Poplava diploma u školama

Luča kao prestiž

„Nisu djeca pametnija, nego je sistem “zaglupio”. Riječ je o svojevrsnom razobručavanju obrazovnog sistema, koje se moralo očekivati kada je meritornost prestala da bude uslov napredovanja i uspjeha“, kaže profesorica Božena Jelušić za Portal Analitika.
Objavljeno: 27. 06. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Od osam "Luča" koje su podijeljene u razredu mog djeteta, zasluženo je pola. Pri tom, među osam lučonoša, jedino je moje dijete dobilo sve petice na eksternoj provjeri znanja gdje učenici polažu matematiku, maternji i jedan izborni predmet, što može biti sticaj okolnosti, ali i pokazatelj da su neke "Luče" "pale" već na prvom koraku. Ružno se osjeća roditelj koji zna koliko je truda uložilo njegovo dijeta da bi na kraju svake godine imalo sve petice kad vidi neporeciv i ogroman pad kriterijuma, ali tješi se time da je njegovo dijete steklo radne navike i da će ono što je naučilo prije ili kasnije doći do izražaja. Na žalost, ta utjeha je prilično tanka, ako znamo sistem vrijednosti u crnogorskom društvu, odnosno ako registrujemo njegov potpuni nestanak. Sa druge strane, vrijedna i pametna djeca stiču osnov da odu negdje drugo gdje će se njihov rad i znanje biti priznati. Srećom po njih, pogubno za Crnu Goru", priča za Portal Analitika ljuta majka djevojčice koja je pohadjala jednu od škola “na glasu” u Podgorici.

Diplomu "Luča" dobio je 371 učenik iz 22 podgoričke osnovne škole. Najviše ih je tradicionalno u u školama gdje idu djeca “viđenijih” Podgoričana – "Štampar Makarije", "Maksim Gorki" i "Sutjeska". U jednom odjeljenju "Štampar Makarija" od 29 učenika, 14 je dobilo "Luču".

lucaPoplava diploma: Tako u OŠ "Štampar Makarije" ove godine ima 47 Luča, "Maksim Gorki" 42, dok je OŠ "Sutjeska" završilo 38 lučonoša. Borba za "Luču" počinje kada se dijete upiše u školu, kaže jedan od roditelja, R.R. za Portal Analitika navodeći da je "neuspjeh u razredu kada svi nijesu skroz odlični".

"Moj sin je završio treći razred osnovne škole i svi učenici su odlični, rijetki su oni koji nemaju sve petice", dodao je naš sagovornik.

Nekada su bili potrebni sati provedeni nad knjigom da bi se zadovoljili kriterijumi profesora i dobila visoka ocjena. Da li nam djeca u međuvremenu postaju genijalci, ili je ipak nešto drugo u pitanju?

"U svakoj populaciji postoji dva posto izvrsnih ljudi, genijalaca. Kod nas ispada po broju "Luča" ne da smo genijalci, već super Crnogorci, čim su nam djeca dobra iz svakog predmeta, od muzičkog do matematike, što je realno gledano nemoguće. Stvorila se vrlo neprirodna situacija, da od generacije od 100 svršenih osnovaca imate 30, 40, pa negdje i do 50 "Luča". Danas je to nažalost stvar prestiža. Treba imati dobar automobil, mobilni telefon, dobar turistički aranžman, kućne ljubimce i eto - Luču", ističe predsjednik podgoričkog Odbora Sindikata prosvjete, Slobodan Savović.

savovicDruštveni problem: Ovoliki broj "Luča" ukazuje na veći društveni problem, saglasni su sagovornici Portala Analitika.

"Stvaramo djecu koja misle da su najbolja, a nažalost nemaju dovoljno znanja da to i pokriju. Više se ne vrednuju ni visokoškolske diplome, te je proces prirodno zahvatio i niže obrazovne nivoe", rekla je za Portal Analitika profesorica Božena Jelušić.

„Dakle, nisu djeca pametnija, nego je sistem “zaglupio”. Riječ je o svojevrsnom razobručavanju obrazovnog sistema, koje se moralo očekivati kada je meritornost prestala da bude uslov napredovanja i uspjeha“, ističe ona.

Znači li to onda da postoje  privilegovani đaci?

Privilegovani đaci: Roditelji osnovaca sa kojima smo razgovarali kažu da kriterijumi nisu isti za sve. Neka djeca se i dalje muče i rade za peticu, dok su druga „privilegovana“. Čak se pominju i VIP odjeljenja sa posebnim, blažim kriterijumima. Naš sagovornik R.R., čije dijete pohađa jednu od ovih škola, kaže da se nastavnica se ne ponaša isto prema svim učenicima.

"Ima svoje favorite čiji svaki dobar rad ističe, a za njihove neuspjehe se pravi da se nijesu ni desili. Nečije briljantne rezultate, između ostalog i pobjedu na školskom takmičenju ignoriše i pravi se da se nijesu ni dogodili. Uspjeh se računa samo ako dolazi od strane miljenika, inače, ne", objašnjava naš sagovornik.

Korupcija svakako nije zaobišla obrazovanje i tu je ona možda i najopasnija, ističe profesorica Jelušić.

jelusic"Tada ugrožava ukupan sistem vrijednosti i povjerenja građana u pravičnost i jednak pristup mogućnostima. Obrazovanje je na neskriveno vulgaran način postalo roba, grubo podložna zakonima ponude i potražnje", dodaje profesorica.

Nije isključeno da u takvom sistemu pojedini nastavnici iz potrebe za poetskom pravdom, pomažu i onima iza kojih ne stoje veze ni moćnici, misli Jelušić.

"Svakako je takvih manje, ali je jasno da je formiran sistem u kome je „sve dopušteno“. Sve u svemu, hipertrofija diploma Luča je očekivana i samo je ogledalo ukupnog posrnuća društvenih vrijednosti", kaže.

Krivce tražiti u sistemu, nastavnicima i roditeljima

Ko je kriv za ovakvo stanje? Roditelji koji misle da njegova djeca moraju biti najbolja u školi, nastavnici koji se ne ponašaju isto prema svim đacima ili sistem? Krivca prije svega trebamo tražiti u tranziciji i bogaćenju ljudi, smatra profesorica Jelušić.

 "U društvenom kontekstu bez lustracije, u kojem se lako aboliraju teška moralna/zakonska ogrešenja, postalo je teško dati učeniku jedinicu, ili mu ne pomoći da stigne do Luče, koja mu takođe ništa ne garantuje", dodaje Jelušić.

Kako dodaje, problem je i taj što među nastavnicima nisu uvijek oni najbolji i pedagoški najspremniji pojedinci, koji će biti u stanju da prireme našu “reprezentaciju” za životnu utakmicu.

djaci

S druge strane, Savović kaže da ne smijemo krivce tražiti samo u prosvjetnim radnicima, koji su “pod strahovitim pritiskom roditelja”.

"I okolina traži da se “sređuju uspjesi”, pa i "Luče". Svaki prosvjetni radnik želi da se uklopi u taj prosjek, da ne bi štrčao. Sa druge strane, iako je izvršena reforma obrazovanja, nema nikakvih suštinskih promjena. Ministarstvo jeste organizovalo par seminara, ali njima je akcenat na statističkim podacima. Bitan je visok prosjek, izvještaj, dok se ne tretiraju individualnost ni učenici. Veliki su pritisci roditelja koji po svaku cijenu žele da im djeca budu odlični đaci. Pravimo našim novim generacijama medveđu uslugu, a to je da imamo ocjene bez pokrića", zaključuje Savović.

Da "Luče" u smislu znanja u najvećem broju slučajeva ništa ne znače pokazuju rezultati koje naši učenici postižu na PISA testiranju. Prema posljednjim podacima, iz 2016. godine naši petnaestogodišnjaci su zauzeli 56.mjesto od 70 zemalja u kojima je obavljeno testiranje.

No, bitno je da roditelji mašu Lučama. To što im djeca ništa ne znaju, nikome ništa. Ili možda znaju tačno ono što im treba za vrijeme i državu u kojoj žive?

 

 

 

 

Komentari: 15

milena

27. 06. 2018 - 00:43

Živa istina. Ako je dijete vrlodobro, sramota! Kao da nije prošlo razred.
Веље Гумно

27. 06. 2018 - 02:52

Може бити да је све тако, али ова Luča не вриједи ништа јер није исписана на Његошевом аутохтоном писму. Можете у њу бурек да замотате.
T.C.

27. 06. 2018 - 06:02

Koliko Luca ima u Gimnaziji u Rozajama?
nicko

27. 06. 2018 - 07:03

Pored poplave "Luča" puštaju se glasovi o povratku na osmogodišnju osnovnu školu. Takvo ludilo se može roditi samo kod nas. Izgleda da dominira mišljenje da ćemo biti bolji ako manje učimo???
Djeca bogatih

27. 06. 2018 - 07:39

Treba što prije ukinuti Luču, 90% ih nije zaslužilo, ocjene se samo crtaju, a profesori su stalno izloženi pritisku od roditelja. Kad bi se uklonila Luču, ocjene bi bili realnije, a profesori bi bili objektivniji u ocjenama.
milica

28. 06. 2018 - 10:11

Nije suština u Luči već u načinu razmišljanja i nivou svijesti naroda. Degradirano je obrazovanje preuzimanjem tuđih programa neprilagođenih našem mentalitetu, činjenicama, faktima, praksama Profesori su degradirani zapošljavanjem neobrazovanih, nadmenih, đako-mrzitelja koji ne drže pola časova u sedmici, a to pola što drže, predaju nepouzdano, neznaveno i naopako. Direktori vise po kafanama, zloupotrebljavaju državne resurse i grabe nove pozicije na većem nivou. Roditelji grabeći da stvore koru hljeba od ništa (zarada 193,00eura) nemaju ni vremena ni volje da uče nenaučeno, neispredavano, prepisano, tuđe...Ima zaista, ali vrlo malo, sjajne đece, sjajnih đaka, ambicioznih mališana, koji zaista zaslužuju Luču... ali oni budu ugušeni na takmičenjima, na prezentacijama, podršci u napretku...kasnije zaposlenju....Tužno ali istinito...
milica

28. 06. 2018 - 10:11

Nije suština u Luči već u načinu razmišljanja i nivou svijesti naroda. Degradirano je obrazovanje preuzimanjem tuđih programa neprilagođenih našem mentalitetu, činjenicama, faktima, praksama Profesori su degradirani zapošljavanjem neobrazovanih, nadmenih, đako-mrzitelja koji ne drže pola časova u sedmici, a to pola što drže, predaju nepouzdano, neznaveno i naopako. Direktori vise po kafanama, zloupotrebljavaju državne resurse i grabe nove pozicije na većem nivou. Roditelji grabeći da stvore koru hljeba od ništa (zarada 193,00eura) nemaju ni vremena ni volje da uče nenaučeno, neispredavano, prepisano, tuđe...Ima zaista, ali vrlo malo, sjajne đece, sjajnih đaka, ambicioznih mališana, koji zaista zaslužuju Luču... ali oni budu ugušeni na takmičenjima, na prezentacijama, podršci u napretku...kasnije zaposlenju....Tužno ali istinito...
danilo s.

27. 06. 2018 - 11:48

Mislim da je problem dublji od ovih površnih tumačenja. Učenika koji ima petice iz svih predmeta treba pohvalitiu za trud – ali ne i za „znanje“. Jer znanje dolazi samo ako učenik nauči da postavlja prava pitanja. Odnosno, ako nauči da razmislja. Zasto bi, na primjer, jedan briljantan matematički talenat bio diskvalifikovan na prijemnom za studije matemamtike zato sto nema petice iz humanističkih nauka? I obratno. Treba nagradjivati talenat i sposobnost - a ne samo trud (ili veze i korupciju). U našim skolama se stimuliše i nagradjuje pamćenje, a ne uči sposobnost logičkog razmisljanja i razumjevanja. Takodje, naši djaci moraju da shvate da je učenje „životni proces“ tj. da se nastavlja i poslije škole i diploma. To bi trebali da shvate i roditelji.
jojo

27. 06. 2018 - 13:14

To je izgleda problem i u regionu, sto reflektuju i rezultati PISA testiranja. Jedino ne stojimo lose kod, parafraziram, funkcija ponavljanja. U porevodu, umijemo da ucimo napamet umjesto ukljucivanja logike, a to je dugorocno gore za njih i ako hocete drzavu u cjelini.
E moj Saša

27. 06. 2018 - 15:56

U potpunosti se slažem!
Nera

27. 06. 2018 - 17:31

Moje dijete u budvanskoj gimnaziji ima sve petice. Zamislite,nismo nikakva svojta sa Bozenom Jelusic,pa se pitam na koga je ovako pametno? A da nije mozda neka korupcija u pitanju,iako ne poznajem nijednog njenog profesora? Profesorice,ovakva narcisoidnost sa vase strane je do sada nevidjena!
Nera

27. 06. 2018 - 17:31

Moje dijete u budvanskoj gimnaziji ima sve petice. Zamislite,nismo nikakva svojta sa Bozenom Jelusic,pa se pitam na koga je ovako pametno? A da nije mozda neka korupcija u pitanju,iako ne poznajem nijednog njenog profesora? Profesorice,ovakva narcisoidnost sa vase strane je do sada nevidjena!
Lucifer prvi lučonoša

27. 06. 2018 - 18:07

Bravo Božana, bilo je krajnje vrijeme da neko iz intelektualnih krugova ukaže na ovu kišu luča.
Razočarana NK

27. 06. 2018 - 21:35

“Luca” je danas simbol prestiža ne mjerilo znanja, nažalost! Roditelji se bore da im dijete dobije ovu titulu-zanima ih samo ocjena i dioloma. Za znanje koga briga! Jer ti i takvi, koji svoju djecu od malena uče da ne moraju da rade da bi nešto zaradili, obezbijediće svojim “lučonošama” prolaz i na fakultetu i na radnom mjestu. Opet, nažalost! Nažalost kreirali smo sistem vrijednosti u kojem su na cijeni polupismeni skorojevići-lučonose! Čast izuzecima! Izuzetak imam u kući. Odbolujemo kraj svake školske godine zbog “proizvodnje” lučasa tri dana pred kraj školske godine! Čemu nam služi Pravilnik o ocjenjivanju?! Šta radi armija zaposlelih u Ministarstvu prosvjete! Ćuti na temu koja se otvara svake godine kad utihne školsko zvono! Ćute na stavljanje znaka jednakosti izmedju rada i nerada! Ne vide sistemsko uništavanje našeg društva koje počinje i završava u obrazovanju!
Мирослав Ђукић

25. 07. 2018 - 13:20

Његош би се расплакао од среће, кад би видео дипломе на којим златном латиницом пише: "LUČA"! Какав склад, лепота, мудрост, све на једном папиру!
Novi komentar