Los Alamos

Obilježava se 75 godina od početka izrade nuklearnog oružja

Nekada tajna pustinjska baza Los Alamos u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko obilježava 75 godina od kada je naučnik Robert Openhajmer pozvao istaknute stručnjake u to mesto radi izrade prvog nuklearnog oružja u svijetu.
Objavljeno: 08. 07. 2018 - 22:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Godišnjica se obilježava u jeku priprema nacionalne biblioteke "Los Alamos" za promjenu rukovodstva, prenijela je agencija AP.

Iz Los Alamosa je saopšteno da je laboratorija proslavila godišnjicu u julu različitim manifestacijama.

Direktor te laboratorije Teri Volas rekao je da su SAD vođene inicijalnim planom povezivanja talentovane radne snage za rješavanje nekih od najtežih problema u svijetu.

Tokom 1940-ih naučnici koji su radili u tada tajnoj pustinjskoj bazi Los Alamos, razvili su atomsku bombu u okviru Projekta "Menheten" pred kraj Drugog svjetskog rata.

Taj tajni program je obezbijedio obogaćeni uranijum za atomsku bombu. U projekat su bile uključene i laboratorije iz Ouk Ridža u državi Tenesi i Hanforda u Vašingtonu.

Dvije atomske bombe bačene su na japanske gradove Hirošima i Nagasaki, čime je okončan Drugi svjetski rat. Više od 210.000 ljudi je poginulo u dva japanska grada, a milioni su godinama umirali od radijacione i drugih bolesti izazvanih atomskim zračenjem.

Komentari: 0

Novi komentar