavna prijetnja po identitet i samu državu nije riješena.

U ovih 20 godina u vrijeme Vladike Mihaila uspjeli su nekako pravoslavni Crnogorci i pokoju Crkvu vrnuti pod svoje okrilje pa se nađe pokoja crkvica ukupno 20-ak sakralnih objekata da su vlasništvo države a pod upravljanjem CPC. Ima i novoizgrađena crkva sv. Ivana Crnojevića Prepodobnog na Cetinju, jedna u Kotoru i jedna na Skadarskom jezeru. Postavljen je kamen temeljac i za Hram sv. Vladimira Dukljanskog u Nikšiću, dato je na korišćenje prvi podignuti državni objekat u Nikšiću ljetnikovac kralja Nikole koji je postepeno renoviran i pedantno preinačen u Parohijski dom CPC-a. Što se tiče organizovanja pravoslavne dijaspore CPC ima episkopia u Argentini, svještenstvo u Argentini, Italiji, Austriji i Belgiji a Crkvene opštine u Kanadi, Hrvatskoj, uskoro i u Njemačkoj.

Nepošteno je da pravoslavni Crnogorci izlaze iz Crne Gore i onda u dijaspori radi nepostojanja njihove Crkve radi svojih duhovnih potreba na određenim adresama zapravo dobivaju upute o tome da im je glavni grad Beograd a ne Podgorica jer SPC u svome Ustavu nije odustala od težnji za srpskim morem preko crnogorskih leđa.

Problemi dijaspore: Stvarni problemi dijaspore koja pripada pravoslavnom vjerskom identitetu dolaze iz matične države radi nesređene situacije. Prvenstveno se prepoznaje nepoznavanje vlastite istorije a zatim i neimanje vlastite infrastrukture jer mi u dijaspori po ovim pitanjima nemamo nikakve pomoći izuzev naše samoorganiziranosti i samosvjesnosti problema.

O pristupima dokumentaciji i sadržaju u biblioteka u sakralnim i kulturnim dobrima Crne Gore kao npr. Cetinjskom manastiru neću ni govoriti, to nije ni Crnogorska teritorija za sad (pravno gledano), već je upravljanje MCP-SPC koji su sa prijavom i adresom đe i trebaju biti u Beogradu (Srbija). Zašto se onda iščuđavati kada je 2007. godine predsjednik Srbije zvao predsjednika Crne Gore da mu „čuva“ Crkvu usred Cetinja od (kako nas počasti gosp. Risto Radović) „Crnogorskih volova“ koji u svojoj zemlji nemaju osnovna prava kretanja jer je kordon policije sa Crnogorskim zastavama na ramenima stao vlastitom naroduna putu pravde i istine.

Ono što više boli da je prošle godine policija zabranila Crnogorcima ulazak u crkvu na Ćipuru, svome kralju i kraljici a koja je vlasništvo države i za koju se zna (!) da je obijena i promijenjena brava od strane SPC koji i dalje drže ključeve državne imovine. Dobro mi kroz razgovore kaže pravoslavno svještenstvo u Njemačkoj; Da li vi uopšte imate svoju državu? (Autor je član Crnogorskog pokreta)

Komentari: 27

cetinje10

21. 06. 2018 - 11:09

Crnogorci su u svojoj rodjenoj zemlji,clanici UN-a,,,NATO-a,i svih druguh saveza u modernom svijetu,,,vjerski APATRIDI,...Bez prava na svoju maticnu crkvu,,,koja je okupirana,a Drzava-Vlast u njoj na sve to blagonakjlono gleda,,do kad,vise.....Uprilogu vam dostvaljam da ko pozeli procita,,strucno,misljenje,koje se moze podvesti i na vjersko,,,, http://www.un.org.me/uploads/Documents/Legal_Ghosts_MONITOR.pdf
Milan

21. 06. 2018 - 11:39

Strašna nepravda, da crnogorski vjrnici nemogu da uđu u crkvene objekte koje su gradili njihovi očevi i đedovi. Da vam vrata naše crkve otvara neki pop iz Rumunije ili Srbije, i određuje ko može da se velikom Bogu pomoli. Srqamota za našu državu i tržimo da nas zaštiti.
Da nijesu Japanci u MCP

21. 06. 2018 - 23:32

Кривокапић из Цуца, Перовић из Цуца, Биговић из Цуца, Пешикан из Цуца, Вуловић са Његуша, Никчевић из Пјешиваца, Бацковић из Пјешиваца, Шћепановић из Загарача, Пламенац из Црмнице, Орландић из Црмнице, Вујачић из Црмнице, Раичевић из Љешанске нахије, Јовановић из Бјелопавлића, Брајовић из Бјелопавлића, Станишић из Бјелопавлића, Радовић из Мораче, Тапушковић из Роваца, Митровић из Куча, Ђедовић из Зете, Пејовић из Зете, Боричић из Васојевића, Вулевић из Куча, Церовић из Дробњака, Бајковић из Грбља, Урдешић са Луштице, Кнежевић са Дурмитора, Шљиванчанин са Дурмитора, Станишић из Никшића, Чизмовић из Никшића, Љешковић из Никшића, Јарамаз из Никшића, Тодоровић из Никшића, Фемић из Бијелог Поља, Зековић из Бијелог Поља, Гачевић из Бијелог Поља, Кљајевић из Ђурђевића Таре, Томовић из Берана, Бубања из Берана, Лончар из Берана, Балабан из Бара, Томовић из Бара, Јовановић из Бара, Божовић из Улциња, Лазаревић из Котора, Глоговац из Рисна, Живковић из Херцег Новог, Мрачевић из Херцег Новог… ...
CiNick

22. 06. 2018 - 19:53

U svako žito očito ima kukolja.
zdenko

01. 07. 2018 - 15:16

Uzmimo da je sve ta tako, a zašto niste nabrojali svještenika po recimo promorju od kojih je većina iz Bosne, Srbije itd... Budimo samo pošteni!
Djomla

17. 07. 2018 - 21:18

Volim da posjetim crkvu jer sam vjernik bez obzira sto ne pripada CPC nego SPC. Vjeruj mi posjetio sam mnoge crkve na teritiriji CG, jos ni jedanog popa, crkvenjaka, casnu sestru ili koga god da radi pri crkvi nisam upoznao ili progovorio sa njim/njom da ne prica ekavicu. Nije to slucajnost pobratime, SPC siri Srpstvo u ovim "mirnim"danima a da ima i po koji CG pop u to ne sumnjam,
Djuro Vučinić

18. 02. 2019 - 10:04

Nijesu Japanci već Srbi iz Crne Gore. Postavlja se pitanje Crnogoraca iz Crne Gore i svih onih koji neće u takve crkve,i koje nikad nijesu bile takve dok su bile živuće do 1918 god. Kakve su sad o tome neću,sve vidimo . Nakon ukidanja CPC Crnogorski svještenici ,većina njih su prešli u SPC ,kako nebi pocrkali od gladi
duklja

21. 06. 2018 - 12:25

Sve je to posljedica duhovne i teritotorijalne okupacije sa elementima genocida. kako mi čini okupatoru ističe vrijeme Nek živi i nek je viječan Crnogorski narod i Cpc poz. Boljević LJ.
Zoran bgd

21. 06. 2018 - 13:51

Sve pohvale za tekst maria djurovica.
Blijedo

21. 06. 2018 - 14:24

Pokusaj medijskog anuliranja dogadjaja koji potresaju CPC i raskola koji se desava. Ali neka, treba podrzavati je, mada slaba fajda , jer blijedi su rezultati a stanje u cpc nikad gore od 1998 godine. Tebi Mario bravo u svakom slucaju a ovi iz CPC samo neka nastave da cute. Sad Stevov Crnogorski pokret da predatavi njegove uspjehe. Logicno
Banja Kaluđerović

22. 06. 2018 - 10:17

Svaka čast za tekst. Rijedak primjer da se pomene blaženopočivši vladika Antonije Abramović kojega su GAZDE "njihove" cpc potpuno zaboravile! Žalosno ali ISTINITO!
57819

21. 06. 2018 - 14:28

Otkud znas sta se desavalo 20 godina unazad? A iz dijapsore.. sve je moguce
Vitoo

21. 06. 2018 - 14:48

Ovo je onaj iz Njemacke sto iih je cetvoro skupio? Izgubi se Mario ili osnuj njemacku cpc
Milo Vujovic

21. 06. 2018 - 15:43

Mario,čemu ova tvoja priča da mogućnost autokeflije i odcepljenje tzv.sPc od tzv.sPc. na Teritoriji Crne Gore, kada je ođe skoro 100.g. Sve Jasno da Okupatorska tzv.sPc. ilegalno Boravi u Crnoj Gori od 1918.g.od Okupacije Crne Gore i Genocida nad Crnogorskoj Naciji,Jedina Priča i Priča Svih Priča je da se UKINE ilegalna tzv.sPc. u Crnoj Gori i da se Vrati Stanje od Prije 1918.g. Vlast Srbijanskih Mješanaca ima LAK Posao da UKINE Okupatorsku tzv.sPc.Jedno Profitersko Pljačkaško Preduzeće koje Nije Registrovano i ilegalno Boravi Skoro 100.g.u Crnoj Gori, i Kad Tad ovo se Mora Uraditi i izvesti pred Sud Čelnike tzv.sPc.i Stotine Stranih popova za Učinjeni Kulturocid i za Mega Pljačku i naravno Sve one iz Vlasti koji su im Sve to Omogućili !!!
stvarno i nemoguće

21. 06. 2018 - 16:16

Da se ubiješ od smijeha crkva koju su pohodili naši prađevi okupatorska...Neko bi onda morao da pokrene inicijativu za formiranje BPC.-BRĐANSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ,PA SLIJEDI ĆEVLJANSKE .PA CUCKE ,PA PJEŠIVAČKE ...OJ HA
MNE

21. 06. 2018 - 16:19

Sve ti je tačno što si rekao Milo, samo si preskočio da kažeš da je pedofilna sekta spc u CG i paramilitarna švercerska organizacija koja u zadnje vrijeme ozbiljno preuzima i dio poslova oko nabavke i preprodaje droge.
Драгутин

21. 06. 2018 - 16:02

Ма(га)рио пријатељу, Црна Гора је престала да постоји 1916 године баш због твојих (знаш ти добро којих) и поштујем то што ти је вјероватно мајка Хрватица па ти је историја у облику слова У. Пусти се проблема у Цг и не млати паре на нашу муку и невољу, но се привати па ради нешто у ту Германију и дођи овамо на море да потрошиш који евро.
CiNick

21. 06. 2018 - 21:30

Crna Gora nije prestala postojat 1916. crbine. Ukinula su je samozvana "braća" Srbi 1918. kojijema ti tako silno želiš pripadat, ali si za njih bio i ostao CRNOGORAC, najčešće s pežorativnijem smislom. Jer, znaju oni da ko izda jednom, izdat će vazda.
Aco

21. 06. 2018 - 16:34

ovo je neki super mario
CiNick

21. 06. 2018 - 21:35

Ja bih se bolje informisao i malo temeljnije razmislio prije no bih se pridružio Crnogorskome pokretu. Naprosto, osobe koje ga vode ili nastupaju u ime CP ne ulijevaju povjerenje, ni intelektualnijem kapacitetima, ni ličnom biografijom, a i aktivnosti su im kratkoga daha, kao da je važno samo tu i tamo dić malo prašine, kad uztreba.
DPS-u je ovo na dusu

22. 06. 2018 - 08:30

DPS suruje sa Antihristom zbog glasova i zato imamo ovu bruku u Crnoj Gori. Ne sisa ih Brdsko Brzinski ni za suvu sljivu i postuje one zakone koji mu pasu. E jadne li drzave.
KOMITA

22. 06. 2018 - 08:54

SAMO MIRNO ,DLAZI NA RED I TO PITANJE ,NEMILOSRDNO,BEZKOMPROMISNO , VRACANJE SVE OTETE IMOVINE CPC I DOVODJENJE U RED SPC NORMALNOM PONASANJU KAO JEDNE STRANE CRKVE POSTOVANJU DRZAVE.
Zeko

23. 06. 2018 - 00:15

Samo se mora imati u vidu da skoro svi pravoslavni vjernici u CG su vjernici MCP SPC kao i to da pravno gledano praktično ne postoji način da se objekti upišu na vlasništvo države niti CPC. To je davno izgubljena bitka, CPC može postojati samo paralelno.
KOMITA

23. 06. 2018 - 11:42

STO TO NE BIJASE I U MAKEDONIJI,HRVATSKOJ .NIKO NIJE JACI OD DRZAVE ,IMA HILJADU NACINA DA SE TO RIJESI -MILOM ILI .........................NIJE VISE CG 27 IZBORNA JEDINICA NEKOME TAMO.
CiNick

23. 06. 2018 - 12:47

Budalaština. Jednom nezakonito oduzeto ne može se nigda ozakonit. Kad gođ zavlada PRAVO (da pravdu i ne spominjem), imovina će bit vrnuta prvotnome vlastniku. S toga NIŠTA i NIKO ne može pomoć srbskoj sekti da zadrži naše crkve i manastire. Svi pravoslavni vjernici bili su vjernici izključivo Crnogorske crkve, dok je okupator nije ukinuo. Bit će opet kad ZAKON vrne stvari u pređašnje stanje.
CRNOGORSKI 007

23. 06. 2018 - 14:11

GLEDAM IH U SKUPSTINI ,ONI NAM U SRED CG SKUPSTINE PLUJU PO CG I NIJEDAN CRNOGORSKI POSLANIK IH NE UPOZORI NA PONASANJE,JEDINO JE SKRELJA NEKOLIKO PUTA UKAZIVAO NA NJIHOVO PONASANJE,A KAKO ONDA DA RESIMO PITANJE CPC I NJENU IMOVINU.PASIVNI SMO,DOK ONI POSTAJU SVE AGRESIVNIJI.DJE JE STANKOVIC DA POZOVE MANDICA ,DA OBJASNI NJEGOVU PROPAGANDU I PRIJETNJU DA JE CG PRED SUKOBOM.
Perko

26. 06. 2018 - 19:47

Da je tako kao što pišeš zar bi narod išao u okupatorsku crkvu i u tolikoj mjeri poštovao Amfilohija? Biće da je nešto drugo u pitanju
Novi komentar