Zbog ratnog zločina

Kapetanu Draganu smanjena kazna

Vrhovni sud Hrvatske je Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, smanjio kaznu zbog ratnog zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima sa 15, na jedinstvenu pravosnažnu kaznu od 13,5 godina zatvora.
Objavljeno: 06. 07. 2018 - 14:16 Promjenite veličinu teksta: A A A
Kapetanu Draganu smanjena kazna
Foto: AP

Vasiljković je u pritvoru već skoro 13 godina, što mu se uračunava u kaznu.

Prema ovoj presudi, ostalo mu je da u zatvoru provede još oko pola godine, a ima pravo i da traži uslovni otpust.

Ovom odlukom djelimično je usvojena žalba Vasiljkovića u dijelu odluke o kazni, pa je preinačena prvostepena presuda Županijskog suda u Splitu kojom je, u septembru prošle godine, Vasiljković bio osuđen na 15 godina.

Drugostepenom presudom ispravljena je greška u povredi krivičnog zakona u osuđujućem dijelu prvostepene presude, navodi se u kratkom obrazloženju odluke Vrhovnog suda Hrvatske.

Kako se navodi, za prve dvije tačke optužnice izrečene su mu kazne od po sedam godina zatvora, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 13 godina i šest mjeseci.

U ostalim djelovima, kako se prenosi, Vrhovni sud potvrdio je prvostepenu presudu koju je splitski Županijski sud objavio 26. septembra prošle godine.

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u februaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Kapetan Dragan, koji ima i srpsko i australijsko državljanstvo, uhapšen je prije 12 godina u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa, a Hrvatskoj je izručen u maju 2015. godine.

Komentari: 0

Novi komentar