Na tri plaže sakupljeno više od 100 kg otpada

Na tri crnogorske plaže, u akciji Instituta za biologiju mora, sakupljeno je više od 100 kilograma otpada, od čega plastika čini preko 80 odsto.
Objavljeno: 04. 07. 2018 - 18:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

Akcija je sprovedena tokom proljeća u okviru IPA Interreg projekta “WELCOME” koji realizuje Univerzitet Crne Gore -Institut za biologiju mora u okviru programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru.

Otpad je sakupljen na ukupno šest transekata na tri plaže u Igalu, Budvi i Ulcinju i kategorisan u osam glavnih klasifikacionih grupa: plastika, guma, tekstil, papir, obrađeno drvo, metal, staklo/keramika i neidentifikovani otpad.

Kako je saopšteno iz Instituta za bilogiju mora, rezultati prvih analiza pokazali su prilično visok stepen zagađenja plaža čvrstim otpadom, pri čemu najveći udio u ukupnoj količini ima plastični otpad.

U Ulcinju je sakupljeno ukupno 353 komada otpada ukupne težine 42,64 kilograma. U Budvi su sakupljena 564 komada otpada ukupne težine 8,22 kg, dok je u Herceg Novom sakupljeno najviše čvrstog otpada - čak 2.800 komada ukupne težine 52,22 kilograma.

“Dominantan otpad na sve tri plaže je plastika i čini preko 80 odsto od ukupnog otpada (Ulcinj 83,5 odsto, Budva 90,6 odsto, Herceg Novi 88,9 odsto)”, saopšteno je iz Instituta za bilogiju mora.

Iz Instituta poručuju da će sakupljanje i kategorizacija otpada na plažama biti nastavljeno tokom narednog jednogodišnjeg peiroda, nakon čega će uporedna analiza pokazati glavne izvore i plan rješavanja zagađenja.

“Posebne aktivnosti biće orjentisane ka zaštiti pješčanih dina određenih dijelova Velike Plaže od erozije, odnosno ponovnom upotrebom sakupljenog prirodnog drveta formiraće se “zaštitni zidovi” u cilju spriječavanja obalne erozije, očuvanja kvaliteta plaža i atraktivnosti područja”, poručuju iz Instituta.

Komentari: 0

Novi komentar