CPC tvrdi da SPC pokušajem „osvajanja“ Svača narušava mir u Crnoj Gori

Vučinić: Napali sve važne tačke na jadranskoj obali

U ovom slučaju, ne radi se ni o kakvim liturgijskim ili duhovnim potrebama, već o svojevrsnom  duhovnom zločinu protiv jednoga naroda, uperenom protiv Crnogoraca, Crnogoraca katoličke vjere i katolika uopšte, koji je pokriven brigom za duhovne potrebe i pozivom na vjerske slobode – prokomentarisao je za Pobjedu predsjednik Mitropolitskog savjeta Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić pokušaj Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori da održi liturgiju na ostacima crkve na Svaču kod Ulcinja, inače zaštićenom kulturnom dobru.
Objavljeno: 10. 07. 2018 - 07:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

To im nijesu dozvolili lokalna vlast, mještani, kao ni policija, pa je liturgija održana nekoliko desetina metara dalje od ovog vrijednog arheološkog lokaliteta. tendencije

- Što ima da traži Beogradska svetosavska patrijaršija u katoličkoj crkvi Svetoga Ivana Krstitelja u Svaču i to nekoliko dana nakon pośete državnoga sekretara Vatikana  Crnoj Gori. O kakvoj liturgiji beogradskih mračnjaka se to radi u crkvi Dukljansko-barske arcibiskupije, koja se od davnina nalazi pod direktnim kompetencijama rimskoga pape? Za čije to interese ta pseudocrkva raspiruje mržnju na Crnogorce katoličke vjere i katolike uopšte, svađajući nas unutar sebe i protivu susjednih katoličkih naroda i država – pita on.

U verbalnoj ravni, ističe Vučinić, beogradski klir demonstrira mržnju prema katolicima nazivajući ih ustašama i vatikanskim nakotom.

- Na freskopisima katoličku jerarhiju oslikavaju oličenu u slugama antihrista, a onda, đe im može bit, u ovome slučaju, na sreću su spriječeni, služe liturgije u katoličkim crkvama iz dukljanskog perioda. Pitam se, jesmo li mi kmetovi beogradskih feudalaca, i poligon za raspirivanje mržnje na katolike, muslimane i Crnogorce, s očitom tendencijom dovođenja zemlje u stanje haosa i sloma ustavnoga poretka – kategoričan je Vučinić.

ulcinj-svac-0907-2018-1

Ističe da su katedralna crkva Svetoga Ivana u Svaču i sam grad Svač crnogorski nacionalni spomenici, međaši naše države i simboli našega identiteta. - Oni oličavaju snagu i moć naše ranosrednjovjekovne države Duklje, koju je na zločinački način slomio Stefan Nemanja i sve njihove gradove, uklučujući i Svač, porušio. Značaj ovoga grada za crnogorski nacionalni identitet ne može se riječima opisati. Kulturni slojevi ovoga srednjovjekovnoga grada śedoče vremenski raspon od doseljavanja dukljanskih Slovena, dakle, od sredine sedmog vijeka, do vremena dukljanskih kraljeva, Mihaila i Bodina. To je period od nekih 500 godina.

U vrijeme prve crnogorske dinastije Vojislavljevića igrao je značajnu političku i kulturnu ulogu, i bio prijestonica dukljansko-crnogorske države. U duhovnom smislu, njegovi biskupi su bili sufragani dukljansko-barske arcibiskupije, i njihova stolica je bila upravo u crkvi Svetoga Ivana, na koju Amfilohije nasrće.

U cjelini, taj lokalitet, uključujući i sve njegove crkve, čuva duh mjesta i vremena i svjedoči nas i našu ranosrednjovjekovnu prošlost, zato su se i namjerili na njega, da ga stave u funkciju velikosrpskih interesa izlaska na Jadransko more, što se mora spriječiti svim sredstvima – poručio je Vučinić. U kampanju protiv Crne Gore, upozorava naš sagovornik, uključene su nauka i Srpska crkva, koje imaju zadatak da pseudonaučno argumentuju i crkveno obilježe velikosrpske nacionalističke ciljeve.

JADRAN

- Stoga su napali sve važne tačke na jadranskoj obali. Prvu, Prevlaku kod Tivta, na kojoj, nad temeljima manastira iz dukljanskoga perioda grade srpski pravoslavni manastir. Njime, kao i u ovome slučaju, međaše velikosrpske imperijalne ambicije na jadranskoj obali. U barskoj opštini uzurpirali su vrh Rumije, Bogorodicu ratačku i dvooltarsku crkvu Svete Petke u Sutomoru. Koristeći se razlikom veličina pravoslavne i katoličke vjerske zajednice u Spiču u korist prve, porušili su katolički oltar. Upravo zato što su ta dva oltara svjedočanstvo narodnog jedinstva podrumijskog kraja. Na vrhu Rumije su isperili limeni objekat i poništili tromilenijumski preistorijski kult koji je rekultivisan Svetim Vladimirom u 11. vijeku. Sve ovo rade na sramotu cijele naučne i kulturne javnosti, Univerziteta i Akademije nauka.

Ali beogradskim klerikalnim mračnjacima odgovara da u vrijeme bezakonja, u kojem je Amfilohijeva volja zakon, dovrše devastaciju materijalne i duhovne baštine, presloje je svetosavskim simbolima i reinterpretiraju kao srpsku.

Pokušaji klerikalne srbijanske političke elite da nam nametnu svoju političku volju zatrovali su odnose u Crnoj Gori, do te mjere da nam prijete međuvjerski i međuetnički sukobi, i to samo da bi Srbija proširila vlast na našu zemlju i more. Pitam se, ima li ova država administraciju da ovome stane na kraj – zaključio je Vučinić.

Skupština opštine Ulcinj, kako je saopšteno, donijeće, što je prije moguće, odluku o tome da se arheološkom lokalitetu Svač odredi muzejska namjena, kako bi se promovisala njegova kulturno-istorijska vrijednost i zaustavila devastacija. Iz Uprave policije u nedjelju su saopštili da su zabranili liturgiju SPC „na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču, koje je kulturno i arheološko dobro Crne Gore, zato što nije blagovremeno prijavljena, a takođe shodno i obraćanju Ministarstva kulture – Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Nacionalnog savjeta Albanaca i iz razloga što su postojale operativne informacije da može doći do narušavanja javnog reda i mira“. Amfilohije Radović i njegovi pratioci liturgiju su, ipak, održali, nedaleko od ostataka crkve. Sve vrijeme tu su bili i Ulcinjani koji su branili Svač od SPC.  

Komentari: 33

OMG

10. 07. 2018 - 08:35

"Svo vrijeme tu su bili i Ulcinjani koji su BRANILI Svač od MCP". Čitam ovo i ne vjerujem.
Mišo

10. 07. 2018 - 13:27

Verovaćeš kada se pored Albanaca osveste Crnogorci, Bošnjaci i Hrvati.
Ajoj

10. 07. 2018 - 16:32

Mislite crnogorci katolici i crnogorci muslimani?
Mišo

10. 07. 2018 - 13:40

Verovaćeš kad počne!
Pisho

10. 07. 2018 - 16:54

Mišo ajde leba ti kod Miraša. Sreca da vas nema mnogo. Iskompleksiran si, pun negativne energije pih....
Pisho

10. 07. 2018 - 16:54

Mišo ajde leba ti kod Miraša. Sreca da vas nema mnogo. Iskompleksiran si, pun negativne energije pih....
Mučnina

10. 07. 2018 - 08:43

Svaki građanin koji istinski doživljava Crnu Goru svojom državom, osjeća mučninu i nevjerovatnu neprijatnost od ovakvih događaja. Naravno, ne od nasrtaja SPC, oni su to radili, rade i radiće, već od sasvim otvorenog stavljanja države na stranu bezakonjima SPC. Kako drugačije protumačiti omogućavanje SPC da decenijama sprovodi nezakonite radnje u Crnoj Gori bez ikakvih sankcija. U ovakvim uslovima, čak i veliki rodoljubi, osjećaju odbojnost prema svojoj državi, što između ostalog i jeste jedan od ciljeva SPC, a reklo bi se i dobrog dijela partija na vlasti.
Freeman

10. 07. 2018 - 08:47

Ovaj Vučinić je beznadežan slučaj.Prepun je mržnje prema Srbima i CPC-u,pa i prema MCP.Zna li uopšte on šta je istraživački tim g.Mladena Zagarčanina otkrio na tom lokalitetru ?.Naravno,ne zna i ne interesuje ga .On se našao da brani Katoličku crkvu ,kao da Katolička crkva i njeni velikodostojnici to ne umiju .Ne znam samo zašto mu se daje ovoliko prostora u medijima?.Ovakvi njegovi istupi najviše štete onima koje on zastupa.
Mišo

10. 07. 2018 - 13:39

Istraživački timovi slični Zagaračaninovom su otkrili da su stari Egipćani, Grci, Rimljani, Gali, Kelti, Tatari, o Francuzima, Špancima, Englezima, Kinezima ... da ne govorimo, u stvari Srbi. Rusi su takođe Srbi, kažu istraživački timovi slični tom Zagaračaninovom.
Честитамо госпон,

10. 07. 2018 - 09:03

После посете Папског нунција Црној Гори, видим да се госпон. Вучинић све више окреће ка Грко католичкој опцији. Срећно му било!
Čestitamo,

10. 07. 2018 - 10:32

Najiskrenije čestitke za desetogodišnjicu državnosti Kosova.!
Lani

10. 07. 2018 - 16:39

Katolička vjera je naša vjera prađedova. Pravoslavlje ste doveli vi osvajanjem i prekrštavanje. Dako se vrnemo jednog dana u vjeru prađedovsku
Klero-Vučinić

10. 07. 2018 - 09:59

Ne razumem ovakve tipove kao što je Vučinić. Ako se Katolička crkva ne buni zašto se buni CPC. Glavna uvreda mu je pridev "beogradski". Pri tom je vrlo diskutabilno da li je ova crkva građena kao katolička ili kao pravoslavna ili je građena pre raskola. Inače, Vojisavljevići su dinastija poreklom iz Travunije, pa su oni više Srbi nego Crnogorci. CPC je jaka onoliko koliko ima vernika, a to je zaista zanemarljivo. Ovi botovi po portalima koji ih podržavaju crkvu vide samo u prolazu.
danilo s.

10. 07. 2018 - 13:53

@ Klero-Vučinić - Umjesto da se stididite vaseg neznanja – vi se njime ponosite? Izgleda da, niko tako sa ponosom i samouvjereno ne laže kao veljesrpski klero-nacionalisti. Ne razmijete zašto se CPC buni? Stvarno? Sve ste oteli, prefarbali u vase ikone i freske da je malo ostalo od autenticnog crnogorskog pravoslavlja. Dovukli ste ove primitivne, polupismene, – popove iz Bosne i Hercegovine da se duvaju i na silu i prevaru prevode neznaveni crnogorski narod u svetosavlje. Ispade da na teritoriji CG nije bilo naroda do dolaska Srba - Travunjana i Bosanaca? Vi to ozbiljno? A sto onda reče Bizantski kroničar, car (945.-959.) Konstantin Porfirogenet, u svome znamentom djelu De administrando imperio, premda za sve okolne zemlje nabraja južnoslavenske narode, izrijekom Srbe ili Hrvate koji ih naseljavaju, za Duklju ne navodi da su je naselili ni Srbi ni Hrvati, već kao njene stanovnike navodi izrijekom - Dukljane.” K. Porfirogenet,O Dukljanima i zemlji u kojoj sada obitavaju.
Mitovani

10. 07. 2018 - 16:43

Duklja i dukljani nemaju veze sa današnjim crnogorcima. Oni su davno nestali navalom osvajača. Današnji crnogorci su mješavina vlaha, slovena i današnjih arbanasa. Dakako ima i upliva turskog tj osmanlijskog
Klero-Vučinić

11. 07. 2018 - 09:30

Hvala tebi Danilo što se pozivaš na Porfirogenita, niko više nije zadužio Srbe od njega. Duklja je slovenska verzija imena rimske provincije. Slovenski narodi koji su naselili ovaj deo Balkana su ili Srbi ili Hrvati, ne mogu biti Dukljani. Ne može se doseljeni narod zvati po imenu rimske provincije koja je postojala mnogo pre dolaska tog istog naroda. Nastavi ti sa čitanjem, to je svakako pohvalno.
zaboga

11. 07. 2018 - 10:06

Autentičnog crnogorskog pravoslavlja nema jer nikad nije ni postojalo. Vi ste bili katolici dok vas taj isti Sveti Sava kojeg toliko mrzite nije preveo u pravoslavlje. Dakle, pravoslavlje koje ste vi primili je Svetosavlje, za drugo i ne znate.
Vučiniću...

10. 07. 2018 - 10:59

..danu bio veseo...a reci ti nama kako to da vi niste popisivali Crnogorce katolike na popisu 2011 godine? Ela obrazati Piperskoga-reci ti nama okle ti "NAMAČE" ovu vrstu "crnogoraca"? Da te otrijeznim-ti ovu "kategoriju vjernika" uze /ne/svjsno iz onoga Zemljopica Cara Junaka iz 1896 godine-u kojemu učitečlji Popović i Roganović-napisaše :"Da svi koji žive u Crnoj Gori-su S R B I..pravoslavne vjere-a ima gi nešto i Katoličke i Muhamedanske vjere.."?! Danu viđi-pa mi odgovori eli ovako napisano u taj Zemljotresnopis-statusa građana Crne Gore tija godina-a bora mi i dans dragi Stevuđka Vučiniću-čedri sine junačkije Pipera-viza vi Vranjskijeg njivag...?
Ponosni Crnogorac

10. 07. 2018 - 12:48

Eno, nije napisao. Vjerujete srbijanskim falsifikatorima kojima je jedini cilj da osvoje Crnu Goru zbog izlaza na more. A vi glupavi i naivni im cinite uslugu i izdajete i predajete svoju zemlju! Na racun nekog izmisljenog "srpsva" oni zamecu smrad na cijelom Balkanu. I zapamti, postoji "pravoslavna vjera" a ne "srpska"! Te fame smo se oslobodili svi sem vas izdajnika!
Ali kako

10. 07. 2018 - 13:56

Ćosović kaže da su u Crnu Goru ljudi bili srpske vjere. Kome vjerovati?
Nikogoviću...

10. 07. 2018 - 13:35

Kako je lako prepoznati posrbicu. Izvrće Istoriju, podmeće falsifikate i tamo đe stoji Crnogorsko on piše srpsko. Da se podsjetiš koliko lažete, evo ti pa čitaj što piše otac tvoje nacije, čika Dobrica: „Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno. Laž je srpski državni interes. Laž je u samom biću Srbina. U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina. Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…“
Nekadašnji

10. 07. 2018 - 16:51

Lako vas je prepoznati. Od kompleksa riječi poturica koji kao najgora fukara prodadoše vjeru i vršiše najgore zločine zarad kore udeljenog hljeba imate veliku potrebu mrzjeti one od kojih ste nastali i nazivati ih ni manje ni više no posrbicama ma što to značilo. Svaki crnogorac je srbin a svaki poturica je antisrbin zapamti to!
Svaka ti cast!

10. 07. 2018 - 18:17

Potpisujem svaku rijec! Bas tako se prepoznaju SRAMOTNE posrbice koje mogu bolje bez vazduha no bez lazi!
danilo s.

10. 07. 2018 - 13:57

"Čuvaj se ljudi jedne knjige (bukvara)" Sa vama je ispod časti raspravljati. Vi ste od onih Srba kojima je sve jasno. I sve je "srpsko". Pa i sam Bog. Neka vam Bog prosvijetli um i pamet. Ako nije kasno?
GRAĐANSKI

10. 07. 2018 - 12:24

Od takozvane Srpske pravoslavne crkve, koja u svojem »arhivu« ima onu »pusulicu« (čitajte: anatemu) Dimitrija Homatijana iz maja mjeseca 1220. godine, i onu »pozdravnicu« (čitajte: prokletsvo) carigradskog patrijarha Kalista pomeđu 1350. i 1353. godine - nije se ni moglo očekivat: ništa drugo, ništa bolje, ni ljepše - a ni grđe!
Blago

10. 07. 2018 - 13:37

Kaciga i mac ukupno 20.000 eura, nadjeno pa prodato Narodnom muzeju...Nadjeno u svetoj Crnogorskoj zemlji, prodato a nije poklonjeno majci Crnoj Gori. Đe je tu ljubav prema svojoj domovini? Ko je to nasao i prodao? Je li se pitao zakon tad? Sto se ne pobunise iz Uprave za kulturna dobra zbog toga. Sve je lijepo opisano u tekstu koji je objavljen u Vijestima 2015. Kakav je to propust bio? Je li se bunio neko?
Kome je zaista do Hrista

10. 07. 2018 - 16:14

... Taj se drzi dalje od RIsta. Imate druge hriscanske crkve - CPC , ili katolicku crkvu
Otpor antihristu Ristu

10. 07. 2018 - 16:15

OTPOR OKUPATORU !!!
Mefisto radi planski

10. 07. 2018 - 18:47

I na duge staze i tako malo po malo prisvaja sve dobra Crne Gore. A drzava nema moooda da mu stane na put i da uvede Srbijansku Paramilitarnu Sektu u brazdu. Sunce vi vase, vi se bojite svoje sjenke!
Zoran

10. 07. 2018 - 21:42

Amfi i njegovi velikosrpski popovi su teret savremene crne gore nista lakse nego ih proterati na neko afričko ostrvo.
Dukljanin

10. 07. 2018 - 23:32

Jako je zanimljivo koliko je nepismenosti u samom nardu i koliko ova vlast dopusta da se sakati i falsifikuje istorija Crne Gore. Svetosavac Amfi je shvatio da se treba prisvojiti Dukljanski period i prikazati ga kao dio Srpske istorije i bavi se ovakvim radnjama. Za one koji nisu znali ovu crkvu je srusio Stevan Nemanja kao i mnoge katolicke crkve gradjene u doba Vojislavljevica. One sto on nije stigao srusio je Vukan Nemanjic, a danas Amfi koji je sledbenik Nemanjcke Velike Srbije prisvaja ono sto su Nemanjici rusili. Katolicke crkve Dukljana koje su pretekle Nemanjice su jedino one koje su se nasle u posjedu Dubrovacke Republike a one se danas tretiraju kao Hrvatske a ne Dukljanske. Na oci nam se krade i falsifikuje istorija a mi cutimo! Dokle vise Crna Goro?!?
Đe su CG istoričari?

11. 07. 2018 - 07:15

Đe je Živko Andrijašević, istoričar-političar-ideolog koji ima ogromna ovlašćenja? Đe je RTCG da o tome govori svakodnevno ako treba?
Lolo

11. 07. 2018 - 16:48

Bruka što ovaj maniac radi. Donosite više taj zakon I činite nesto jer su spremni da idu do kraja
Novi komentar