Novi rezultati akcije kontrole prodaje meda

Inspekcija: Van prodaje dodatnih 63,5 kg meda

U nastavku akcije kontrole prodaje meda stavljeno je van prometa dodatnih 63,5 kg meda i 21,8 l maslinovog ulja, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.
Objavljeno: 23. 06. 2018 - 15:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovu količinu zaplijenjenili su inspektori Uprave za bezbjednost hrane Ministarstva poljoprivrede tokom jučerašnje kontrole na nekim od lokacija gdje se u privremenim objektima, navodno, nude domaći proizvodi. Podsjećamo da je početkom sedmice, tokom prva dva dana od pokretanja organizovane akcije kontrole tržišta, zaplijenjeno 308 kg meda, kao i 57 litara maslinovog ulja.

med2

Akcija je pokrenuta u cilju zaštite zdravlja potrošača i zaštite potrošača od dovođenja u zabludu, kao i zaštite brenda crnogorskog meda. Takođe, cilj je da se registrovanim proizvođačima meda i drugih domaćih autohtonih i prepoznatljivih proizvoda, uklanjanjem nelojalne konkurencije, obezbijede uslovi da na najbolji način iskoriste tradicionalne kanale prodaje na lokalnom tržištu, što je posebno značajno sa aspekta dodate vrijednosti koju domaći proizvodi daju turističkoj ponudi.

Oduzeti med nije imao dokaz o porijeklu i nije bio označen na propisani način. Dodatno med je bio izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti što ga čini nekvalitetnim i nebezbjednim. Za dio količina maslinovog ulja prodavci su posjedovali dokaz da su ga kupili u registrovanim prodavnicama kao ulje od komine, a prodavali ga kao domaće visoko kvalitetno maslinovo ulje, nakon što su uklanjali originalne deklaracije. Time su potrošače dovodili u zabludu.med5

 

Za potrebe identifikovanja kvalitativnog sadržaja meda i ulja koje je isključeno iz prometa, a radi utvrđivanja stepena opasnosti po bezbjednost potrošača, Uprava za bezbjednost hrane je uzorke dostavila referentnim laboratorijama na analizu.

Upozoravamo prodavce da stavljanje na tržište hrane koja nije bezbjedna i kojom se može dovesti do opasnosti ugrožavanja zdravlja potrošača nosi krivičnu odgovornost.

med4

Istovremeno, apelujemo na potrošače da vode računa o tome gdje i kod koga kupuju hranu. Da ne kupuju med i maslinovo ulje koje nije označeno na način da daje informaciju o registraciji pčelara, odnosno proizvođaču maslinovog ulja, kontakt telefon proizvođača, broj kontrolnog pregleda i dr. Takođe, da ne kupuju ove proizvode ako se ne čuvaju na propisani način, da nijesu direktno izloženi sunčevoj svjetlosti i visokim temperaturama, jer se time ugrožava kvalitet i bezbjednost ovih proizvoda.

Kontrola prodaje meda, ali i drugih proizvoda, na lokacijama na kojima se nude domaći proizvodi, biće nastavljena, navodi se u saopštenju.

 

Komentari: 1

doacica

24. 06. 2018 - 13:21

Zasto nam ne navedete imena prodavaca ili bar mjesta gdje su se prodavali med i ulje. Sto se deklaracija tice, nisu pouzdane niti garantuju ispravnost. Deklaracije se stampaju i lijepe kako kome treba. I ovakve kontrole se moraju stalno sprovoditi, ne samo za vrijeme turisticke sesone. Stitite turiste a nama sto Bog da!
Novi komentar