Kreditna podrška IRF-a pomogla razvoj firme

Fond podržao i MI Goranović

Za dinamičan razvoj i velika investiciona ulaganja u firmu, kakva je kompanija "Goranović", potrebna je podrška banaka, ali i Investiciono-razvojnog fonda (IRF), smatra vlasnik te kompanije Đorđije Goranović.
Objavljeno: 22. 06. 2018 - 13:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako govori za Dnevne novine, veliku zaslugu u razvoju i podsticanju poslovanja porodičnog preduzeća, kakvo je njegovo, ima IRF.

"Naša kompanija ima odlično iskustvo sa IRF-om i sredstva koja koristimo su nam omogućila realizaciju značajnih investicija u proizvodne kapacitete, povećanje konkurentnosti, otvaranje novih radnih mjesta i podršku izvozu. Takođe, značajno je to što IRF kroz liniju faktoringa omogućava da proizvođač dođe brzo do sredstava za prodate proizvode", ističe Goranović.

Kompanija je privrednu djelatnost započela 1986. godine otvaranjem maloprodajnog objekta u Nikšiću, a fabrika za preradu mesa je izgrađena 2001. godine.

"Početni kapacitet je iznosio 12 tona finalnih proizvoda, dok danas vrijedi 40 tona. U međuvremenu smo otvorili još jedan maloprodajni objekat u Nikšiću, a nova klanica izgrađena je 2011. godine i ima najsavremeniju opremu i linije za klanje i obradu mesa", navodi Goranović.

fabrika-goranovic

Investicije

Prema riječima vlasnika, prošle godine su započete, a uglavnom i realizovane, investicije koje se odnose na povećanje kapaciteta za proizvodnju fermentisanih kobasica i suvih komadnih mesa, čime se proizvodni kapacitet povećao 100 posto.

"Kompanija će ove godine investirati u nove linije za proizvodnju i u nove objekte, a sve to generiše i zapošljavanje novih radnika", govori Goranović.

On ističe da se kompanija, na čijem je čelu, rukovodi principima društveno-odgovornog poslovanja i nalazi se na bijeloj listi poreskih obveznika.

Poslovanje

Goranović navodi da je prošla godina za kompaniju bila uspješnija od 2016, jer su proizvodnja i prodaja bile u porastu od 11,93 odsto.

"Rast prodaje se prvenstveno odnosio na izvoz koji je u 2017. godini bio 21 odsto veći nego 2016", kazao je Goranović, dodajući da je i ova godina počela uspješno.

Proizvodi mesne industrije, kako navodi njen vlasnik, mogu se naći i na drugim tržištima.

"Očekujemo da će se trend rasta izvoza nastaviti. Do kraja godine očekujemo da se pojavimo na nekom od tržišta država članica, s obzirom da smo prošle godine dobili evropski izvozni broj", zaključuje Goranović. D.J.

 

Do kraja godine tri nova proizvoda

Na crnogorskom tržištu, kako govori Đorđije Goranović, pojavio se novi mesni proizvod - viršla, napravljena od najkvalitetnijeg mesa.

"Do kraja godine planiramo da ponudimo tri nova proizvoda. Potvrda kvaliteta je dobra pozicija na domaćem tržištu već godinama, kao i stalni rast prodaje na tržištima zemalja u koje izvozimo", istakao je Goranović.

 

irf-crna-gora

Komentari: 0

Novi komentar