Automobil budućnosti

Smart slavi 20. rođendan

Prije dvije decenije na ulicama se pojavio Smart prve generacije, čime je konačno realizovana Mercedesova zamisao o malom gradskom automobilu koja datira iz 1970-tih.
Objavljeno: 07. 07. 2018 - 19:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

Proizvodnja modela Smart započela je 1998. godine, ali ideja o jednom ovakvom vozilu začeta je još početkom '70-tih godina 20. vijeka.

U Mercedesu su taj projekat zvali "automobil budućnosti", a prve skice nastale 1972. godine prikazivale su ultra-kompaktni auto čija je dužina iznosila svega 2,5 m.

Čelnici kompanije zaključili su da je sama ideja "impresivna", ali da je u tom trenutku bila tehnički neizvodljiva jer automobil nije mogao da zadovolji potrebne bezbjednosne standarde.

Ipak, inžinjeri su nastavili da razvijaju početnu zamisao i u 1980-tim, međutim, i dalje su bili daleko od realizacije ovog vozila.

U 1993. članovima upravnog odbora Mercedesa predstavljeni su koncepti Eco Sprinter i Eco Speedster. Čelnici su bili zadovoljni onim što su vidjeli, pa je napokon dato zeleno svjetlo za razvoj produkcijskog modela.

Tada se u priču uključuje proizvođač satova Swatch, čiji je osnivač Nikola G. Hajek, imao planove o malom gradskom automobilu još od 1989. godine.

Iz ovog partnerstva nastala je kompanija Micro Compact Car AG, a za lokaciju na kojoj će se odvijati proizvodnja izabran je Hambah u Francuskoj, u blizini granice sa Njemačkom.

Rad na serijskom automobilu započet je 1994., a prvi Smart je predstavljen publici frankfurtskog auto-salona u jesen 1997. Proizvodnja je pokrenuta godinu dana kasnije, 2. jula 1998, a iste godine u oktobru vlasnicima su isporučena prva vozila.

Usljedila je kabriolet verzija 2000. godine, dok su se "roadster" i "roadster coupe" pojavili tri godine kasnije.

Familija Smart modela proširena je 2004. verzijom "forfour", sa 4 vrata, uz pomoć japanskog Mitsubishija. Međutim, ovaj automobil opstao je na tržištu samo dvije godine, da bi 2006. bio ukinut.

Smart "forfour" pojaviće se ponovo tek 2014. kada bude lansirana aktuelna generacija Smarta.

Godine 2007, predstavljen je Smart "fortwo" druge generacije. Bio je nešto veći i komforniji od prethodnika, a 2008. po prvi put se pojavio na tržištu SAD.

Treća, aktuelna generacija stigla je sedam godina kasnije, zajedno sa novim Smartom "forfour", a ubrzo se pojavila i kabriolet verzija.

Pored klasičnih benzinskih i dizel motora, Smart je još od druge generacije imao i svoju električnu varijantu, a taj trend nastavljen je i u okviru najnovijeg modela.

Plan je da Smart u bliskoj budućnosti proizvodi i prodaje isključivo električne automobile, što će se u Evropi dogoditi od 2020. godine. Za 20 godina postojanja brenda Smart, prodato je preko 2,2 miliona automobila sa oznakom ovog proizvođača.

Komentari: 0

Novi komentar