Iz "Povratka džedaja" 1983.

Prodat čuveni "blaster" Hana Soloa

Lažni laserski pištolj, gotovo u cjelosti napravljen od drveta, kojeg je Harison Ford kao Han Solo koristio u "Povratku džedaja" 1983, prodat je na aukciji za 550.000 dolara, objavila je aukcijska kuća Džuliens.
Objavljeno: 24. 06. 2018 - 23:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Blaster" Han Sola bio je izložen u prostorijama aukcijske kuće u Njujorku, nakon što je 30 godina bio u vlasništvu Džejmsa Šopea, umjetničkog direktora "Povratka Džedaja" - ali je odlučio da se rastane od slavnog predmeta i da ga na prodaju.

Harison Ford taj pištolj je koristio u trenutku susreta Hana Soloa, koji ne vjeruje u Silu, i Luka Skajvokera, a njegova rečenica: "Lažne religije i drevno oružje ne mogu se mjeriti s dobrim 'blasterom' pri ruci, klinjo" postala je jedan od omiljenih citata iz "Ratova zvijezda".

Martin Nolan, izvršni direktor aukcijske kuće, kazao je da je Šope odlučio na aukciji da ponudi i ostalih 40-ak rekvizita iz "Ratova zvijezda", poput sjekira Evoka i broda Džabe Hata.

Sjekira je prodata za 11.250 dolara, dok je jedan drugi "blaster" prodat za 90.624 dolara. Ipak, niko nije postigao cijenu kao omiljeni droid R2-D2 koji je prošle godine prodat za 2,76 miliona dolara na aukciji u Los Anđelesu.

Svjetleća sablja Luka Skajvokera iz prva dva filma prodata je za 450.000 dolara.

Komentari: 0

Novi komentar