Odluka Vlade

Moratorijum na zapošljavanje, akcize se vraćaju na decembarski nivo

Na današnjoj sjednici Vlade je prošao rebalans budžeta.
Objavljeno: 06. 07. 2018 - 14:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

Akcize na duvanske proizvode vraćaju se na nivo iz 2017. godine. Uveden je moratorijum na zapošljavanje u javnom sektoru na neodređeno vrijeme osim u posebnim slučajevima, objavljeno je na Vladinom Tviter nalogu.

Prema riječima ministra finansija Darka Radunovića, usljed loše naplate akciza na cigarete i gaziranu vodu Vlada je odlučila da redefiniše akciznu politiku.

"Ostali razlozi predlaganja rebalansa su tehničke prirode. Nova uredba o organizaciji rada državne uprave kao i usklađivanje sa međunarodnim standardima tj. sa direktivom EU. Treći razlog je promjena u strukturi rashoda", kazao je Radunović.

On je dodao da su prihodi budžeta u 2018. godini veći  za 4,4 miliona od plana.

"Novim akciznim kalendarom za duvan akcizne stope se vraćaju na nivo koji je važio u periodu od avgusta 2017, i na tom nivou će se zadržati do kraja 2019. godine. Od 2020. slijedi postepeno usklađivanje", saopštio je ministar nakon sjednice Vlade.

Ovim izmjenama, kako je kazao, zaustavlja se dalji pad u naplati prihoda po osnovu akciza.

U vladi očekuju da nove mjere za rezultat imati oporavak tržišta cigareta do kraja 2019. godine.

"Cijena paklice cigareta će u prosjeku biti niže 20 do 30 centi", precizirao je Radunović.

Kako je najavio, i akcize na gaziranu vodu će biti niže.

"Od prvog avgusta sa 0,3 eura po litru na 0,2 eura po litru a onda će se postepeno godišnje povećavati za 5 centi po litru. Akciza 0,2 eura po litru važiće do kraja tekuće godine. U 2019. biće 0,25", pojasnio je Radunović.

Ove mjere neće biti dovoljne, kazao je ministar i najavio snažne aktivnosti države protiv sive ekonomije.

Radunović je naglasio da predložene izmjene mijenjaju strukturu budeta za ovu godinu ali će se, kako je kazao, deficit budžeta zadržati na nivou od 3,2% BDP-a.

Vlada je usvojila i plan optimizacije u javnom sektoru koji treba da stimuliše zapošljavanjeu privatnom sektoru.

Komentari: 4

Poseban slučaj

06. 07. 2018 - 15:33

Ma koji su to posebni slučajevi da mi je znati? Ja mislim da niko u Crnoj Gori ne zna koji su to slučajevi. Nemojte nas u zdrav mozak ... kumim vas Bogom. Ustvari ja vam čestitam, kada nam sve ovo možete raditi.
BP

06. 07. 2018 - 17:20

Bitno je da pojedini savjetnici u Vladi obavljaju po vise funkcija a nezaposlenost sve veca i da svi clanovi porodice su na drzavna jasla..a tek o selekciji kadrova bolje da se govori....katastrofa
bp kl

09. 07. 2018 - 07:16

e brate moj pogledajsto je ucinjeno u budvu i kotor demokrate zaposlile toliko toga bez uslova za rad bez drzavnog bez drzavljanstva bez radnog staza pojma nemaju a prave se da su popilui svu pamet svijeta !!!
Odgovnorst

07. 07. 2018 - 11:08

Samo me interesuje da li ministar finansija planira da podnese ostavku nakon ovog skandala sa akcizama Kriv je, brojevi ne lažu Takođe i ministar unutrašnjih poslova jer nije sposoban da spriječi ilegalnu prodaju cigareta Kriv je, brojevi ne lažu
Novi komentar