Bogdanović: Ministarstvo kulture vodeći partner na evropskom projektu

Kontinuiranim radom, jačanjem sopstvenih kapaciteta, ali prije svega međunarodnim djelovanjem Ministarstvo kulture je postalo vodeći partner na projektima čije finansiranje se ostvaruje iz pretpristupnih fondova Evropske unije.
Objavljeno: 07. 07. 2018 - 17:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Crna Gora je na regionalnom, evropskom, ali i svjetskom nivou, prepoznata kao atraktivna turistička destinacija, te je stoga od posebnog značaja valorizacija resursa kulture, pogotovo onih koji su manje poznati široj javnosti, ističe u razgovoru za Vikend novine ministar kulture u Crnoj Gori Aleksandar Bogdanović. Na tom putu, od velikog značaja je realizacija IPA projekata Evropske unije, koji za cilj, između ostalog, imaju i očuvanje prirodne i kulturne baštine.

VN: O značaju IPA sredstava se puno govori. Kako sagledavate mogućnosti koje pružaju fondovi Evropske unije u oblasti kulture, i koliko će u perspektivi ta sredstva olakšati rad?

BOGDANOVIĆ: Ministarstvo kulture je kontinuiranim radom, jačanjem sopstvenih kapaciteta, ali prije svega međunarodnim djelovanjem stvorilo sve neophodne preduslove i postalo vodeći partner na projektima čije finansiranje se ostvaruje iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

Upravo zahvaljujući tim naporima otpočeće realizacija dva projekta čija je vrijednost čak dva miliona eura. S posebnom pažnjom ističem da je Crne Gora u jednom od projekata vodeći partner, što predstavlja veliku čast, ali i odgovornost. Činjenice o kojima sam govorio daju mi za pravo da vjerujem da Ministarstvo i sektor kulture imaju sasvim dovoljno resursa da obezbijede dodatna sredstva, i mimo onih opredijeljenih državnim budžetom, za realizaciju projekata kojima će kulturu Crne Gore učiniti ne samo snažnijom, već i vidljivijom za sve koji tek treba da upoznaju kulturno blago naše zemlje, ali i domete naših stvaralaca.

VN: Ministarstvo kulture Crne Gore je prvi put vodeći partner u okviru Interreg IPA prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora. Kako je došlo do te inicijative, ali i kakve su prednosti učešća u pomenutom programu?

BOGDANOVIĆ: Ministarstvo kulture Crne Gore j e u prethodnom periodu realizovalo više IPA projekata saradnje iz oblasti kulturne baštine, ali i savremenog stvaralaštva. Cijeneći da smo u okviru finansijske perspektive 2007-2013 ostvarili značajne rezultate i izgradili kadrovske kapacitete za implementaciju međunarodnih projekata, procijenili smo da je došlo pravo vrijeme da u svojstvu lidera realizujemo projekat “MONET Culture in Motion in Adriatic Networks of Museums”. Ovaj projekat će zajedno sa projektom “HaMlET” u kojem Ministarstvo kulture takođe učestvuje doprinijeti osnaživanju saradnje na programskoj teritoriji, koja obuhvata Crnu Goru, Albaniju, Regiju Pulja i Regiju Molize, kao i jačanju regionalne pozicije Crne Gore u kontekstu korišćenja pretpristupnih fondova Evropske unije. Trajanje oba projekta je do 2020. godine.

VN: Šta predstavlja definisani cilj samog projekta i ko su partneri Ministarstva kulture?

BOGDANOVIĆ: Projekat podrazumijeva uspostavljanje mreže muzeja koji će biti uključeni u novi prekogranični model saradnje sa ciljem obogaćivanja kulturne i turističke ponude i povećanja broja posjetilaca. Aktivnosti se zasnivaju na više segmenata, a njihov koncept zamišljen je na principima održivosti, kao i potrebi za privlačenjem nove publike i unaprijeđenjem znanja u oblasti kreativnih industrija, valorizacije kulturne baštine i muzejskog menadžmenta.

Pored Ministarstva kulture Crne Gore, partneri na projektu su Muzej Pino Pascali, ARATRO Univerzitet Molize, Regija Pulja, Nacionalna galerija umjetnosti iz Tirane i Muzej fotografije Marubi, dok su pridruženi partneri Ministarstvo kulture Republike Albanije i Opština Leće.

Komentari: 4

Nesanica

07. 07. 2018 - 22:12

I ovo vam je vijest? Tra la la. Po Bogdanoviću je i cetinjski pločnik uspjela rabota. Eto nos polomismo preko njega. Što ne ode malo da se druži sa tastom. Isti su.
cetinjanin

08. 07. 2018 - 06:56

za Njegoševu bi neko trebao da odgovara...razletio se bio sa projektima, ne zbog dobrobiti grada ve VIŠE PROJEKATA-VIŠE DILOVA, tu je školu od bivše zamjenice naučio
Aj dabogda

08. 07. 2018 - 00:41

Što će vam IPA projekti i mreže muzeja kad zatvarate već napravljene, skupo vam je održavanje? Isti takav projekat je imao Prirodnjački muzej u Podgorici, pa je izložba zatvorena iako je bila dio evropske mreže i novi turistički sadržaj.
nick

08. 07. 2018 - 06:36

ne znam kao niko ne provjeri ko je pravi vlasnikmetno sela na Njegušima i okle mu pare za to. Dako isplivaju sad mahinacije njega, njegove familije i kumova kad je SD uzeo finansije u opštinu
Novi komentar