Zlatko Dalić, selektor Hrvatske na Svjetskom prvenstvu, fudbalski je sazrijevao u titogradskoj Budućnosti

Iz plavog dresa do lekcije Mesiju

Zlatko Dalić, harizmatični selektor koji predvodi Hrvatsku na Mundijalu, kao igrač je sazrijevao u titogradskoj Budućnosti. I jedini je akter Mundijala koji je direktno vezan za crnogorski klupski fudbal.
Objavljeno: 25. 06. 2018 - 08:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

Dokument koji svjedoči o Dalićevim danima u Titogradu redakcija Arene dobila je na uvid juče, zaslugom bivšeg sekretara Veleža Enesa Vukotića. Sačuvana ispisnica je zvanična potvrda transfera iz Budućnosti u mostarski Velež, 4, juna 1989. godine. Za transfer tada talentovanog zadnjeg veznog Velež je Titograđanima platio deset miliona tadašnjih dinara...

dalic2

Put hrvatskog selektora, koji je smjelo uoči pobjede 3:0 nad Mesijevom Argentinom najavljivao da je ,,to najlakši meč za njegovu Hrvatsku“, a koji sada poručuje da Hrvatska mora da ostane skromna i strpljiva, je svjedočanstvo vremena kada je jugoslovenska liga bila među najjačim u Evropi.

Ali i pokazatelj koliko je put profesionalnog fudbalera i trenera težak i nepredvidljiv. Dalić je u Budućnosti, na poziv tadašnjeg trenera Stanka Poklepovića, slavnog Splićanina, igrao kao mladi defanzivni veznjak u sezoni 1988-89. Mogao je pokrivati i poziciju desnog beka. Saigrači u mu tada bili veliki talenti - Predrag Mijatović, Dragoljub Brnović, Željko Petrović...

Nakon godine provedene u JNA stigao je u Budućnost, jer prethodno nije mogao da se nametne u splitskom Hajduku. Jednostavno, tim sa Sliškovićem, braćom Vujović, Gudeljom, bio je tih sezona prejak za afirmaciju mladog igrača. Dalić je važio za izuzetno požrtvovanog igrača, podređenog timu, a sa 22 godine dobio je priliku kod Poklepovića. U toj prvoligaškoj sezoni odigrao je sedam mečeva za Budućnost, a ,,plavi“ su izborili opstanak na diobi desete pozicije. Šampion je, neočekivano, bila Vojvodina Vujadina Boškova...

Taj period od jula 1988. do juna 1989. godine bio je izuzetno važan za Dalićevo sazrijevanje. Hrvatski trener rođen u Livnu, u Bosni i Hercegovini, kod Poklepovića je mnogo naučio - što je mnogo puta isticao u intervjuima u Hrvatskoj. Punu igračku afirmaciju Dalić je dočekao u Veležu, kratko opet u Hajduku, Varaždinu... Kao trener uspjehe je dočekao na klupi klubova u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, iako nije osvojio šampionsku titulu u tim zemljama. Bitnije, Dalić je duže od decenije dio hrvatskih nacionalnih selekcija, kroz rad u mlađim selekcijama.

I u hrvatskom savezu dugo su pratili njegovo sazrijevanje kao stručnjaka, tako da je odluka da mu se povjeri mjesto selektora seniora bila laka, ako ne neočekivana. Zlatko Dalić sada ima priliku da sa Hrvatskom ostvari istorijski rezultat na Mundijalu - a u Podgorici, starom Titogradu, mnogo je onih koji bi se obradovali njegovom uspjehu. 

Komentari: 4

falkao

25. 06. 2018 - 09:30

Može da priča ko šta hoće. Leo Mesi je jedan, jedini I neponovljivi. Najbolji svih vremena. Kao što je Federer u tenisu. Klasa.
Duklja

25. 06. 2018 - 10:10

Stetno
Deki

25. 06. 2018 - 10:38

Ajmio Hrvatska!!! Pored Belgije imate najkvalitetniju reprezentaciju na prvenstvu, ali dosta kockica treba da se poklopi da bi došli u završnicu. Kao dobrim komšijama, želim vam svu sreću i uspjeh!!!
Nick

25. 06. 2018 - 11:19

A harizmatican je...bas:):)
Novi komentar