Amerika: Ne blokirajte Makedoniju

Američki državni sekretar Majk Pompeo zatražio je od francuskog ministra spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijana da ne blokira pristupanje Makedonije u NATO i EU.
Objavljeno: 24. 06. 2018 - 09:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pompeo je apelovao na Le Drijana da podrži upućivanje poziva za članstvo Makedonije u NATO, kao i otpočinjanje pristupnih pregovora sa EU poslije potpisivanja sporazuma Atine i Skoplja o imenu Makedonije, saopštila je portparolka Stejt departmenta Heder Noert.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas izjavio je juče da će se Francuska i Holandija vjerovatno usprotiviti otvaranju pregovora o pristupanju Makedonije EU i odbaciti kandidaturu Albanije na Savjetu EU za spoljne poslove u Briselu i Samitu EU u četvrtak i petak naredne sedmice

Kocijas je tokom konferencije za novinare na Rodosu rekao da su dvije zemlje uložile prigovore, prenio je grčki list "Katimerini".

Grčki ministar je rekao da su i Njemačka, Danska i Luksemburg u pismu izrazile sumnju da li su Makedonija i Albanija dovoljno napredovale da bi "zaslužile" otvaranje pregovora o pristupanju, ali da su kasnije povukle svoje sumnje.

Holandski parlament u četvrtak je glasao protiv eventualne kandidature Albanije, ali se slučaj Makedonije odvojeno razmatra, dok njemački poslanici podržavaju pregovore sa Makedonijom, ali pod strogim uslovima.

Francuska je u potpunosti odbacila kandidaturu Albanije, a smatra da je ulazak Makedonije u NATO za sada "adekvatna nagrada".

Komentari: 0

Novi komentar