Na festivalu Mediteranske note

Bogdanović: Crnogorska kulturna scena napravila vidljiv pomak

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović govorio je sinoć  na festivalu “Mediteranske note”, u  Tivtu. Na  Festivalu je nastupio Crnogorski simfonijski orkestar koji je pratio Baibu Skride, letonsku violinistkinju, pobjednicu najvećih takmičenja, uključujući i takmičenje u Briselu kraljice Elizabete.
Objavljeno: 24. 06. 2018 - 14:32 Promjenite veličinu teksta: A A A


Drugoj večeri festivala je prisustvovao Predsjednik Crne Gore Milo Djukanović.

knjiga-1-of-1-3

U svom obraćanju ministar Bogdanović je istakao: “Crnogorska muzička i cjelokupna kulturna scena posljednjih je godina napravila vidljiv pomak na polju razmjene umjetničkihprograma, čiji značaj prevazilazi lokalne iregionalne okvire. Zahvaljujući takvoj strategiji, mnoge su naše kulturno-umjetničke manifestacije ugostile velika imena, rangirana u samom vrhu svjetske umjetnosti. Među tim vrhunskim događajima, posebno su se isticali muzički programi u okviru kojih je publika imala priliku da čuje vrhunske interpretacije solista zavidnih internacionalnih karijera, kamernih ansambala i simfonijskih orkestara. Raduje nas što je festival “Mediteranske note” koncipiran upravo na toj, rekao bih, dobitnoj festivalskoj kombinaciji, zahvaljujući kojoj se publici nudi raznovrsnost muzičkih formi i vrhunsko izvođenje. To jeste formula koja klasičnu muziku približava publici, ne narušavajući estetski nivo jedne muzičke manifestacije koja, između ostalog, nudi i svojevrsnu prezentaciju savremenih kretanja u izvođenju klasične muzike.”

“Svjedoci smo činjenice da je Tivat pozicioniran kao destinacija visokog turizma, a taj status mora biti podržan i kulturnim sadržajima, što je odredilo i koncept ovog festivala. Podsjetio bih da “Mediteranske note" predstavljaju izuzetnu dopunu ljetnjeg muzičkog života Boke Kotorske - koji prije svih čine festivali u Kotoru, Herceg Novom i Perastu - čime je ovaj živopisni zaliv postao svojevrsna muzička scena, privlačna za one turiste koji traže mnogo više od atraktivne prirode i luksuza,” dodao je Ministar.
knjiga-1-of-1-18

„Mediteranske note“je novi festival klasične muzike, koji će u Tivtu biti održan od 21.do 28.juna, a  čiju je organizaciju podržalo Ministarstvo kulture.

Publika će tokom sedam dana juna u Tivtu moći da uživa i uz Šklovski kvartet koji je već tridesetak godina u samom vrhu kamerne scene, vrhunskog violinistu Olega Kaskiva, Pabla de Naverana španskog violončelistu, mladog violinistu iz Novog Sada Roberta Lakatoša, estonsku klaviristkinju Irinu Zaharenkovu, Danijela Roulanda englesko-holandskog violinistu, poljskog violinistu Roberta Kovalskog, hrvatsku čelistkinju Moniku Leskovar, čuvenog rumunskog  violistu i kompozitora Vladimira Mandelsona kojima će se priključiti u mješovitim kombinacijama švajcarski kvartet „Energia nuove“ i Crnogorski simfonijski orkestar.

Komentari: 0

Novi komentar