Srpski biznismen

Kostić kupio "Viktorija grupu"

Srpski biznismen Miodrag Kostić kupio je "Viktorija grupu". Kako "Novosti" saznaju, Kompanija "MK grupa" platila je avans 15. juna, dok će do 15. jula izmiriti ostale obaveze, i to uglavnom prema bankama, od kojih je i kupila većinski dio ove kompanije. 
Objavljeno: 09. 07. 2018 - 14:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

Cijena je zasad tajna. Inače, jedna od najboljih srpskih kompanija u oblasti agrara pregovarala je sa tri preduzeća. Dosadašnji većinski vlasnik "Viktorija grupe" Milija Babović zadržaće manji paket akcija u svom vlasništvu.

Babović je i ranije dobijao i razmatrao opcije za strateška partnerstva, pa i za zajedničko investiranje, spajanje ili pripajanje njihovog poslovnog sistema. Svojevremeno je hrvatski koncern "Agrokor" bio na korak od toga da kupi "Viktoriju". Međutim, do dogovora nije došlo, a ubrzo je i kompanija najbogatijeg hrvatskog biznismena ušla u poznate probleme. "Viktorija grupa" godišnje izveze robu za 178 miliona eura.

Kompanija "Viktorija grupa" imala je brz i snažan rast, ali je prije nekoliko godina ušla u probleme sa bankarima. Sušna 2012. donijela je mali rod uljarica i žitarica, zbog čega je došlo do kašnjenja u vraćanju kredita. Ipak, uslijedio je reprogram dugova i "Viktorija" je nastavila sa radom, ali je paralelno tragala za partnerom.

Ovom transakcijom, "MK grupa" je postala vlasnik i "Sojaproteina", šidske uljare "Mladost", SP Laboratorije i subotičkog Veterinarskog zavoda.

U "MK grupi" su ranije isticali da planiraju nove investicije iz oblasti agrara i da je to prirodan slijed jačanja njihove konkurentnosti.

"Viktorija grupa" svoje proizvode od suncokreta, ne-GM soje i uljane repice plasira na domaćem tržištu i u 60 zemalja širom svijeta. Ubrajaju se u deset najvećih izvoznika Srbije, sa izvozom koji je prošle godine vrijedio 178 miliona eura. 

Kako "Novosti" saznaju, preuzimanjem "Viktorija grupe" Miodrag Kostić je zaokružio svoj posao u agraru i ne planira dalje širenje u ovoj oblasti. Jedina grana u kojoj će nastaviti ekspanziju je turizam.

Može se očekivati da poveća broj hotela u svom vlasništvu. Trenutno su njegovi hoteli "88 rums" u Beogradu, "Šeraton" u Novom Sadu, "Grand", "Anđela" i "Konaci" na Kopaoniku, kao i dva objekta franšize "Kempinski" u slovenačkom Portorožu i Savudriji, u hrvatskom dijelu Piranskog zaliva.

Komentari: 0

Novi komentar