Dušica Vugdelić: Bakli je najveća ljubav!

Rambo Amadeus kaže da su primorci mnogo laganiji, neopterećeniji i blagorodniji od kontinentalaca zbog toga što im je od samog pogleda na more postalo lijepo – i poželjeli su da tako ostane. 
Objavljeno: 07. 07. 2018 - 10:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ako postoji primorka koja se smije, hoda, priča i diše u bojama ove tvrdnje, to je novinarka Dušica Vugdelić. Oni koji je poznaju, znaju da je riječ o hodajućem suncu, nikad odraslom djetetu i emiteru pozitivne energije. Oni koji je ne znaju, čim je vide prvi put znaće vrlo dobro o čemu govorimo. Uostalom, samo ime joj ga kaže – Dušica!

Osim što je „zagovornica“ mora, Vugdelić je i amabasadorka vrhunske umjetnosti. „Načnite“ je za filmove, muziku, pozorište, slikarstvo – imaće štošta da vam kaže. No, znajući onako „odokativno“ što je ponajbolje gađa u srce, odlučili smo da je natjeramo da napravi razliku između omiljenog i najmilijeg. Na nekoliko mjesta nam je utekla, ostavljajući „duele“ neriješene, ali sa nekim drugim pitanjima nije imala dileme. Toliko, da je cijeli svijet poslala dođavola zbog jednog Džefa. Pardon... Jednog i jedinog Džefa!

Tom Hardi ili Vensan Kasel?

- Ne znam koji je harizmatičniji. Obojica spadaju u kategoriju odličnih glumaca, a bogami i muškaraca. Glas ipak dajem Vensanu. Raznovrsnost uloga koje je tumačio i zeru jači seksipil presuđuju u njegovu korist.

Josipa Lisac ili Zorica Kondža?

- Josipa uvijek! Jedinstvena, avangardna, neponovljivog glasa i najmoćnije interpretacije, izuzetne inteligencije.... Jednostavno Josipa!

Del Boj („Mućke“) ili Rene („'Alo, 'alo“)?

- Obje serije pojavile su se u doba kada sam bila tinejdžerka, no „Mućke“ su neprevaziđene. Del Boj kao da je Crnogorac - vječito čeka tu jednu šansu da napravi milion i obrne novac. Ubjedljivo je najupečatljiviji lik iz serija.

Lars fon Trir ili Pedro Almodovar?

- Fon Trir je neuporediv sa bilo kojim režiserom sadašnjice! Njegovi filmovi duboko zadiru u ljudsku psihologiju, razbijaju tabue, suočavaju nas sa nama samima... Da ne pominjem cjelokupni proces snimanja, montažu, fotografiju, atmosferu.

Virdžinija Vulf ili Silvija Plat?

- Ovo je najteže pitanje, odnosno odabir. Na koji način dati prevagu jednoj? Vjerovatno bi književnicima, piscima i kritičarima bilo lakše. No, u ovom slučaju rezultat je neriješen.

Arcade Fire ili Arctic Monkeys?

- Grupa Arctic Monkeys je sa nedavno objavljenim novim albumom napravila veliki iskorak. Bez dileme glas ide njoj.

Ingrid Bergman ili Vivijen Li?

- Dive, obje izuzetne na svoj način. „Prohujalo s vihorom“ je film koji je obilježio moje djetinjstvo, ne znam ni sama koliko puta sam ga pogledala. Uloga Vivijen Li u tom filmu jedna je od najupečatljivijih ikada. U ovom „duelu“ sam maksimalno pristrasna, ne mogu drugačije.

Markes ili Dostojevski?

- Glavobolju ste mi zadali ovim pitanjem. Ne može, ne ide, neriješeno! (smijeh)

Nik Kejv ili Tom Vejts?

- Kejv. Oh, kako ga volim! Harmonijski mi više leži, kao i tekstovi, kompletna atmosfera njegove muzike.

Frida Kalo ili Salvador Dali?

- Nijesam ljubitelj Dalijeve umjetnosti, ne odgovara mom senzibilitetu. Frida uvijek – i kao umjetnica i kao žena. Svrstavam je na listu ličnih heroina. Izuzetna!

Pokahontas ili Mala sirena?

- Budući da sam primorka, poistovjećivanje sa Malom sirenom je neminovnost. Često mi i songovi iz crtanog prolaze kroz glavu kada plivam ili, bolje reći, praćakam se u plićaku kao derište.

Boris Dežulović ili Ante Tomić?

- Dežulović me u posljednje vrijeme negativno iznenađuje tekstovima, iako obojica pišu sjajno... Neka bude Tomić!

Džef Bakli ili ostatak svijeta?

- Veliko finale. Neka svijet ide dođavola, Bakli je najveća ljubav! M. I.

FOTO: Privatna arhiva

Komentari: 1

Nera

07. 07. 2018 - 11:44

Imali smo lijep pogled na more i jos ljepsi osmjeh, dok ne dodjose ovi investitori koji "postenim privatizacijama"svu tu ljepotu zatvorise i usmrdjese sa svojim smecem.
Novi komentar