Preacher, S03E01: Povratak na aveniju košmara

Džesiju je došlo iz „zadnjeg trapa“ u glavu da je Tulip mnogo važnija i vrednija od tamo nekog nestalog Boga. No, tu počinje niz zavrzlama koje će, nadajmo se, biti ubjedljivo elaborirane do finala

Objavljeno: 30. 06. 2018 - 14:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Svi smo znali da će Džesi Kaster (Dominik Kuper) pronaći način da vrati Tulip (Rut Nega), uprkos tome što je poginula u finišu druge sezone, zar ne? Bezočna O'Hara je previše važna za AMC seriju „Preacher“ i njenog propovjednika da bi bila izgubljena. No, to što smo znali što će se desiti ne mijenja činjenicu da nas je zanimalo kako će se to dogoditi. Tačnije, jedva smo čekali da Džesi, Kasidi (Džo Gilgan) i mrtva Tulip prođu kapiju propovjednikovog rodnog Andželvila i zatraže pomoć od vještice madam Mari (Beti Bakli). Inače, Džesijeve babe iz pakla.

02-madam-mari

Zamjena kompasa
Propovjednikovo košmarno odrastanje u Andželvilu prikazano je nizom flešbekova u prvoj i drugoj sezoni. Fanovi „Preachera“ tek sada imaju šansu da stignu u grad u kom je, kako tvrde ljubitelji istoimenog stripa, smješten najbolji dio pripovijesti o Džesiju. 
Sudeći po prvoj od deset epizoda, naše omiljene kučkine sinove čeka težak komad puta. Vidjećemo da li će treća sezona biti najbolji dio vrlo truckavog putovanja sa Džesijem, Kasidijem i Tulip. Za sada zaslužuje titulu najdepresivnijeg – i to ne nužno u lošem smislu te riječi.
Prethodne sezone imale su sjajnih momenata, ali uživanje u vožnji sa nesvakidašnjim svetim trojstvom upropaštavali su nekoordinisani storiteling, na momente poprostačeni scenario i konstantno vrtjenje u mjestu. 
Upkos veličanstvenim bizarnostima, vrhunskoj akciji i sjajnim momentima komičnog olakšanja, Džesi nije prestajao da iritira beskrajnom egocentričnošću i konstantnim ponavljanjem istih grešaka. Mnogo zanimljivije momente donosili su Tulip i Kasidi, čije je kvarenje i popravljanje moralnih kompasa i guralo gledaoce da nastave dalje.

Vještičja ponuda
Sada kreatori imaju šansu da vrate Džesija u sedlo. Zbog toga malo depresije i mraka ne samo što ne škodi, već može da koristi serijalu. U prvoj emitovanoj epizodi nove sezone imamo propovjednika koji je konačno spreman da se žrtvuje za drugog. 
Džesiju je došlo iz „zadnjeg trapa“ u glavu da je Tulip mnogo važnija i vrednija od tamo nekog nestalog Boga. No, tu počinje niz zavrzlama koje će, nadajmo se, biti ubjedljivo elaborirane do finala.
Tulip je vraćena, ali Džesi je zbog toga dužan odbojnoj madam Mari. Saznao je za avanturu Tulip i Kasidija u najgorem trenutku – dok njegov najbolji prijatelj i zaljubljeni vampir ima vještičju ponudu na stolu, da propovjednikova draga počne da voli samo njega, i nikoga više. 

03-kasidi-i-dzesi

Duboki jaz
Umjesto da ih ujedini, mogućnost gubitka vječite dame u nevolji napravila je duboki jaz između Džesija i Kasidija. To ne može da bude dobro po naše (anti)heroje, ne dok su im za petama madam i Her Star koji, sudeći po tizeru, stiže u Andželvil već u narednoj epizodi. 
Za sada niko ne pominje Judžina, Hitlera ili Sveca ubica, ali nije isključeno da će se pojaviti u određenom momentu, baš kao i Bog-pas, koji je rekao Tulip da je ona „nova Izabrana“. 
Svi ovi likovi su sjajni, ali njihova blistavost je nekako uspjela da se izgubi tokom prethodnih sezona. Ako, i kada ih kreatori budu vraćali u igru, bilo bi dobro da imaju neki malo bolje skockan plan za uključivanje u Džesijevu obećavajuću vožnju avenijom košmara prošlosti. 
U suprotnom, „Preacher“ će ostati to što je i bio – razočaravajuće prosječan šou kom se gledaoci stalno vraćaju, bolesni od želje da konačno ispuni sopstveni potencijal i postane jedna od boljih serija na malim ekranima.

M. I.

FOTO: imdb.com / tvtime.com

Komentari: 0

Novi komentar