Češke kompanije zainteresovane za ulaganje u Podgoricu

„Glavni grad je spreman da posreduje u povezivanju kompanija sa sjedištem u Podgorici i čeških kompanija, kako bi se uspostavio trajni dijalog u biznisu između ovih zainteresovanih strana. Gradska uprava će uložiti napore da napravi dobru osnovu za njihovu dalju saradnju“, saopštio je Dragutin Đeković, menadžer Glavnog grada, na sastanku sa ambasadorom Češke Republike u Crnoj Gori Karelom Urbanom.
Objavljeno: 05. 07. 2018 - 14:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ambasador Urban je najavio dolazak u Podgoricu nekoliko čeških kompanija zainteresovanih za saradnju kako sa preduzetnicima, tako i sa gradskom upravom. Nakon što je detaljnije obaviješten o projektima koje Grad planira da realizuje, ambasador Urban je naglasio da postoji i prostor za potipisivanje memoranduma o saradnji, posebno u prioritetnim oblastima za češke privrednike: energetici, ekologiji i saobraćaju.

Menadžer Đeković je naglasio da je Grad već uspostavio kontakt sa istaknutom českom kompanijom AŽD Praha radi nabavke brojača biciklističkog saobraćaja koji će gradskoj upravi omogućiti prikupljanje podataka neophodnih za dalje kvalitetno planiranje i projektovanje biciklističke infrastrukture. Glavni grad je snažno opredijeljen za stvaranje uslova za održiv ubrani transport, što je jasno demonstrirano izgradnjom primarne mreže biciklističkih koridora radi stvaranja uslova za alternativne vidove saobraćaja, ali i nastavkom izgradnje obilaznice kojom se tranzitni saobraćaj izmješta iz urbanog jezgra Podgorice. Menadžer je, takođe, istakao da bi za Podgoricu kao grad koji je doživio snažnu ekspanziju od velike koristi bilo prihvatanje dobrih evropskih praksi u pogledu unapređenja javnog saobraćaja, a među njima su svakako i saobraćajna rješenja čeških gradova.

Na sastanku je bilo riječi i o učešću čeških firmi u projektu izgradnje uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, kao i uvođenju LED tehnologije u sistem gradske rasvjete.

Komentari: 0

Novi komentar