Suptilan komentar gradova u slikama Lidije Nikčević

Radovi crnogorske akademske slikarke Lidije Nikčević izloženi su u izložbenom prostoru Loggia, Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata u Splitu.
Objavljeno: 09. 07. 2018 - 23:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

Izložbu „Premijere 66“ otvorio je 5. jula Viktor Popović, redovni profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Lidija Nikčević je ovom izložbom, kako ističe kustos Jakov Andro Škomrlj, uvela pojam "patologije grada".

"Njene slike istovremeno nude suptilan komentar gradova u kakvima živimo prikazom građevina koje djeluju lišene stanovnika i gradnjom dojma neživog objekta koji samom pojavom paradoksalno može djelovati zastrašujuće živo", naveo je Škomrlj.

On je takođe zapisao da autorka građevine interpretira kao opresivne i toliko velike da idu van okvira slike, a navodi ih kao "postapokaliptične, melankolične i hladne", dodajući da Lidija Nikčević želi istaći 'naklonost' skladnim i stabilnim, strogo geometrijskim formama.

Izložba "Premijere 66" otvorena je za posjetioce do 13. jula.

Organizatori projekta su Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata – Split, Umjetnička akademija u Splitu kao i Filozofski fakultet u Splitu.

Komentari: 0

Novi komentar