Killing Eve, S01

Psihopata u rozoj haljini

Ne zna se ko je bolji od koga – Sandra Oh kao intuitivna, beskrajno čudnjikava detektivka ili Džodi Kamer u roli zastrašujuće harizmatične zločinke Vilanel. Pa gdje su bile i što su radile do sada? Jesu li one normalne?!
Objavljeno: 24. 06. 2018 - 08:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kad bi svaka serija imala prvu sezonu subverzivnu, hrabru, uzbudljivu i uvrnutu kao „Killing Eve“, ulice širom svijeta ostale bi puste. Svi bi se pozatvarali i zapiljili u male ekrane, plašeći se da ne propuste jednu jedinu sekundu briljantnog šoua iz kuhinje Fibi Voler-Bridž i TV mreže BBC America. Tridesetdvogodišnja Britanka pokidala je sa autorskim projektom „Fleabag“ prije dvije godine, ali čak ni njeni najveći fanovi nijesu očekivali da „Killing Eve“ bude tako dobra. Toliko, da poslije gledanja osmodjelne prve sezone ne možete da prestanete da razmišljate kako je zločin ne obezbijediti Fibi makar milijardicu za svaki projekat koji joj padne na pamet.

Opisujući novu seriju, Voler-Bridž je zapisala: „Ovo je meditacija o ubistvu, usamljenosti i mogućnosti da savjest nestane sa naše planete.“ I opis jeste adekvatan, ali nije potpun. „Killing Eve“ je i to - i mnogo više.

02-eva

Glumačka mreža

Prvo, šou sa Sandrom Ou („Grey's Anatomy“) i Džodi Kamer nije samo meditacija, već sočni miks nekoliko žanrova - od proceduralca, preko crnohumornog eseja o psihopatskom ponašanju, do nemoguće pitke mješavine komedije i tragedije.

U jednom momentu slušate mamurni razgovor o karaoke izvođenju pjesme „A Whole New World“ iz Diznijevog „Aladina“ ili se kikoćete bizarnim, uvrnutim opaskama o pacovu koji pije koka-kolu na ulici, pridržavajući limenku šapicama. Onda takve scene za tili čas zamjenjuju brutalni prizori ubistva u kojima glavne uloge igraju svakojaka pomagala - od pištolja i noževa, preko smrtonosnih ukosnica, do otrovanih parfema.

Drugo, u opisu serije Fibi nije rekla apsolutno ništa o lakoći sa kojom ćete upasti u mrežu glavnih junakinja – detektivke Eve (Oh) i psihopate Vilanel (Kamer).

Zbog fenomenalnog načina na koji Sandra Oh iznosi rolu intuitivne, otvorene i beskrajno čudnjikave pripadnice MI6 na tajnom zadatku, osjetićete bijes zbog toga što je znate samo po seriji „Grey's Anatomy“ u kojoj ne igra od 2014. Gdje je bila i što je radila do sada – i da li je ona normalna?!

No, Oh ne bi mogla da učini ništa sa Evom da nije imala podršku Džodi Kamer. Ljudi moji, ova gotovo anonimna glumica izgleda kao da je rođena za rolu poremećeno-neodoljive Vilanel, harizmatične i zastrašujuće nepredvidljive u isti mah!

03-killing-eve

Haos i kontrola

Kroz odnos Vilanel i Eve, kreatorka se briljatno poigrava sa stereotipima o ženama, ali i našim podsvjesnim razmišljanjima o ubicama nježnijeg pola. Postavljanje milijardu pitanja i pokretanje debate o prirodi zločina, savjesti i (ne)objašnjive povezanosti pojedinih osoba - i jeste treći razlog zbog kog je „Killing Eve“ televizijsko čudo koje je došlo da ostane.

Zbog čega nas posebno plaše zločini koje su počinile nečije majke, supruge, sestre? Kako neko haotičan poput Vilanel može da ima potpunu kontrolu, u svakom momentu? I na koji način se može savladati ubica koji, makar na izgled, ne osjeća nikakve emocije i koristi ljude kao instrumente, ponašajući se kao odraslo dijete koje se smori za sekund – i samo nastavi do naredne igračkice?

Odgovore možda nemate, ali ne odustajte od praćenja mrvica hljeba koje iza sebe bacaju glavne junakinje. I što je najjače od svega, nastavljate da putujete sa Vilanel i Evom od Londona do Beča, od Toskane do Berlina, od Bugarske nazad do Londona, ne osjećajući se nimalo isfrustrirano. Njihovo društvo važnije vam je od samog puta i zbog toga ste ga izgubili – da putovanju ne smeta.

04-killing-eve

Savršene sitnice

Četvrti razlog zbog kog morate da pogledate ovu seriju obuhvata više stavki, ali svešćemo ga pod – estetsku perfekciju. Svaki kadar, svaki pejzaž, svaki komad namještaja i odjeće, svaka sitnica je duboko promišljena u Fibinoj seriji.

05-killing-eve

Tačno možete da je zamislite kako provodi sate i sate birajući haljinu ili ešarpu, postavljajući sebi pitanje da li bi ih nosila neka od njenih junakinja. I zaista, njen odabir je toliko perfektan, da su vam dvije scene u kojima naša psihozica nosi rozu haljinu dovoljne da na osnovu ovog komada garderobe shvatite sve o njoj.

06-killing-eve

Poslije vrhunskog otvorenog kraja u finalu, teško je pomiriti se sa rastankom od ove vrsne TV zaraze, ali sporo proticanje vremena makar olakšava informacija da nastavak stiže naredne godine. Mi koji volimo uvrnuto, veselo pozdravljamo odluku čelnika BBC America. Kao što su rekli Fibi, nakon što je snimila pilot: „Keep it weird!“ – i sa nama nikada neće imati problema! M. I.

 

FOTO: bbc.co.uk / thehollywoodreporter.com / tvtime.com/imdb.com

Komentari: 0

Novi komentar