U Plantažama počela berba stonog grožđa sedmicu prije nego lani

Ove sezone ubraće 2,1 milion kilograma

Kompanija Plantaže na Ćemovskom polju počela je u četvrtak berbu stonog grožđa sorte kardinal. Ove godine planirana je berba oko 2,1 miliona kilograma.
Objavljeno: 09. 07. 2018 - 07:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Zbog povoljnih klimatskih uslova grožđe je prispjelo sedmicu ranije nego lani, a berba će trajati najkasnije do polovine septembra- kazao je za Pobjedu koordinator u vinogradarsko-voćarskoj proizvodnji Simo Boljević.

On dodaje da je grožđe odličnog kvaliteta, dobre krupnoće i boje, te da su vinogradi u veoma dobrom stanju. Sada je, kako kaže, angažovano oko 30 radnika, ali sa povećanjem dinamike berbe biće im potrebno i do 190 berača.

– Iako je teško doći do radne snage, još 160 ljudi za berbu stonog grožđa možemo naći, s tim što je 70 odsto berača iz regiona, a samo 30 odsto iz Crne Gore. Radnici ,,sa strane“ imaju obezbijeđen smještaj i hranu – istakao je Boljević.

Prema njegovim riječima, berači po gajbi u kojoj stane do sedam kilograma grožđa zarađuju 0,40 centi, a u prosjeku svi uberu oko 70 gajbi. Počinju sa radom u 5.30 i beru najkasnije do 12 sati.

Površina pod stonim grožđem je 167 hektara.

Komentari: 0

Novi komentar