Narednih dana se očekuju visoke temperature i mogućnost požara

Vatrogasci sa sjevera stižu u Podgoricu, Vlada nabavila još jedan Air Tractor

Imajući u vidu iskustvo od prošle godine, planirano je da ukoliko se pojave požari većih razmjera Operativni štab za zaštitu i spašavanje bude u pripravnost i angažuje jedan broj vozila i vatrogasaca-spasilaca sa sjevera Crne Gore, koji bi bili stacionirani u službama zaštite i spašavanja u Podgorici i Baru, piše u Informaciji o pripremi za predstojeću požarnu sezonu.
Objavljeno: 30. 06. 2018 - 16:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pored toga, Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, je sproveo proceduru nabavke trećeg aviona Air Tractor. Procedura je završena a dolazak aviona se očekuje se ovih dana.

Prema podacima MUP-a, na raspolaganju će biti oko 190 vatrogasno-spasilačkih vozila, kao i pomenuti avion, što je jedan više u odnosu na prethodnu sezonu. Tu je i novonabavljeni helikopter Vojske Crne Gore.

"Shodno informacijama dobijenim od Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju da će već tokom narednih dana temperature vazduha u centralnoj i južnoj regiji preći 30 stepeni, čime se povećava rizik od nastajanja požara na otvorenom prostoru, Operativni štab je apelovao na sve nadležne da nastave sa sprovođenjem preventivnih mjera zaštite od požara", upozoreno je iz MUP-a.

Podsjetimo, u proteklih sedam godina u Crnoj Gori je evidentirano oko 700 šumskih požara, pri čemu je uništeno ili oštećeno 80.916,40 hektara šume i preko 903.650,94 m³ drvne mase. Prosječna površina opožarenih teritorija iznosila je 3.245 hektara, a pričinjena šteta procjenjuje se na oko sedam miliona eura.

Komentari: 0

Novi komentar