Najavljene promjene na čelu Opštine Tivat

Zašto je zaista DPS pokrenuo smjenu prof. dr Snežane Matijević?

Opštinski odbor DPS-a Tivat inicirao je smjenu predsjednice Opštine Tivat prof. dr Snežane Matijević zbog "odstupanja od pravaca razvoja definisanih izbornim programom ". 
Objavljeno: 29. 06. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

To je prvi put u novijoj crnogorskoj istoriji da vrh DPS-a, na polovini mandata, traži smjenu prvog čovjeka lokalne samouprave. Slična situacija je viđena prije više od dvije decenije, ali su tada bile potpuno drugačije okolnosti jer je bila aktuelna podjela u DPS-u na pristalice Mila Đukanovića i pristalice Momira Bulatovića. Zašto je vrh DPS-a, zaista, tražio smjenu Matijević?

Kako je sve počelo: Kada je na sjednici SO Tivat 17. maja 2016. godine dotadašnja direktorica tivatskog Doma zdravlja, doktorica Snežana Matijević izabrana za predsjednicu lokalne samouprave, vladajuća koalicija je ponosno isticala da je u pitanju prva žena u istoriji na čelu tivatske opštine.

I to žena sa impresivnom poslovnom biografijom iz domena stomatologije - i u zemlji i inostranstvu. Matijević je profesorica na Medicinskom fakultetu u Podgorici, članica udruženja stomataloga i BiH i Srbije, članica je Komisije za stručna pitanja Ljekarske komore Crne Gore, predsjednica je Komisije za ocjenu polaznih istraživanja, kao i članica Evropske akademije za preventivnu stomatologiju...

Uz to, mnogi posmatrači izbora u Tivtu su procjenjivali da je porast broja glasova DPS-a , tokom 2016. godine, sa aprilskih (lokalnih) 3.373 glasa, na oktobarskih (parlamentarnih) 3.501 glasova se desio upravo zahvaljujući i doktorici Matijević.

Međutim, odmah na startu se pokazalo da se doktorica Matijević ne snalazi dobro u političkim vodama, čime je nastavila praksu mnogih ljekara koji su voljno ili nevoljno ušli u sferu poltike.

Bijes procrnogorske javnosti: Matijević je na početku mandata izazvala bijes velikog dijela crnogorske javnosti kada je sredinom septembra 2016. godine ugostila Dušana Mandića rođenog Kotoranina, poniklog u "Primorcu", a koji igra za vaterpolo reprezentaciju Srbije.

matijevicmandic"Predsjednica opštine čestitala je Mandiću na svim ostvarenim uspjesima, poželjevši mu jednako uspješan nastavak karijere. Lijepim željama pridružili su se i njeni najbliži saradnici, uz obećanje da će u narednom periodu cilj lokalne uprave biti razvoj sporta u Tivtu, i stvaranje boljih uslova za rad i razvoj mladih sportista", saopšteno je tada iz kabineta predsjednice opštine.

Da li su predsjednica Matijević i njeni saradnici bili svjesni kakvu poruku šalju javnosti kad otvoreno podržavaju sportiste rođene u našoj državi, a koji nastupaju u dresovima drugih država?

Direktan odgovor predsjednici Opštine i njenim saradnicima stigao je od najbolje ocijenjenog ministra u anketi CEDEM-a- Nikole Janovića, koji je u "Živoj istini" kazao da, kao ministar sporta, nikada ne bih primio sportistu koji je sa drugom državom osvojio odličje.

To je, međutim, tek bio početak nevolja sa kojima se susretala predsjednica Matijević.

Slabo funkconiše koalicija u Tivtu: Naime, više izvora Portala Analitika kazalo je da je vladajuća DPS-SD koalicija u Tivtu, u protekle dvije godine, slabo funkcionisala, da su stopirani neki projekti, da su vođeni razgovori, ali da nije došlo do poboljšanja situacije.

Radi "mira u kući" koalicija je jedva funkcionisala dvije godine, a kao razlog je nezvanično navođena i nemogućnost saradnje sa potpredsjednikom opštine Tivat zaduženim za investicije.

S druge strane, krugovi bliski partijskoj centrali u Tivtu su zamjerali predsjednici, koja uživa veliki ugled i u opoziciji, da „više vodi računa o izgledu zgrada Opštine i cvijeću nego o razvojnim projektima lokalne samouprave“.

Podsjetimo, opštinski odbor DPS-a Tivat je početkom maja 2016. godine jednoglasno predložio Matijević za predsjednicu Opštine.

porto-montenegro-02Tačka razlaza - otpis milionskih komunalija Porto Montenegru: Uprkos lošem funkcionisanju koalicije, glavni razlog razlaza Matijević i DPS-a je što predsjednica opštine nije potpisala ugovor o otpisu ukupno skoro 5,6 miliona eura potraživanja Opštine Tivat od Porto Montenegra na ime komunalija.

Matijević je, početkom marta, kazala to neće uraditi, sve dok Specijalno državno tužilaštvo ne izađe sa definitivnim stavom oko toga da li je sve u vezi tog posla pravno nesporno i u redu.

"Oni treba da daju svoje mišljenje, nakon toga ću se ja odrediti što se tiče samog potpisa", pojasnila je tada Matijević.

SDT je nakon gotovo dva mjeseca izašao sa stavom da u tom ugovoru nema elemenata krivičnog djela koji se goni po službenoj dužnosti, ali je predsjednica Matijević ostala pri stavu da ne potpiše otpis dugova. Nije objasnila zašto.

Uslijedio je onda odgovor DPS-a u vidu pokretanja procedure za njenu smjenu.

Kao razloge za smjenu iz OO DPS-a su naveli da predsjednica  Matijević "nije obezbjedila sprovođenje strateškog plana razvoja opštine i drugih razvojnih planova i programa, kao ni strateških dokumenata od državnog značaja, niti je obezbjedila vršenje drugih poslova iz nadležnosti opštine utvrđenih zakonom, statutom i drugim propisima".

 Interesantno, da u saopštenju ni jednom riječju nije pomenut oprost komunalija Porto Montenegru.

matijevic1Matijević je kao odgovor lokalnom DPS-u naglasila da neće podnijeti ostavku, već će odbornici morati da je smijene na sjednici koja će sigurno biti održana do sredine jula.

"Sa Porto Montegrom imamo odličnu komunikaciju, mogu da pohvalim ono što oni rade, i ono što će uraditi je za divljenje ne samo Tivta, već svih građana Crne Gore", rekla je Matijević.

Činjenice: I zaista, prije izgradnje Porto Montenegra, Tivat je bio prilično zapušten i siromašan grad koji je nakon izgradnje marine postao svjetska top destinacija i, u istom razdoblju budžet grada je povećan nekoliko puta. Takođe, vrijednost svih nekretnina je drastično porasla.

Investitor Adriatic Marinas, koji upravlja sa eksluzivnom marinom Porto Montenegro, je u projekat do sada uložio 479 miliona eura, a u narednom periodu najavljuju ulaganja u iznosu od još 100 miliona.

Uz to, na projektu direktno ili indirektno radi između 800 i 1.200 ljudi. Od 2007. do 2017. godine po osnovu sponzorstva i donacija, kako je navela Matijević, kompanija je lokalnoj zajednici donirala oko tri miliona eura, koji su raspoređeni sportskim kolektivima, nevladinim organizacijama, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, pojedincima...

Sve to pokazuje da se radi o višemilionskim ulaganjima i respektabilnom partneru.

Da li treba otpisati milionske komunalije Porto Montenegru? Otpisivale su se komunalije mnogim "strateškim partnerima" i plaćale stomilionske garancije, a sada se država sudi sa tim "investitorima".

Više niko ne sumnja da će Snežana Matijević biti smijenjena na sjednici lokalnog tivatskog parlamenta i da će novi gradonačelnik sigurno potpisati ugovor o otpisu komunalija. I potpisnik ovih redova bi takvom partneru, da je u mogućnosti da odlučuje, potpisao otpis komunalija. 

Međutim, potrebno je da nadležni iz Adriatic Marinasa objasne Opštini Tivat kako je moguće da su prošle godine, kako su uredno izvijestili mediji, poslovali sa gubitkom od 5,3 miliona eura sa svim silnim benefitima dobijenim od strane države, a jedna regularna kafana na periferiji Podgorice je u istom razdoblju poslovala sa plusom od 50.000 eura.

Predrag ZEČEVIĆ

Foto: Boka news, Opština Tivat

Komentari: 47

VAr

29. 06. 2018 - 01:01

Nece zena jednog dana u zatvor zbog necijih talova i dogovora. Sto je Mandica primila,uglednog dijasporca i slavnog sugradjanina,moze na cast da joj sluzi. Bi li ministar primio kojeg Crnogorca iz Amerike koji je Oskara dobio? Nelogicna mu je i mrziteljska prica. Cus,on ga ne bi primio...taj serdar. Izdignimo se iznad provincijalizma,ruzna je prica mnogo
nereg

29. 06. 2018 - 09:32

Dijasporac ? Je li vama velikosrbima to novi eufemizam za izdajnika ? Samo ako igra za CG, treba da ga primaju drzavni funkcioneri, tako je svudje u svijetu.
izgledom i djelom dama

29. 06. 2018 - 09:56

CG je crnogorskim Srbima majka a ne dijaspora i ponos je igrati za svoj narod . Kad CG kromanjonci nekoga nazovu izdajnik to je samo iz ogranicenosti i zavisti .
Oni je NE VIDE kao majku

29. 06. 2018 - 18:34

No bi je velika vecina sjutra srusili samo da mogu. Treba samo dobro otvoriti oci pa vidjeti i cuti sto i kako rade. Vide je kao prirepak srbijanski, e tako je vide.
Мирослав Ђукић

04. 09. 2018 - 11:04

Мандић, заиста није дијаспорац, већ Србин из Боке, који игра за Србију. Утолико није издајник, јер не игра за montenegro. Иначе, много је спортиста који играју за потпуно стране репрезентације, па то нико нормалан не осуђује. Можда нисте чули, али 20. августа ове године је председник Републике Српске Милорад Додик примио словеначке кошаркаше Горана и Зорана Драгића и одликовао их. Додик није комплексаш и поштује успех својих земљака, иако они не играју ни за Србију, ни за БиХ. Комплексаши мрзе сваког ко се издигао из балканске баруштине.
gost

29. 06. 2018 - 10:37

Druze, nije on dobio Oskara, no se takmicio i cinio sve sto je u njegovoj mogucnosti da CG ne pobijedi, vec Srbija za koju je odlucio da igra. Za mene to nije dijasporac, no izdajnik! Nebitno od politike. Ne znam kako tako pravdas njegove postupke...? I sto ima ona da ga prima u audijenciju? Pa on nije ni Tivcanin no rodjeni Kotoranin?! I da je Tivcanin, na kapici mu stoji SRB a ne MNE, pa ne znam kako je zaduzio Tivat da mu se javno zahvali?!
Kod "Boba"

29. 06. 2018 - 22:14

Mandić je oličenje provincijalca kojemu se Boka i CG učinjela 'siromašnom' pa je otišao za 'bogati' Beograd. Svijest provincijalizma, koju im je decenijama ućerivala u glavu srpska vlast i potpirivale crnogorske posrbice, evo tebe ptepoznah u toj raboti, našla je pogodno tle u tom čovjeku koji napušti svoju kuću i preseli se kod komšije. Valjda zato şto su ga kljukali da je komšijska kuća veća i bolja a njegova rođena je udžerica koja će se svaki čas srušit. Provincijalac u duši je otišao tamo đe i jedino može - u provinciju...
Nick

29. 06. 2018 - 02:12

Moglo je sve jednom recenicom umjesto ovolikog teksta
Ibrica

29. 06. 2018 - 04:44

Znajući dr Snežanu Matijević kao uvaženog specijslistu i naučnog radnika -stomatologije, uglednu građanku lijepog Tivta i same Boke, odista sam se pitao: "Čemu razlog da se dr Sneška upusti u polit.vode i u ovoj dobi mora biti bitku za svoje ime, svoje pricipe i svoj grad...? Istina, dr M.Mugoša u Podgorici, dr Stjepčević u Kotoru i drugi uvaženi medic.radnici/specijalisti iz naše C Gore se upustiše u istovjetne "vode",umjesto da (po)služe svojoj svrsi i s ljubavlju odabranom pozivu?! (Naime i moj mlađi sin,svojevremeno pacijent - osnovac, zahvaljujući jednom toplom odnosu dr Sneške, pored prepoznatljive profesionalnosti, odlulučuje se za životni poziv - upisujuću studij stomatologije i završava ga ) . Ne znajući tačne okolnosti i relacije unutar partije kojoj pripada i sama gospođa gradonačelnica ( njihova "porodična" stvar),uvjeren sam,uz podršku dr-i Sneški, da će se pomenuta DAMA oduprijeti svim izazovima , pa i ovakvim do kojih nije smjelo ni doći).Prioritet boljitku Tivta i CG!
Milijana

29. 06. 2018 - 11:18

Više vodi računa o formi nego o suštini, vide se rezultati
Vasojevic

29. 06. 2018 - 07:10

Partijska masina melje boje nego parna.Tipicno za DPS.,ali DPS pobjedjuje ubedlijvo na izborima.Trazili ste gledajte, kako u Tivtu tako svuda gdje je DPS..Narod ovo voli sto se desava Matijevicki, narod voli aferu LImenka, narod voli sto je Marovic u Beogradu sa milionima, narod voli sto je pooreski dug 700 miliona, narod voli nadolazece migrante i tako daje i tako redom.
Zašto otpis dugova?

29. 06. 2018 - 07:16

To je protivzakonito. To je kriminal. To izlazi iz sfere političkog voluntarizma! Danas, kada nas ovaj režim zadužuje strašnim kreditima koje će i naši potomci krvavo vraćati -( vidite li šta se radi od Grčke danas), ovi balavanderi bi da oproste nekome dug koji se ne može oprostiti? Zašto? Šta je tu skriveno- a o čemu se ne smije zucnuti?
*

29. 06. 2018 - 08:36

A da je taj Mandić igrao za USA bi li isto trebali da se stidimo njega ? Zaista biće da je ovo razlog za smjenu :-) hahah
milica

29. 06. 2018 - 09:33

Nije problem što Mandić igra za Srbiju, nego što pljuje na Crnu Goru. Zato ga ni ja nikad ne bih primila na razgovor . A da je državljanin SADa pucao bi od patriotizma, kao svi njihovi građani, na čemu im zaista zavidim.
Freeman

29. 06. 2018 - 08:47

Gospodine Zečeviću upravo ste se kadidovali za novog predsjednika Tivta !. Na žalost u DPS-u ima malo ljudi sa stavom i kičmom.Jedna od njih je g. Matijević.Njoj je očito zakonitost i interes građana ispred interesa predsjednika DPS-a. Za to zaslužuje čestitke.
Predrag Zečević

29. 06. 2018 - 09:32

Poštovani, Golubovci tada nijesu bila "prava" opština, kao što nijesu ni sad. Zbog toga sam zanemario slučaj gospdina Dobrovića. Pozdrav Predrag Zečević
Milijana

29. 06. 2018 - 11:19

Čudi me da novinar i urednik ne umije da čita finansijske iskaze, izgleda da se bolje razumije u kafansko poslovanje
boki

29. 06. 2018 - 08:57

Čuš šta je ovaj njoj našao kao grijeh, to što je primila Mandića??? A da je igrao za USA npr. nisam siguran da bi ovo pričao. Smanji tu mržnju toliku, lakše ćeš živjeti.
gost

29. 06. 2018 - 10:47

Sto je tolika prica o tome da je kojim slucajem izabrao da igra za USA?! Pa Raonic je izabrao da igra za Kanadu, pa ga niko od cg zvanicnika nije zvao da mu pozeli puno uspjeha i da mu se zahvali sto pronosi kanadsku slavu po svijetu?! A moglo bi se to uredit, obzirom da se zna ko mu je ujak... Primat igraca druge drzave koji se u bazenu svim silama borio protiv Crne Gore je sramotno! I tacka. Tu nema opravdanja... A sto je ona odabrala da se bavi i politikom pored uspjesne profesionalne karijere, to je njena stvar, ja to necu komentarisat...
Sara

29. 06. 2018 - 09:18

Zecevicu,prvo imas potpuno pogresne informacije.Nije prvi put da se to radi,vec je 2009 skidan Cedo Dobrovic u G.O.Golubovci.Drugo,ko god iz relativno siromasne nase drzave podpise odpis dugova multimilionskoj firmi-je izdajnik.Jer je bacio u zrak -vrtic,bolnicu,skener,skolu,60 stipendija za ljekare,itd....
Predrag Zečević

29. 06. 2018 - 09:34

Poštovani, Golubovci tada nijesu bila "prava" opština, kao što nijesu ni sad. Zbog toga sam zanemario slučaj gospdina Dobrovića. Pozdrav Predrag Zečević
neutralan88

29. 06. 2018 - 09:36

Gospodjo Matijevic, zbog ovakvog teksta sam jos vise shvatio kolika ste ljudska i moralna velicina za sve kolege u DPS-u. Bog vam zdravlja i srece dao i samo naprijed.
Tara

29. 06. 2018 - 09:54

Primati tudje sportiste..je znak neodgovornosti i nepostovanje drzave CG!
WOG

29. 06. 2018 - 10:11

A što bi im se otpisivali dugovi? Da se ne naljute i odu?
Astro

29. 06. 2018 - 10:18

...nije nego...
danilo s.

29. 06. 2018 - 10:37

"SDT je nakon gotovo dva mjeseca izašao sa stavom da u tom ugovoru nema elemenata krivičnog djela koji se goni po službenoj dužnosti, ali je predsjednica Matijević ostala pri stavu da ne potpiše otpis dugova. Nije objasnila zašto." Ako je ovo pitanje rješeno, postavlja se pitanje sto zapravo spriječava ovu uglednu gospodju da potpise taj ugovor? Neka objasni nama - koji imamo problem sa demokratijom većine komentatora - koji is puke mržnje prema DPS-u opravdavaju ovaj nerazumljiv (za sada) stav gospođe Matijević?
Freeman

29. 06. 2018 - 11:39

Pa da vam odgovorim iako odgovor i sami znate .Gospođa Matijević zna da SDT nije nezavisna i profesionalna institucijai, zna takođe da će nekada to biti,a tada SDT neće imati ovakav stav,pa će onaj ko potpiše oprost dugova biti kad tad procesuiran.Je li sada jasnije ?.
danilo s.

29. 06. 2018 - 19:50

Freeman, Ako nema odlucnosti i sigurnosti u sebe, ili ne zna sto da uradi, neka da ostavku. Takodje ako ne vjeruje SDT - neka podnese ostavku. Medjutim, ne bih se složio sa vašom tvrdnjom u pogledu pravne validnosti misljenja SDT. Ako ona ima zvaničnu potvrdu od najmjerodavnijeg organa u CG - nema te sile koja to može da negira u budućnosti. Sve su to samo prazni izgovori za nesto što gđa. Matijevic ne želi da nam kaže?
danilo s...o

05. 07. 2018 - 19:45

...nije problem u tvom (nerazumijevanju-nego ti je problem-e se moraš javljati iz tuđe bliznice..ciklično-ovisno o stepenu tajnosti..visine oproštenih komunalija "Manc-Arabi"za izgrađene objekte diljem Crne Gore-od kojih nisu oslobođeni ni "nosioci spomenike ABlejalice kasapina i grobara sa Dedinja u kontrarevoluciji-1989 godine!..E moj danilo dok tebi stigne od g?ze do u VASA VACUU-pasa ti vijek-moj danilo s...o!
danilo s.

29. 06. 2018 - 10:42

Što se tiče prijema za Mandića, ne vidim zašto bi CG čestitala čovjeku koji je prodao svoju domovinu. Dobio je zasluženu nagradu - novac od Srbije. Zašto bi mu mi čestitali na tom nepatriotskom, da ne kažem nemoralnom, gestu? Kakav se to primjer nudi mladim sportistima u CG?
Nezaisna Boka

29. 06. 2018 - 11:33

Nije Mandic nist prodao nego kao i svi Boklji ne CG vidi kao svoju domovinu Mi Bokelji dozivljavamo CG kao trenutnog okpatora, koji je sad tu i koji ce na ovaj ili onaj nacin otici
Neka živi

29. 06. 2018 - 15:14

vazda okupirana Boka.
Oj Kosovo Kosovo smrc smrc

29. 06. 2018 - 22:28

Nijesi ti Bokelje no posrbica sramotna. Ajde sad placi malo za Kosovom, a uskore ces i za Sandzakom, ako Bog da!
Мирослав Ђукић

05. 09. 2018 - 09:12

Нека, Фахро, не претерујте! На Косову су и Ваши преци били са нашима, на истој страни, а под командом Кнеза Лазара. Касније су Ваши променили репрезентацију, таман као да су играли ватерполо. Ни Вама овде нико не каже да сте потура, него поштује Ваше национално опредељење. "Не чини другоме што не желиш да други чине теби".
danilo s.

29. 06. 2018 - 23:10

"Ujedinjenje Crne Gore i Boke proglašeno je 29. listopada 1813. godine u Dobroti, kod Kotora. Deklaraciju o ujedinjenju potpisalo je skupina pristaša ujedinjenja (Alviz Josipov Visković i drugi). Potpredsjednik privremene vlade koja je upravljala Crnom Gorom i Bokom bio je Alviz Josipov Visković. No, Bečki kongres je 1814. - 1815. odlučio da se Boka kotorska vrati hrvatskoj Dalmaciji. Rusija nije bila suglasna sa crnogorskim zahtjevima da bokokotorski zaljev ostane u sastavu crnogorske države. Čak je Rusija priprijetila Crnogorcima u slučaju da organiziraju oružanu obranu Boke kotorske, a ukinuta je i financijska pomoć Crnoj Gori.".... Žalosno je da postoje ljudi koji su toliko puni nacionalističke mržnje. I to prema državi u kojoj živite?
Brk

29. 06. 2018 - 11:50

Taj koji postane gradonacelnik i potpise otpis dugova...svjesno je potpisao odlazak na robiju...jednog dana
Naukū

29. 06. 2018 - 12:02

Neplaceni porez od 700 miliona eura, otpis komunalija od 5,6 miliona i slicne stvari uslovile su da je danas realna zarada manja od one u 2010.godine.To je idrzava priznala.
Bob Rock

29. 06. 2018 - 12:57

Možete analizirati što vas je volja., ukoliko je bila nosilac Liste na uzborima elementarno je pošteno ići na nove izbore sa novom ponudom. Nova ponuda bez Matijević je klasična prevara. E sada, očito je da Porto ne donosi milione preko noći i pored benificija i obećanja . Nekome je to malo pa bi da ne plaća Državi ništa.
Tivat

29. 06. 2018 - 14:10

Za Mandića i za Crnu Goru je poslala pravu poruku da je svaki uspjeh svakog građanina Crne Gore uspjeh Crne Gore. Kod nas u Boki je tako svaki uspjeh Bokelja je uspjeh Boke sve ostalo je ograničena svijest retrogradnih šovinističkih umova iz prethodnog vijeka. A Matijevićka ima pravo na to, njena porodica je i novcem i glasovima podrzala samostalnoat Crne Gore kada 2/3 današnjeg DPS-a nije. A odlazi jer ne da 5 miliona
gost

29. 06. 2018 - 15:15

Mandic nije gradjanin Crne Gore, vec vaterpolista Srbije koji ce u bazenu sve uciniti da Crna Gora izgubi mec. Kako podrska takvom covjeku moze biti pravia poruka za Crnu Goru?!?!?! Pa Bokelji gotovo u potpunosti cine vaterpolo reprezentaciju Crne Gore, kako slavite kad ti Bokelji izgube od Mandica, Prlainovica i slicnih?!?! Prica o 5 miliona je nesto drugo, to necu komentarisati, ali ovo o Mandicu je meni neprihvatljivo! Privatno nek podrzava kog hoce, ali javno ne moze podrzavati nekoga ko se u svom poslu bori protiv Crne Gore, a ponajmanje ako dolazi bas iz Crne Gore!
Bokeljka

29. 06. 2018 - 15:35

A ko je kriv što je Mandic u SRB a ne u CG. Ima li krivice i do drugih.
Sveto Srbin

29. 06. 2018 - 19:20

Upravo tako
Blagoje j.

29. 06. 2018 - 15:14

Dje je problem, g.dje je bila NOSILAC LISTE na izborima i ako je mijenjaju onda je realno ponovo tražiti mišljenje građana. Sve drugo je zloupotreba birača.
termit

29. 06. 2018 - 19:09

A onda će biti " dje mu je bila pamet "
danilo s...o

05. 07. 2018 - 20:05

A znaš li što je odlučila Velika Narodna Skupština Bokeza-održana 13.juna.1848 godine-u Prčanju! Samo za tebe Bokezi su polali svoje odluke Slavnome Saboru Hervacko Slavonskomu u Zagrebu i Gospodinu Mitropolitu Crnogorskomu-Petru II Petroviću Njegošu na Cetinje..i između ostalog poručili na ove adrese..:" Da oni nisu Dalmatinci no Bokezi"!!! Pa potom poručili i ovo..:" Ali danas u dobar čas skupilise,kao pravo naroda Bokokotorskoga,poslanici edinoskupno Vama naši odgovor kao ti šaljemo. Bez sumlje toliko kraljevina Dalmatinska,koliko ovoi za sada skopčano okružje Bokokotorsko pripada po položaju,po istorii,po eziku,i po plemenu većeg broja Slavenskoi-Srpskoj narodnosti.."!!! Not bene odluke su pisane na ćirilici narodnim jezikom...!!!
Мирослав Ђукић

05. 09. 2018 - 09:14

Нису они о томе ништа чули, није Шербо о томе ништа написао!А другоме историчару они не верују!
NIKOLA

12. 07. 2018 - 05:46

Ovako se nide ne poklanja milijarderima kao kod nas a na drugoj strani otima se od gradana da politicki zadovolje svoje potrebe.Oduzeti majkama nadoknadu ,penzioneri jedva prezivljavaju,bolnice i skole u katastrofalnom stanju, dnevno 2€ po clanu porodice,nezaposlenost,minimalna primanja,............... poklanjati ovolike sume novca je politika privatnih interesa a bez cilja za drzavu
Novi komentar