Radni ručak za državnog sekretara Svete Stolice kardinala Pjetra Parolina

Đukanović: Nastaviti dalje unapređenje odnosa sa Svetom Stolicom

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović priredio je radni ručak za državnog sekretara Svete Stolice kardinala Pjetra Parolina, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.
Objavljeno: 27. 06. 2018 - 17:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predsjednik Đukanović  je ocijenio da je Crna Gora počastvovana prvom posjetom predstavnika Svete Stolice na ovako visokom nivou, cijeneći taj čin potvrdom izuzetno dobrih međusobnih odnosa. Iskazao je visoko poštovanje Crne Gore prema moralnoj i duhovnoj ulozi Svete Stolice u njenoj misiji  rješavanja otvorenih pitanja na globalnoj sceni, kao i posebno poštovanje za ulogu pape Franja u očuvanju mira, stabilnosti i zaštiti ljudskih prava.

Đukanović je podsjetio na duge istorijske i bogate odnose između Crne Gore i Svete Stolice, iskazujući spremnost državne politike da na tim temeljima nastavi dalje unapređenje odnosa, kroz dalji dinamični dijalog na najvišem nivou  i primjenu Temeljnog Sporazuma između Crne Gore i Svete Stolice i potvrdu  odluke da se u najskorijoj budućnosti otvori nuncijatura u Crnoj Gori.

U tom kontekstu, pozdravio je mogućnost posjete pape Franja Crnoj Gori u bliskoj budućnosti.

Predsjednik je zahvalio kardinalu Parolinu na spremnosti Svete Stolice da  bogatstvo svoje arhive koje se tiče crnogorske istorije, podijeli sa Crnom Gorom, što će predstavljati značajnu podršku istraživanju bliže i dalje prošlosti naše zemlje. Takođe, potvrdio je i opredijeljenost države da se sa pažnjom i odgovornošću posveti pitanju Zakona o slobodi vjeroispovjesti, čuvajući stabilnost,  multikonfesionalni i multikulturalni karakter Crne Gore.

Državni sekretar Svete Stolice sa uvažavanjem je govorio o dugoj tradiciji naših odnosa, kao i o  multietničnosti savremene Crne Gore i harmoniji različitosti koja predstavlja njenu snagu. Posebno je odao priznanje i ukazao na značajnu  ulogu Crne Gore u očuvanju i daljem snaženju stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Sagovornici su se saglasili u ocjeni da Zapadni Balkan treba da jača istinske društvene vrijednosti, prevazilaženjem podjela i promovisanjem evropskih vrijednosti i standarda.

U dugom, srdačnom i otvorenom razgovoru, Đukanović i Parolin razmijenili su mišljenja i o brojnim drugim temama u evropskom kontekstu i na globalnoj ravni.

Kardinal Parolin izrazio je nadu da će Predsjednik biti u mogućnosti da uskoro posjeti Svetu Stolicu.

 

Komentari: 1

CRNOGORAC

28. 06. 2018 - 09:58

NILO JELI TO SVETI PETAR CETINJSKI ISPRED TEBE.
Novi komentar