Policija zabranila ulazak ruskom milijarderu u BiH

Pripadnici Granične policije BiH zabranili su ulazak ruskom milijarderu Konstantinu Malofejevu, jer su ga vlasti poglasile osobom koji predstavlja prijetnju BiH.
Objavljeno: 02. 07. 2018 - 23:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sarajevski portal Žurnal objavio je da je Malofejev bio na banjalučkom aerodromu tri sata prije nego što su mu pripadnici Granične policije BiH uručili rješenje o protjerivanju iz BiH.

"Konstantin Malofejev predstavlja prijetnju BiH, javnom poretku, javnom redu i miru, javnom zdravlju BiH i međunarodnim odnosima", piše u dokumentu na osnovu kojeg je ovom ruskom oligarhu zabranjen ulazak u BiH zbog čega je on, privatnim avionom, morao da se vrati natrag u Moskvu. 

Prema pisanju Žurnala, sve se dogodilo 30. maja ove godine, a u slučaj je, kako se navodi, bila uključena i Ambasada Ruske Federacije u BiH. 

U tekstu se navodi da su saradnici Malofejeva prvo kontaktirali kabinet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da bi ga izvjestili da zbog problema na granici ne može stići na zakazani sastanak. 

"Dodik je, potom, pozvao upravu Aerodroma Banjaluka, negodujući zbog zadržavanja, ali je situacija ostala nepromenjena. Na kraju je Malofejev zatražio pomoć od Ambasade Ruske Federacije, čiji su službenici pozvali ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka. No, sve je bilo uzaludno - umjesto prema Dodikovom kabinetu, Malofejev je morao za Moskvu", stoji u tekstu. 

Malofejev je osoba sa crnih lista SAD-a i Evropske unije, zbog, kako se navodi, povezanosti sa separatistima u istočnoj Ukrajini i na Krimu. 

Prema informacijama Žurnala, Malofejev je u Banjaluci namjeravao da održi sastanak sa čelnicima Republike Srpske na kojem bi se govorilo o kupovini obveznica u iznosu od oko 200 miliona evra. 

Kako je sastanak u Banjaluci propao, navodi se u tekstu, vlasti RS su odlučile da obveznice prodaju na berzi u Beču. 

Transakcija je, prema izvještaju sa berze, obavljena 28. juna ove godine, ali su, umjesto 200 miliona evra, prodate obveznice vrijedne 168 miliona evra. 

"Vlasti Republike Srpske još nisu objavile ko je kupac obveznica, ali je prema dokumentu dostupnom na veb stranici berze u Beču, kao garant vraćanja novca nepoznatom kupcu naveden Budžet RS i to uz visoku kamatnu stopu od 4,75 posto", ističe se u tekstu.

Komentari: 0

Novi komentar