Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine

Mektić: EU ne želi migrante blizu granica država članica

Evropska komisija odbila je da finansira uspostavljanje centra za smještaj ilegalnih migranata kod Velike Kladuše, jer smatra da je ta lokacija suviše blizu granice sa Hrvatskom, koja je članica Unije, upozorio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH), Dragan Mektić.
Objavljeno: 27. 06. 2018 - 15:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

Mektić je novnarima, nakon redovnog sastanka operativnog štaba za praćenje problema ilegalnih migracija, rekao da je takva informacija stigla tokom dana iz Delegacije EU u BiH.

On je ocijenio da bi u pozadini takve odluke mogla biti namjera da se migranti smjeste dublje unutar teritorija BiH, gdje bi bili i trajno zadržni kako ne bi nastavili put ka drugim državama-članicama Unije.

"Neće se praviti izbjeglički kampovi u BiH. Mi smo žrtva migrantske krize i trpimo njene posledice", rekao je Mektić.

On je kazao da se ne može dozvoliti uspostavljanje izbjegličkih kampova u kojima bi migranti ostali "zaglavljeni" u BiH. 

"To bi bilo pogubno za BiH", upzorio je Mektić, prenosi Tanjug. 

Prema najnovijim podacima policijskih agencija, u BiH je ušlo 7.128 migranata od kojih su 662 podnijela zahtjev za azil. 

Iz Hrvatske je po osnovu sporazuma o readmisiji primljeno 318 migranata, a 575 predato je drugim državama. 

Granična policija BiH u proteklih sedam dana spriječila je ulazak nešto više od 400 migranata, a Mektić ocjenjuje da je to dokaz da su policijska pojačanja poslata na granicu dala rezultate.

Trenutno je najopterećenije područje uz granicu sa Srbijom oko Zvornika a dodatne mjere zaštite granice planiraju se i u istočnom dijelu Hercegovine. 

"Još nema na vidiku nikakvog zajedničkog evropskog rješenja i za sada se moramo oslanjati isključivo na vlastite kapacitete radi zaštite granice", rekao je Mektić.

Komentari: 0

Novi komentar