Prvi rezultati Programa “Kupujmo domaće”

Raste potrošnja domaćih proizvoda

Prvi efekti promotivne kampanje za projekat „Kupujmo domaće“, nakon nešto više od mjesec dana sprovođenja, su veoma ohrabrujući, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.
Objavljeno: 06. 07. 2018 - 12:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pozitivan odgovor potrošača u Crnoj Gori pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje je, u periodu od 8. do 20. maja, za potrebe programa “Kupujmo domaće“, sprovela agencija IPSOS, na reprezentativnom uzorku od 1.011 građana Crne Gore starijih od 18 godina. Prvi preliminarni podaci iz trgovinskih lanaca, pokazuju rast prodaje domaćih proizvoda.

“Prema istraživanju, čak 17 odsto kupaca više i češće kupuje domaće proizvode u odnosu na period od prije  godinu dana, što je, uzimajući u obzir činjenicu da se kupovne navike sporo mijenjaju, izvanredan rezutat i dobra osnova za dalji rad na podizanju svijesti potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda za jačanje domaće privrede i podizanje životnog standarda svakog građanina u Crnoj Gori”, saopštio je predstavnik agencije Ipsos Vlado Raičević.

Za promotivnu akciju “Kupujmo domaće”, prema istraživanju, čulo je 70 odsto građana, a gotovo 44 odsto njih bar djelimično ili u potpunosti zna i za konkretan sadržaj ovog nacionalnog projekta.

“Ne samo da je za relativno kratko vrijeme opšta informacija o nacionalnom programu „Kupujmo domaće“ doprla do velikog broja kupaca i potrošača, već je i kod značajnog dijela njih stvorena jasna svijest o tome kakvi su očekivani efekti”, dodaju oni.

Kao najznačajnije efekte ovog programa građani navode jačanje ekonomije (58%), otvaranje novih radnih mjesta (37%), jačanje povjerenja potrošača u domaće proizvode (35%) kao i generalno poboljšanje kvaliteta domaćih proizvoda (31%).

“Zaključak koji proizilazi iz odgovora potrošača koji stabilno ili povećano kupuju proizvode domaćeg porijekla je da to čine prevashodno zbog povjerenja u domaće proizvode i njihovog pouzdanog kvaliteta, što i jeste jedan od ključnih ciljeva projekta”, naglasio je Raičević.

On je istakao da naročito ohrabruje podatak da 16 odsto potrošača procjenjuje da će u narednih 12 mjeseci češće kupovati proizvode domaćeg porijekla, dok većina postojećih kupaca domaćih proizvoda očekuje da će im ostati vjerna i u narednih 12 mjeseci.

Bolja dostupnost povećala promet

Program “Kupujmo domaće” se sprovodi sa šest vodećih crnogorskih trgovačkih lanaca. Olivera Šuškavčević (Voli) naglasila je da su svi proizvodi domaćih proizvođača posebno označeni i istaknuti.

“Kao rezultat bolje dostupnosti domaćih proizvoda u trgovinama i medijske promocije, došlo je do kontinuiranog rasta prometa domaćih proizvoda u većini proizvodnih kategorija, kako u poređenju sa prethodnim mjesecom, tako i u poređenju sa istim periodom prošle godine. Rast prometa zabilježen je u kategorijama jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda, vode i bezalkoholnih pića, mesa i mesnih prerađevina, voća i povrća, zavisno od trgovinskog lanca”, saopštili su iz ministarstva.

Program „Kupujmo domaće“ pokrenula je Vlada Crne Gore u saradnji sa Privrednom komorom, najvećim trgovinskim lancima i proizvođačima, u cilju jačanja domaće privrede kroz povećanje dostupnosti, pozicioniranosti i potrošnje crnogorskih proizvoda na domaćem tržištu.

 

Komentari: 1

bez dijeme

06. 07. 2018 - 15:42

Jes da sam veliki patrijota al kad vidim Hilmovu modru brazilsku kobascu pored rumenog i mrisljavog Karneksa izdam domovinu.
Novi komentar