Predsjednik Crne Gore primio zvaničnika Evropske službe vanjskih poslova

Đukanović: Važno je sačuvati izvjesnost perspektive proširenja EU

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas generalnog direktora za Centralnu Aziju i Evropu u Evropskoj službi vanjskih poslova (EEAS) Tomasa Majer Hartinga.
Objavljeno: 06. 07. 2018 - 19:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sagovornici su razmijenili mišljenja u pogledu unutrašnje političke situacije u Crnoj Gori, napretku naše države u pregovorima s Unijom i prilikama u regionu.

 

Predsjednik Đukanović je izrazio zadovoljstvo partnerskom saradnjom sa EU i istakao odlučnost Crne Gore da nastavi da radi na strateškom cilju usvajanja evropskih vrijednosti kroz dinamiziranje reformi, očuvanje tempa ekonomskog rasta i jačanje institucija kao osnova vladavine prava. On je ukazao da je važno sačuvati izvjesnost perspektive proširenja Evropske unije, ne samo za Crnu Goru koja je najviše odmakla u pregovaračkom procesu,već i za region u cjelini.

 

Predsjednik je istakao da će prioritetne obaveze, u okviru pregovaračkog procesa, u narednom periodu biti fokusirane na ispunjenje privremenih mjerila u poglavljima koja se odnose na vladavinu prava što će obezbijediti i, kako je kazao, dinamičniji nastavak otvaranja preostalih poglavlja pravne tekovine, ali i zatvaranje onih u kojima su pregovori već u toku.

 

Generalni direktor Majer - Harting je istakao da je Crna Gora zemlja predvodnica u pregovaračkom procesu i pohvalio  njenu konstruktivnu ulogu u regionu, uz konstataciju da je uspjeh u pregovorima čini pozitivnim primjerom ostalim državama aspirantima za članstvo.

 

Sagovornici su se saglasili da je u najboljem interesu svih političkih subjekata i države u cjelini sto skorije pokretanje dijaloga u okviru institucija sistema, što će doprinijeti bržem napretku Crne Gore ka članstvu u EU.

 

 

Komentari: 1

Dok je Makron na vlasti NE

07. 07. 2018 - 07:34

To je jasno rekao i on se ne libi da uradi sve samo da bi svoj cilj izgurao.
Novi komentar