DOSJE: Ugroženo sakralno nasljeđe – devastacija manastira Ostrog i Reževići

Atak na kulturni identitet

Većinskim dijelom sakralnih kulturnih dobara ove države upravljaju subjekti koji su registrovani van njenih granica. Otuda nemogućnost adekvatnog sprovođenja pravnih radnji kojima bi se procesuirale neprimjerene intervencije 
Objavljeno: 25. 06. 2018 - 06:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

– Kulturna baština jedne države i njena kulturna dobra predstavljaju osnov nacionalnog identiteta – ocijenila je doskorašnja direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović u dokumentu o devastaciji manastira Ostrog i Reževići, koji je prezentovala prošle godine, a u kojem je hronološki navela postupanje Uprave u pokušajima da zaštiti ovo kulturno blago Crne Gore.

U nekoliko nastavaka prenijećemo djelove ovog dokumenta kojim je ukazano na neprihvatljivo ponašanje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koja bez zazora devastira crnogorsku kulturnu baštinu.

manastir-ostrog-0903-2015-bato-tomic008

ZAŠTITA

Evropa je, istakla je Miranović, odavno prepoznala značaj i potrebu očuvanja i unapređenja ovih vrijednosti i nizom preporuka, konvencija, uputstava normirala datu administrativno-tehničku, naučnu i pravnu problematiku.

Crna Gora je potpisnica većine tih dokumenata. Takođe, donijeli smo set zakona kojima štitimo naše kulturno nasljeđe i kulturna dobra ove države, ali problem nastaje u implementaciji. Neadekvatno korišćenje i prezentacija kulturne baštine i njenih kulturnih dobara može nanijeti nenadoknadivu štetu vrijednostima kulturnog identiteta države.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara i ostale državne i opštinske institucije koje se bave očuvanjem, prezentacijom i vrednovanjem kulturne baštine i kulturnih dobara moraju biti aktivno uključene u razvojne projekte koji podrazumijevaju promjene na kulturnim dobrima i njihovoj zaštićenoj okolini.

Kako bi se taj cilj postigao, neophodna je potpuna posvećenost i koordinacija među stručnim, političkim, civilnim i privatnim segmentima društva, koja je utemeljena na dugoročnoj viziji održivog razvoja.

Čitanje i tumačenje kulturoloških, identifikacionih, civilizacijskih kodova može da bude u ravni individualnih tumačenja i percepcije, međutim, primjena zakona sekularne, pravne države Crne Gore, treba da je obavezujuća za sve subjekte koji u njoj žive i rade, odnosno ostvaruju svoja prava.

Zakonom o zaštiti kulturnih dobara utvrđeno je da upravne i s njima povezane stručne poslove na zaštiti kulturnih dobara vrši specijalizovani organ uprave u sastavu Ministarstva kulture – Uprava za zaštitu kulturnih dobara, a obavljanje stručnih poslova, koji nijesu u nadležnosti Uprave, povjereno je specijalizovanim javnim ustanovama. Principi i načini očuvanja kulturne baštine i kulturnih dobara jasno su definisani Ustavom naše države, Zakonom o zaštiti kulturnih dobara, Zakonom o kulturi, ratifikovanim međunarodnim konvencijama, pravilnicima i drugim podzakonskim aktima. Takođe, Crna Gora je, odredbom člana 9. Ustava, utvrdila da su potvrđeni i objavljeni međunarodni ugovori i opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava sastavni dio unutrašnjeg pravnog poretka i da imaju primat nad domaćim zakonodavstvom i neposredno se primjenjuju kada odnose uređuju drugačije od unutrašnjeg zakonodavstva.

manastir-rezevici-001

NEPOKRETNA DOBRA

Graditeljska kulturna baština izložena je trajnim uticajima i pritiscima modernizacije, a zbog svoje materijalne strukture posebno je osjetljiva i sklona propadanju. Poražavajući je zaključak da je degradacija pojedinih nepokretnih kulturnih dobara dosegla takve razmjere da se može govoriti o krajnjoj ugroženosti i opasnosti od nestanka. Takvom stanju pridonijeli su: prirodni faktori, nebriga i neodržavanje, nedostatak finansijskih sredstava, neriješeni imovinsko-pravni odnosi, nepoštovanje zakonskih propisa i neprimjenjivanje sankcija, nedovoljna svijest o vrijednosti baštine.

Nepokretna kulturna dobra posebno ugrožavaju neodgovarajući građevinski zahvati, koji ne uvažavaju konzervatorske uslove i često se izvode bez stručne konzervatorske i tehničke dokumentacije. Prilikom obnove sakralnih objekata izostajala je saradnja korisnika kulturnih dobara sa stručnim službama u institucijama zaštite. Negativne posljedice odnose se ne samo na arhitekturu, već i na živopise, ikonostase i kulturni pejzaž, kao i ambijentalne vrijednosti tih kulturnih dobara. Poseban problem predstavlja unošenje neadekvatnih elemenata koji mijenjaju izvornost kulturnog dobra i devastiraju njegovu dokumentacionu i istorijsku vrijednost. Degradacija sakralnih objekata najvidljivija je kroz proces obnove i izgradnje novih konaka manastirskih kompleksa.

Opširnije u  Pobjedi

Komentari: 18

Mišo

25. 06. 2018 - 10:22

Može li neko iz te vaše srpske pokrajine, tzv. Crne Gore, da mi objasni zbog čeka se toliko plašite gospodina Radovića i gospodina Džomića. Kod nas u Srbiji bi, za ovakve stvari, odavno gulili ćorku! Sasvim slučajno sam pre nekoliko dana bio u jednoj crkvi u Vojvodini. Vapi za restauracijom, ali je na listi zaštićenih kulturnoih dobara, pa popovi ne smeju ni prašinu da izbrišu sa ikona, a da kreče ili nešto dozidaju? Bez Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture ne smeju ni da gledaju u pravcu ikonostasa! Šta je bre vama Crnogorci?
MNE

25. 06. 2018 - 13:44

Evo ja ću da probam da ti objasnim Mišo. U našu Državu Crnu Goru 1918 godine došla je vaša sekta spc koju vi zovete crkvom, i nasilno ukinula Svetu Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu. Naravno to ne bi bilo moguće da nije bilo izdajnika Crne Gore, tzv. posrbica, koji su u ogromnom broju prisutni i dan danas u našoj lijepoj Državi. No, doći će dan kada ……...
Svasta

26. 06. 2018 - 00:54

Prilicno jasan govor mrznje. Propagiras protjerivanje gradjana? Ovo je definitivno za krivicnu prijavu. Milim administratore da reaguju na ovakve komentare. Stop govoru mrznje. Stop protjerivanjima. Ipak je majka Crna Gora gradjanska drzava. E viva vero Montenegro!
Mišo

26. 06. 2018 - 07:52

MNE, izvini, hteo sam da provociram sa onim "vaše srpske pokrajine, tzv. Crne Gore", a suština je u "zbog čeka se toliko plašite gospodina Radovića". Vređa me što su crnogorske vlasti tako nepodnošljivo slabe prema nasilju koje u Crnoj Gori vrši SPC. Jasno je da ponekad preteram pa ne budem shvaćen. Inače sam, kao Srbin iz Srbije (pola Crnogorac) vrlo naklonjen Crnogorcima zato što su oni jedina ex-Yu nacija koja je ostala dosledno na putu antifašizma, za razliku od Srba i Hrvata koji su u zastrašujućoj većini postali neofašisti. I narod i elite (90%) i posebno crkve. Veoma poštujem DPS i Đukanovića, ali pre svega levičarsku tradiciju Crnogoraca koja je tamo stvorila atmosferu međunacionalne tolerancije. U Crnoj Gori nacionalizma među suverenistima nema, to se vidi na portalima. Ima povremeno malo nerealnog stava prema federalistima i Drljeviću što je u odnosu na četništvo srpskih vodećih ljudi u Crnoj Gori potpuno zanemarljivo. Pozdrav od nešto malo LEVIH Srba iz Srbije!
MNE

26. 06. 2018 - 12:19

Razumjeli smo se...Pozdrav!!!
Станислав

25. 06. 2018 - 12:18

Да ли је и писмо на којем све ово овако пишете културно насљеђе ЦГ?
Mišo

25. 06. 2018 - 12:56

Kakav si da si, a nisi dobar, to zna svako ko čita tvoje postove, da si bio sa mnom u crkvi koju pominjem "gore" možda bi se čak i to zastideo i ne bi u celu priču upetljavao pismo. Bahatost SPC u Crnoj Gori prevazilazi svako meru. Popove SPC koji devastiraju kulturnu zaostavštinu treba nemilosrdno pozatvarati.
Kcun

25. 06. 2018 - 13:01

Stanislave, nemoj sa kraja tanjega, da te zamolim. Pušti se pisma od njega će nešto ostat a od kulturnih dobara neće ništa! Ajde zdravo!
Gradjanin

25. 06. 2018 - 12:51

To što je pisala nekada bivša direktorica nije tako bitno. Ako država želi da stane na kraj samovolji i pohari kulturnih dobara neka gospodina Džomića, pravnog eksperta MCP, sjedne gospodin Pažin da mu Džomić pojasni kako je i na osnovu čega naučio popove da grade i uništavaju trajno kulturna dobra države. Kako gospodin Džomić lagodno, mirna srca traži rupe u zakonu i izvrćući činjenice zauvijek zabetonira nasljedje ove države. Pošto je stvar ozbiljna najbolje neka da ga pozove premjer lično, i prvo neka ga pita: “da li je u redu da se mitropolija ovako odnosi prema kulturnim dobrima i da li je to korektno. Da li činjenica da treba prilično vremena za donošenje novih rješenja znači da svako dobro kojim raspolaže mitropolija treba sada na brzinu izmijenjeniti, raditi bez i malo savjesti, a usput i mimo zakona? Da li je to Vaša namjera gospodine Džomiću?”
Podgoričanin

25. 06. 2018 - 14:39

Potpuno si u pravu, vidjeh nešto od one mrčne emisije dje je gost bio Džomić sam protiv onoliko novinara, na onu staru novu tv A1. E svašta se na ovu našu televiziju može vidjet, čovjek se predstavi kao veliki legalista, neko ko lično poštuje svačija osjećanja, ada sve u Crnu Goru. A ovamo evo vam ga Crnogorci. Neka slikaju ovi zaštitari ovo što je ostalo da barem generacije znaju što su učinjeli crkvama!
Gradjanin

25. 06. 2018 - 13:11

Dje mi je komentar o Džomiću
Zamjena teza

25. 06. 2018 - 16:06

Umjesto da položi račune za nerad i neviđenu devastaciju kulturnih dobara koja je učinjena za vrijeme njenog direktorovanja Upravom za zaštitu kulturnih dobara, gospođi Miranović je omogućeno da raznim floskulama pametuje i "drži slovo" o zaštiti. I ne samo to, već je unaprijeđena i imenovana za direktora Narodnog muzeja Crne Gore. Vrlo vješto, zamjenom teza na ovakav način se gospođa amnestira za katastrofalan rad, i za to optužuje SPC koja je kao i tranzicioni bogataši iskoristila nerad i neznanje, koje caruje u Ministarstvu kulture i Upravi za zaštitu kulturnih dobara, koja je sasatavni dio Ministarstva. Zato gospodo ne brljajte Džomića. Kako on može biti "jači od države"? Uostalom, u emisijama koje pominjete on je pozvao stručnjake i rukovodioce iz Ministarstva kulture da dođu u emisiju i sučele stavove. Neka gospoda izvole i popere se. Nijesu plaćeni za otvaranje izložbi i slikanje, već da čuvaju kulturnu baštinu Crne Gore.
Objektivno

25. 06. 2018 - 23:39

Niko ne veli da je Džomič jak, nego je bezočan, a država u ovom slučaju slaba. Ne gledah cijelu emisiju nego nešto malo i to mi bi premnogo. Nema što da se sučeljavaju stavovi, treba li slušati po stoti put kako je crkva obnovila hramove u kojima su se držale koze. Pa slušati da se ne može crkva konzervirati nego da ona treba da živi... a naslušali smo se toga. Jedino je tačno da nijesu donijeta nova rješenja za kulturna dobra, ali važeća su stara. Ako neko radi ovo što radi MCP uporno, to ne može riješiti nijedan direktor sam. Dje je crkvi dozvola za gradnju u Dajbabama, je li ucrtan onaj kič od objekta možda u neki plan, ima li on ikakve papire... treba biti kritičan prema institucijama, ali ovako opravdavati ovo što se radi može samo neko ko ovo ne osjeća kao svoje nasljedje ili neko ko je potpuno ravnodušan.
Baranka

25. 06. 2018 - 23:43

Da se popere? A poperio bi se on meni jer svjesno uništava naše nasljedje! Neka advokati devastatora, a ko vas je tako iśekirao da ovakav seljačizam i aroganciju opravdavate!
@Objektivno i Baranka

26. 06. 2018 - 10:11

Nemate vi o ovome pojma. Samo laprdate da se reče da ste patriote. Nije problem u jedinkama već u cijelom sistemu zaštite. Zato vam ponavljam -"Vrlo vješto, zamjenom teza na ovakav način se gospođa amnestira za katastrofalan rad, i za to optužuje SPC koja je kao i tranzicioni bogataši iskoristila nerad i neznanje, koje caruje u Ministarstvu kulture i Upravi za zaštitu kulturnih dobara, koja je sasatavni dio Ministarstva" U ovome je problem. Dokaz: Nije na osnovu šuplje priče, već na osnovu činjenica oboreno pred sudom svih 12 rješenja koje je donijelo Ministarstvo kulture sa svojim organima. Zakoni se ne mogu primjenjivati po volji i odokačke. Vidite li da vlasti odgovara ovakava situacija. Da ne odgovara ne bi bilo 100.000 nelegalnih objekata, limena crkva na Rumiji (nije pala sa neba), Turski rt, soliter nad hotelom Podgoricom, ...Berton, beton, samo beton, a meni lova do krova. E kad sam puštio ove, moram i crkvu.
Nikola

26. 06. 2018 - 15:36

Pa Dobrota, Kostanjica, zgrada Pentagon.....Ima jos toga....
A

25. 06. 2018 - 16:52

nas kada hoćemo da renoviramo svoje stare kuće po Kotoru o jadu zabaviše ovi iz zavoda za zaštitu kulture spomenika, jer čoče oni više brinu o mojoj kući nego ja. Kad ih pitaš nešto odma je odgovor da nemože. Mislim da bi trebalo da svako od nas oformi sopstvenu vojsku ka i ovo popovi-sotone, pa tako kad njima ne smiju ništa onda bi i sa nas sjahali.
Nikola

26. 06. 2018 - 14:56

Eno pala krivicna prijava protiv MCP zbog navodne devastacije crkve. Toliko o tome :)
Novi komentar