Rezultat prioriteta koje su utvrdile regionalne vlade

RCC: Projekat za razvoj kulturnog i avanturističkog turizma na Zapadnom Balkanu

Savjet za regionalnu saradnju (RCC) zvanično je danas u Sarajevu obilježio početak rada trogodišnjeg projekta posvećenog razvoju i promociji turizma na Zapadnom Balkanu. Projekat će pomoći da šest država Zapadnog Balkana prošire i objedine turističke proizvode kulturnog i avanturističkog turizma, naprave i promovišu zajedničku ponudu, koja bi bila konkurentna na svjetskom tržištu i donijela dodatne prihode i nova radna mjesta.   
Objavljeno: 28. 06. 2018 - 13:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

Projekat razvoja i promocije turizma Savjeta za regionalnu saradnju rezultat je prioriteta koje su utvrdile vlade iz regiona i nastojanja Savjeta da ti prioriteti zažive u praksi, kako bi se doprinijelo ekonomskom rastu, zapošljavanju i konkurentnosti regiona. 

„Za nas koji živimo u regionu dobro je poznato da su naši bogati prirodni potencijali i kulturno nasljeđe nedovoljno iskorišteni. Šest država Zapadnog Balkana postavile su prioritet da iskoriste turizam kao perspektivan sektor za ekonomski rast. Savjet za regionalnu saradnju ih podržava u nastojanju da iskoriste ljepotu i kulturu regiona i otvore ga ka svijetu,“ rekao je generalni sekretar ove organizacije Goran Svilanović.

„Projekat je novitet u radu Savjeta, jer predstavlja zaokret naših aktivnosti sa razvoja u domenu politika na angažman u ciljanim sektorima, kako bismo dokazali da Regionalni ekonomski prostor ima mnogo toga da ponudi kako regionu tako i našim budućim gostima, ljubiteljima avanturističkog i kulturnog turizma. U naredne tri godine ovaj projekat Savjeta dodijeliće do 30 malih grantova, u pojedinačnoj vrijednosti od oko 50.000 eura sa ciljem unaprijeđenja infrastrukture vezane za puteve kulturnog i avanturističkog turizma, a prvi pozivi za učešće u grant programu biće objavljeni već sredinom jula ove godine”, rekao je Svilanović

Projekat je vrijedan pet miliona eura i finansira ga Evropska unija (EU), a tokom naredne tri godine sprovodiće ga Savjet za regionalnu saradnju i njegov projektni tim.

Andrea Vera iz Delegacije Evropske Unije (EU) u Bosni i Hercegovini izrazio je zadovoljstvo zbog pokretanja Projekta za razvoj i promociju turizma na Zapadnom Balkanu, dodajući da se projekt uklapa u strategiju EU za Zapadni Balkan, kao i  višegodišnji akcioni plan za regionalnu ekonomsku zonu (MAP REA).

"Srećan sam što baš ovdje, u zgradi Skupštine grada Sarajeva, mogu podržati ovaj projekat, budući da je ova prekrasna zgrada obnovljena s EU fondovima. Region može puno da punudi – brojna turistička mjesta, raskrsnice kulture i mnogo avantura. Međutim, nisu svi lako dostupni, što je upravo ono što ovaj projekt treba učiniti - da stvori regionalne turisticke rute s boljom infrastrukturom", rekao je Vera.

Projekat će obuhvatiti utvrđivanje najodrživijih zajedničkih puteva kulturnog i avanturističkog turizma, njihov razvoj kroz program grantova usmjeren na unaprijeđenje infrastrukture i kvaliteta usluga duž tih ruta, kao i svjetsku promociju zajedničke regionalne turističke ponude i atrakcija.   

Projektne aktivnosti će biti sprovođene u saradnji sa vladama i privatnim i nevladinim sektorom u šest država Zapadnog Balkana radi privlačenja većeg broja turista, produžavanja njihovog boravka u regionu i povećanja prihoda i zaposlenosti u ovoj industrijskog grani.

Dan prije predstavljanja turističkog projekta sastala se Radna grupa Savjeta za regionalnu saradnju za turizam Zapadnog Balkana. Radna grupa okuplja predstavnike ministarstava zaduženih za turizam, turističkih zajednica i privatnog sektora koji su razmatrali i utvrdili najodrživije zajedničke regionalne turističke rute koje će biti pripremiljene i promovisane pod zajedničkim regionalnim brendom „Zapadni Balkan – Raskrsnica civilizacija“.

Komentari: 0

Novi komentar