SAD

Najveći meteor koji se srušio u posljednje dvije decenije

U posljednjih dvadeset godina, ovo je ubjedljivo najveći meteor koji je pao na tlo. Nakon što je utvrđena lokacija pada, tim naučnika pokušava da sakupi sve djelove svemirske stijene.
Objavljeno: 04. 07. 2018 - 13:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

Stanovnici Ošon Šors grada koji se nalazi u američkoj državi Vašington, primijetili su u večernjim satima 7.marta blistavu svetlost koja je obasjala nebo, a potom je odjeknuo veliki prasak – toliko jak da je doslovno potresao automobil, piše Sijetl Tajms. 

Mnogi su pomislili da je riječ o svemirskom brodu ali je svakako jasno da je nešto došlo iz svemira, što je uznemirilo ljude. 

Na osnovu detaljne analize , naučnici su potvrdili da je svetlost koja se vidjela sa obale Britanske Kolumbije do sjevernog Oregona izazvana meteorom koji je udario u Zemlju. 

Nasin naučnik Mark Frajs zaključio je da je reo o meteoru veličine vozila za golf koji je pao i potonu u okean oko 25 kilometara od obale države Vašington. Lokacija ostataka se nalazi u blizini podvodnog kanjona koji je dubok oko 120 metara. 

Područje je relativno ravno, što olakšava otkrivanje tamnih crnih meteora na morskom dnu. 

Procjenjuje se da je oko dve tone fragmenata raspršeno po više od pola kilometra morskog dna, a djelovi koji su preživjeli pad mogu biti veliki poput cigle. 

'Ovo je moguće najveći zabilježeni meteor u Sjedinjenim Američkim Državama u posljednjih 21 godinu', rekao je Fraj, te dodao da ako nađu preostale djelove meteorske stene sledi sveobuhvatno istraživanje. 

Kako pišu američki mediji, naučnici će koristiti podmornice na daljinsko upravljanje za istraživanje područja i prikupljanje preostalih delova svemirske stene. 

Osim Nase, na projektu će učestvovati naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu i Olympic Coast National Marine Sanctuary (agencija pod američkim Ministarstvom trgovine)

Komentari: 2

Ciro

04. 07. 2018 - 17:33

Naglasite u naslovu da je najveci koji je pao u SAD zadnjih 20god. Onaj u Celjabinsku je imao 11-13 metara u precniku,a to je mnogo vece od auta za golf
@

05. 07. 2018 - 11:21

EEEEEEEEEEEEEE ovo u meni budi nostalgiju jer mi Srbi smo ovako stigli iz nebeskuh visina vasionskih dubina i najcrnjih crnih rupa a danas neki susjedni narodi bi da budu ravnopravni sa nama koji smo zlatnom kasikom jeli.
Novi komentar