INSTITUCIJE POLEMIŠU, SPC GRADI: Iz inspekcije odgovorili Upravi za kulturna dobra

U rješenju mora pisati da je porta sastavni dio Manastira Dajbabe

Neophodno je donijeti rješenje u kojem su jasno i precizno opisane granice nepokretnog kulturnog dobra Manastira Dajbabe i granice njegove zaštićene okoline i objekata koji se u njoj nalaze – ističu iz Uprave za inspekcijske poslove za Pobjedu
Objavljeno: 22. 06. 2018 - 06:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

Stav Uprave za zaštitu kulturnih dobara – da je prostor na kojem se gradi ilegalni objekat pored Manastira Dajbabe u Podgorici neodvojivi dio kulturnog dobra, mora biti jasno preciziran u rješenju o utvrđivanju statusa nepokretnog kulturnog dobra - kazali su Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove. Naveli su da su nadzor uradili u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru, a ne „na osnovu mišljenja i stavova“.

RAZLIKA

Manastir Dajbabe je zaštićeno kultuno dobro, a inspektor za kulturna dobra je nakon što je obišao nelegalnu građevinu saopštio da ništa nije mogao da učini, jer nije precizirano koji je to zaštićeni prostor Manastira. Na to su reagovali iz Uprave za kulturna dobra i za Pobjedu saopštili da je prostor na kojem se gradi ilegalni objekat neodvojivi dio kulturnog dobra Manastira Dajbabe, zbog čega nijesu saglasni sa ocjenom inspektora da nije mogao da „pečatira“ ilegalni objekat koji se gradi pored Manastira. Kategorični su da je inspektor to mogao da učini, jer je jasno da nezakonita građevina niče u porti Manastira, „koja je svakako neodvojivi dio kulturnog dobra“. Komentarišući takav stav, iz Uprave za inspekcijske poslove kazali su Pobjedi da je neophodno „istaći razliku između ‘stava’ i pozitivnih propisa ove države“. - Inspektor je izvršio inspekcijski nadzor shodno odredbama Zakona o inspekcijskom nadzoru – ostavio poziv u skladu sa zakonom, obavio inspekcijski nadzor i nakon utvrđenog činjeničnog stanja, zbog neposjedovanja građevinske dozvole za objekat koji je bio predmet inicijative, uputio istu Direktoratu za inspekcijske poslove i licenciranje Ministarstva održivog razvoja i turizma – istaki su oni. Dodaju da u konkretnom slučaju, shodno članu 26 stav 1 tačka 3 Zakona o zaštiti kulturnih dobara, ako je sporna katastarska parcela, na kojoj se nalazi sporni objekat, neodvojivi dio kulturnog dobra, to mora biti naznačeno u rješenju i biti objavljeno u Službenom listu Crne Gore, a takođe i u listu nepokretnosti mora postojati zabilježba da se sporna katastarska parcela nalazi u granicama zaštićene okoline.

RJEŠENJE

- Neophodno je donijeti rješenje u kojem su jasno i precizno opisane granice nepokretnog kulturnog dobra Manastira Dajbabe i granice njegove zaštićene okoline i objekata koji se u njoj nalaze. U članu 27 Zakona o zaštiti kulturnih dobara jasno se navodi da je Uprava za zaštitu kulturnih dobara dužna da rješenje o utvrđivanju statusa kulturno dobro dostavi subjektima koji su naznačeni u navedenom članu, ali isto tako ima obavezu da takvo rješenje dostavi organu uprave nadležnom za poslove katastra, radi upisa zabilježbe da se radi o kulturnom dobru ili kontakt zoni. U članu 28 istog zakona navodi se da se izvod iz rješenja o utvrđivanju statusa kulturno dobro objavljuje u „Službenom listu Crne Gore“. Međutim, ovakvo postupanje Uprave za zaštitu kulturnih dobara u odnosu na Manastir Dajbabe je izostalo - istakli su iz Uprave za inspekcijske poslove. Kategorični su da granica zaštićene okoline u slučaju Manastira Dajbabe ne postoji, što znači da inspektor nije mogao da donese rješenje o zabrani daljeg izvođenja radova na objektu koji je predmet inicijative, odnosno na objektu koji je već završen u građevinskom smislu.

- U nadležnosti inspektora za kulturna dobra nije pečaćenje objekata, već se isto vrši u skladu sa članom 201 Zakona o izgradnji objekata i planiranju prostora. Crna Gora jeste potpisnica međunarodnih konvencija o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, koje se moraju poštovati, ali inspektor ne može donijeti rješenja koja nijesu zasnovana na zakonu - piše u odgovorima Pobjedi.

Napomenuli su i da u postupku revalorizacije Uprava za zaštitu kulturnih dobara nije donijela nova rješenja, zbog čega je Uprava za inspekcijske poslove bila dovedena u situaciju da gubi svoje postupke. Uz Manastir Dajbabe Srpska crkva gradi spomen kapelu. To je, tokom inspekcije, potvrdio i starješina Manastira arhimandrit Danilo (Danilo Išmatov). Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, Srpska crkva u Dajbabama podiže crkveni objekat u slavu ruske carske porodice Romanov, a na to ukazuje i kupola u prepoznatljivom ruskom stilu. 

Komentari: 27

77

22. 06. 2018 - 09:30

Mozete samo da se sagnete
ako im se dozvoli

22. 06. 2018 - 13:57

al obavezno prije cetkica i kaladont
Nada

22. 06. 2018 - 13:53

Ovo je sramotno saopštenje inspekcije!
Vukota

22. 06. 2018 - 13:59

Tužna je država i Uprava za inspekcijske poslove koja ovo dozvoljava!
Sprdamo

22. 06. 2018 - 14:07

se sa državomi ... Ne da nam ne možete ništa, nego i nesmijete.
Vuk

22. 06. 2018 - 14:08

Rok za donošenje novih rješenja nije istekao tako da predlažem da se inspektor zaposli kao advokat mitropolije, jer očigledno radi za njene interese.
Zoran beograd

22. 06. 2018 - 14:15

Amfi gradi a drzave nema nigde.
P.R.

23. 06. 2018 - 01:36

A kojim pravnim osnovom da spriječi gradnju pametnjakoviću?
Jadranka

22. 06. 2018 - 14:17

Da ima koga,inspektor i derektor Uprave za inspekcijske bi se od sjutra bavili nekim drugim poslom
Podgorica

22. 06. 2018 - 14:18

"Kulturna dobra, kao valorizovani dio kulturne baštine od opšteg interesa, štite se u skladu sa ovim zakonom i međunarodnim propisima, bez obzira na vrijeme, mjesto i način stvaranja, porijeklo, u čijem su vlasništvu i na njihov svjetovni ili vjerski karakter" Ovo ti piše u zakonu inspektore
Ime

22. 06. 2018 - 15:30

Po instrukciji dz..e Dzomica inspektor Dalibor Djeric za kulturna dobra uci ministarstvo kulture sto im je posao Sramota! Ministarstvo kulture radi svoj posao strucno i u skladu sa zakonom.
Posljedice

22. 06. 2018 - 17:14

Inspektor je potpuno u pravu. Rješenje bi mu sigurno palo na žalbu Mitropolije. Čudan smo mi narod. U svim komentarima "osuli" po inspektoru, a niko ne pominje Đagu i Ljesarku, koji su isključivi krivci. Vlada je za njihove reformske zahvate i razne revalorizacije dala milione eura, a konačan rezultat je - kulturna dobra na izvolte devastatorima. Kako su kod nas ljudi zaboravni, pa se navodno ne sjećaju što je juče bilo.
kaćun

22. 06. 2018 - 22:03

Ha,ha, krivi oni koji su odavno pošli, a neradnici nedužni! A dje ste do sada bili i šta ste uradili pametnjakovići. Lidija je radila više nego svi vi zajedno. Ni ime nijeste dostojni da joj pomenete
Lila

22. 06. 2018 - 22:21

Biće da ti nijesu dali dovoljan honorar ili su te nešto zanemarili pa se sad sjeti njih! E principijelno vala, nema šta.
lolo

22. 06. 2018 - 18:17

Ovo je njihov covjek koji sad trazi dlaku u jaje sa pravne strane, cujes je li porta sastavni dio manastira??? Pa da su poceli gradnju van porte na ulicu bi li ih pustio lele ti u glavu
@lolo

22. 06. 2018 - 20:01

Lolo bekrijo, opet lupetaš o nečemu o čemu pojma nemaš. Jesi li čuo da je do sada poništeno svako rješenje inspektora, na žalbu crkve? Čini mi se 12 rješenja. Dakle, svako. Crkva i tranzicioni bogataši i graditelji devastiraju do besvijesti, upravo iz navedenih razloga. Koriste pravne praznine Zakona, donijetih Rješenja i nekakve Revalorizacije, koja nikada nije završena, a uzete ogromne pare. Da je sreće, za ovo se ide u zatvor. Samo vi napadajte inspektore, a oni će i dalje da grade kako im pane na pamet. Kreatori navodne reforme u oblasti zaštite kulturnih dobara treba da odgovaraju i da polože račune pred Vladom i pravosudnim organima Crne Gore.
Barcelona

22. 06. 2018 - 20:30

Slazem se.
Kotor

22. 06. 2018 - 22:16

Barcelona, kad se slažeš onda treba zatvotiti Upravu jer Crna Gora nema kulturna dobra. To nema niđe, ali kad ti ovako kažeš najbolje je da tako nešto vladi predložiš...
Barcelona

22. 06. 2018 - 23:56

Iskreno, Zavod koji je bio prije ovih iz prsle uprave za zastitu kulturnih dobara je uradio sve da sacuva kulturna dobra. A ovi sad su neradnici, sve se pozaposljavalo preko veze a pojma nemaju. Koliko se meni cini ovaj inspektor ne osporava rjesenje, vec tvrdi da se ono odnosi samo na manastir. Ali zato avetinje kao ti brane neodbranjivo, a to je da uprava za zastitu kulturnih dobara ne radi svoj posao tj. ne donisi nova rjesenja. Imas primjera gdje postoji rjesenje o zastiti neke crkve iz Herceg Novog i to iz 1949, a ona ne postoji vise. Na njenom mjestu nikao hotel. Eto to je revalorizacija trebala da rijesi. Ali avaj, digose pare za nju a od projekta nista.
kaćun

22. 06. 2018 - 22:06

Ne mlati, vidiš li da se crkva osilila i pravi država u državi! Odavno je to krenul, nego neka Amfilohije položi račune jer uništava nasljeđe rodne mu zemlje!
@kaćun

23. 06. 2018 - 00:53

Kaćune uporedi tvoje komentare koje si izrekao u nepunih pet minuta i viđećeš da si dobro "uvenuo". Savjet - Ne brani više Lidiju jer je braneći "nagrdi". Gospođa je radila na poslovima zaštite kulturne baštine u Ministarstvu kulture od ranih devedesetih prošlog XXI vijeka do 2017.godine XXI vijeka. Punih 25 godina. Jedino što je sigurno jeste da je "uzela" više nego svi zajedno. A rezultate njenog i Mićunovićevog rada vidimo svaki dan - kako na kulturnim dobrima, tako u Muzeju i ostalim institucijama zaštite.
Barcelona

23. 06. 2018 - 10:53

Ne skreci temu samo na crkvu i mcp...dje je kostanjica, turski rt, zgrada pentagon u skaljarima, napori nevladine organizacije bokobran i jos mnogo toga sto je aminovala uprava za zastitu kulturnih dobara. Skrecu sa glavne teme a i ti sa njima. Glavni je problem crkvica bez dozvole a ne ovo sto je navedeno.....
Kaćun

24. 06. 2018 - 15:18

Tema je crkva, tako da skretanja sa teme nema, nego ti skrećeš s teme. Ko je aminovao ne znam, nego ti nidje ne pomenu plažu u Dobrotu, tamo dje joj mjesto nije! A ko je to puštio da mi je znat!
Dobrota

24. 06. 2018 - 19:05

A nijesi pomenuo Dobrotu, da nije to Ljesarka puštila možda? Batali priču...
Barcelona

24. 06. 2018 - 21:41

Frka? Pokrenuta su nezgodna pitanja po nekog?
Periša

23. 06. 2018 - 01:33

Što pisac ovog teksta ima protivu srpske crkve i srpskog naroda u CG. Što mu tu nije jasno?
Petrana

24. 06. 2018 - 15:21

Jasno mu je da sve uništiste a nema države da vam kaže dosta nekrsti.
Novi komentar