U Moskovskoj ulici

Otvoren Prešernov park

Večeras je u Podgorici, u Moskovskoj ulici, svečano otkriven spomenik čuvenom slovenačkom pjesniku Francu Prešernu i otvoren Prešernov park.
Objavljeno: 25. 06. 2018 - 20:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović ocijenio je da Prešernov park postaje novo mjesto za sastajanje i druženje u Podgorici. Stijepović je poručio da on simbolizuje prijateljstvo Crne Gore i Slovenije, kao i Podgorice i Ljubljane.

Stijepović je naglasio da su sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem realizovali brojne projekte, kao i da je Ljubljana uzor upravi Glavnog grada Crne Gore.

Gradonačelnik Ljubljane je naglasio da je jedina slika, koju drži u kabinetu poslije 12 godina rada, ona sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem sa otvaranja spomenika Njegošu u Ljubljani.

"Današnje otvaranje je dokaz da se prijateljstvo nastavlja", poručio je Janković.

Počasni konzul Crne Gore u Sloveniji i donator Vojislav Kovač ocijenio je da je današnjim činom realizovana ideja inicirana 2014. kada je u Ljubljani postavljen spomenik velikom Njegošu.

"Spomenike poklanjam s željom da svjedoči o prijateljstvu i gostoprimstvu glavnih gradova. vjerujem da će Podgoričani prihvatiti Prešerna, kao što su stanovnici Ljubljane Njegoša", poručio je Kovač.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović ocijenio je da Prešern pjesnički gorostas, koji je pokazao otvorenost za iskustvo svjetskog romantizma.

"On narodnom govoru nije prilazio nostalgično, već sa izgrađenom poetskom sviješću. Zato se njegova poezija pokazala tako velikom. Znao je da se uzdizanjem narodnog govora može stvoriti uporište za procese koji vode potpunom nacionalnom oslobođenju", poručio je Bogdanović.

Slovenački ministar kulture Anton Persak kaže da je danas za sve nas značajan dan, jer svjedoči o prijateljstvu dva grada i dva naroda.

"Njegos i Prešern imaju puno toga zajedničkog. Iako su bili po pozicijama različiti, obojica su bili romantičari i stvorili su duhovnu bazu naših nacija", poručio je Persak.

Svečanosti prisustvuje i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i veliki broj zvanica iz javnog i kulturnog života.

 

Komentari: 4

Stevan

25. 06. 2018 - 20:56

Pocasni konzul se ne zove Vasilije.
Obrazovanje

25. 06. 2018 - 23:24

Ovaj naš ministar postade književni kritičar. Čak mu je poznato kako se uzdizao narodni slovenački govor.
Masja

26. 06. 2018 - 06:04

Bravo! Nadam se i Mazuranicevom trgu sa njegovim stihovima... I srpskom i makedonskom...
DUMOTRIJE

29. 06. 2018 - 21:34

Mje­šta­ni Beogradske uli­ce već 50 go­di­na če­ka­ju na no­vi as­falt. Uli­ca je uska da se dva auto­mo­bi­la ne mo­gu mi­mo­i­ći, a i na ta­ko loš as­falt, otvo­ri­le su se ru­pe pa je od­vi­ja­nje sa­o­bra­ća­ja sko­ro ne­mo­gu­će. Mje­šta­ni tvr­de da sa istim pro­ble­mom mu­ku mu­če sva­ke go­di­ne, ali da se ni­ko ne okre­će na nji­ho­ve mol­be. Dva da­na je pa­da­la ki­ša i uli­ca je po­pla­vi­la da smo mo­ra­li no­si­ti du­bo­ku obu­ću. Ov­dje ži­vim 50 go­di­na i sta­nje je isto, ka­ko ta­da ta­ko i sa­da. Auto­mo­bi­li je­dva pro­la­ze uli­com jer su se ru­pe otvo­ri­le. Ni­ko se ži­vi ne okre­će na na­še opravdane zahtjeve. Poprilično smo platili komunalije, plaćamo porez na nekretnine - ne pomaže ništa. Violeta K., potpukovnik iz Puteva, neće ni da čuje. Pušta nas da se podavimo. Inače, stanovnicima Cvijetne, čestitamo.
Novi komentar