Otvoreno pismo

Ljumović: Lični i politički odstrel Ministarstva i Vlade

Senat Univerziteta Crne Gore nije izabrao Janka Ljumovića za redovnog profesora, zbog čega će bivši ministar kulture i narednih pet godina ostati vanredni profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti. On ovakvu odluku, u izjavi za javnost, ocjenjuje kao lični i politički odstrel osnivača Univerziteta Crne Gore – Ministarstva prosvjete i Vlade Crne Gore.
Objavljeno: 10. 07. 2018 - 11:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Njegovo otvoreno pismo prenosimo u cjelosti:

Kao vanredni profesor Univerziteta Crne Gore u dvostrukom izboru u akademsko zvanje, obraćam se javnosti saopštenjem cijeneći pozive crnogorskih medija da dam komentar nakon konačne odluke Senata UCG. Izbora koji je trebao biti primjer Povjerenja, Poštovanja i Poštenja – što su tri ključna elementa definicije akademskog integriteta.

U pismu navodim određene ličnosti i institucije, ali je pismo namijenjeno prije svega crnogorskoj javnosti koja je pokazala interes za ovaj paradigmatičan događaj. Rezultat glasanja na Senatu Univerziteta Crne Gore, osam ZA i deset UZDRŽANIH, uz već legendarnu dilemu iskazanu u konačnom mišljenju Naučnog odbora da li je produkcija nauka ili umjetnost, siguran sam da će biti važan prilog za analizu društvenog konteksta. Odluka je konačna, a autonomija Senata neprikosnovena.

Poštovani senatori, vama koji ste bili ZA i koji ste uvažili sve bitne elemente u proceduri izbora, hvala na pokazanoj akademskoj etici i razumijevanju oblasti dramske umjetnosti. Vi, očigledno razumijete, da je dramska umjetnost svoj početak imala u antičkoj drami i pozorištu  koja je vaspitala grčki narod da preuzme individualnu odgovornost. Hvala vam za ličnu hrabrost i akademsku etičnost.

Što se tiče UZDRŽANIH glasača, obratio bih se samo predsjedniku Senata, rektoru Univerziteta Danilu Nikoliću i senatoru Nenadu Šoškiću, redovnom profesoru Fakulteta likovnih umjetnosti i članu Naučnog odbora UCG za oblast umjetnosti.

Rektoru zbog toga što sam kao jedini kandidat na konkursu očekivao da uvaži svih pet pozitivnih elementa u procesu izbora u akademsko zvanje: recenzentske komisije redovnih profesora sa Univerziteta umetnosti u Beogradu, Sveučilišta u Zagrebu i Univerziteta Crne Gore, odluku Vijeća FDU, izvještaj sa inauguracionog predavanja, konačno mišljenje Naučnog odbora  i mišljenje Vijeća umjetnosti. I pored iskazane “dileme” Naučnog odbora o zadovoljavanju minimalnih uslova (kao da postoje maksimalni uslovi – recimo da je kandidat maksimalno visok 194 cm), jer uslovi su pravno ispunjeni ili nijesu.

Senatoru Nenadu Šoškiću, redovnom profesoru Fakulteta likovnih umjetnosti i članu Naučnog odbora UCG, koji je po službenoj dužnosti kao predstavnik za oblast umjetnosti beskrupulozno usmjeravao i uslovljavao tok donošenja odluke – što ima elemente etičke i krivične odgovornosti. Takvo djelovanje može biti testirano na adresama koje su zadužene da provjere i utvrde odgovornost. Dodatno je tu inspirativno iskustvo samog vajara Nenada Šoškića koji je svojevremeno na optužbe vajara Zlatka Glamočaka da su Šoškićevi radovi, tj. umjetnička djela plagijati izjavio: “…gospodin Glamoćak je bičevao moja umjetnička djela i mene kao autora-umjetnika u pokušaju da me umjetničkoj i široj javnosti diskredituje i uskrati me pripadništva umjetničkom svijetu, što po običnom i pravnom rječniku, predstavlja najgrublji oblik klevete, pa ću se shodno tome u zaštiti svoga djela i imena obratiti i nadležnim pravodsudnim organima.”

Zato bih javno pitao Nenada Šoškića da li je u međuvremenu pravno zaštitio svoje djelo i ugled i da li mu to iskustvo nešto znači u procesu diskriminacije i omalovažavanja tuđeg djela i imena koje on sprovodi? Dugačka bi lista bila onih koji su surotno stavovima Šoškića izrekli sud o mom profesionalnom radu, ali u ovom pismu ću poštedjeti javnost toga. Neću citirati ni svoje recenzente, kako je to umjetnik Šoškić radio u cilju odbrane svog djela i imena kao odgovor Glamočaku, jer znam i naučio sam da moralnu pobjedu čovjek uvijek potpisuje sam. Mogu samo napomenuti da sam moju smjenu u Naučnom odboru UCG za oblast umjetnosti doživio kao čistku, ali da sam želio da vjerujem da prof. mr Nenad Šoškić nikada neće biti policijski čistač i ponižavati sopstvenu struku.

Ipak, odgovornost za očiti lični i politički odstrel imaju i osnivač Univerziteta Crne Gore – Ministarstvo prosvjete i  Vlada Crne Gore. Ne bih htio da ikoga da na tim adresama učim odgovornosti, ali kako sam bio član Vlade Crne Gore, kao ministar kulture u 41. Vladi Crne Gore, znam da među njenim članovima postoje službena lica koja mogu i moraju postaviti određena pitanja  Univerzitetu Crne Gore.

Na kraju, i najvažnije, ističem okolnost da je ovaj slučaj povrijedio načela jedne oblasti studiranja na Univerzitetu Crne Gore, da nipodaštava pravno utemeljenu akreditaciju ovog studijskog programa i dezavuiše očigledan pravni akt na kome Univerzitet u aktuelnom upisnom roku poziva studente da se prijave kao na umjetničkoj disclipni? Zašto senatori, među kojima su pravnici, nezainteresovano ćute i dižu ruke, a dužnost im je da znaju kojoj oblasti pripada ono zašta glasaju, pa valjda  i da pravno opomenu i poduče one koji neće da znaju?

Biti profesor u bilo kom zvanju je privilegija sama po sebi, nije to fraza, privilegija dovoljno velika da je najmanje važno da li ste prvi ili drugi put vanredni profesor. Studenti su u fokusu našeg rada, zbog njih smo tu gdje jesmo. A da li  bi oni imali što da kažu na sve ovo? Iako znam da bi i taj šesti pozitivni element bio nedovoljan za konačnu odluku jednog akademskog izbora. Toliko o nama, sada i ovdje!

 

Komentari: 15

filmski poslenik

10. 07. 2018 - 11:52

Mnoge prethodne generacije koje su završile filmske akademije znaju da produkcija nije nikada bila umjetnost a pogotovo nauka , nego običan ,, zanat ''
Epitaf

10. 07. 2018 - 13:27

Ovo je takva glupost da je ni jedan poznati dramski pisac iz CG ne bi izgovorio ... Nije poenta sta produkcija moze da bude nego sta jeste - u papirima i normativima
Milijana Đ

10. 07. 2018 - 12:06

Svaka čast za principijelnost. Sramno je koliko je uzdržanih..... Je li ovo naša intelektualna i akademska elita UZDRŽANA???? Od sada ću ih zvati Uzdržani Univerzitet
Freeman

10. 07. 2018 - 12:06

Neko ima časti i obraza,a neko nema .Neki bi žrtvovali sve za čast i obraz a neki ga prodaju kao svaku drugu robu za privilegije i pare !.To je tako od pamtivijeka .
LJUMA

10. 07. 2018 - 12:07

široki je trag u kulturi ostavio, čudi me da ga nijesu isforsirali!?
Ekkk

10. 07. 2018 - 13:28

Rektor da podnese ostavku !
Nick

10. 07. 2018 - 14:10

podrzavam... rektor ne smije biti uzdrzan u ovakvim slucajevima
milica

10. 07. 2018 - 13:31

Gospodine Ljumoviću, razumijem Vaše razočarenje nastalom situacijom, ali ne shvatam da Vi kao veliki intelektualac i mudar čovjek nijeste do danas shvatili koja (NI)je uloga ministara, dekana, rektora...starješina. Oni koji žele da i dalje sjede u foteljama MISLE da treba da dignu ruku uvijek kad im se kaže. Trebalo je da to shvatite onog dana kad nijeste podigli ruku da ode gospođa Radmila. Tog istog dana ste mogli napisati ovo pismo, jer ste tada "ozloglašeni". Njima to niko nije naredio, iako će se truditi da Vam to dokažu, prosto to je ta svijest o kolektivnom odstrelu onih koji misle drugačije. Ne bi njima glava pala sa ramena da su većinom podigli ruku za Vas, ali bi uvijek bili u strahu da neki imaginarni "neko gore " ne pomisli da su oni pogrešno uradili. To je razlog njihove uzdržanosti (KUKAVIČLUKA). Srećno profesore...
Kolega

10. 07. 2018 - 14:41

Janko, svaka čast! A Šoškić, Nikolić i Bjelica će završiti tamo gdje i pripadaju.
Sjekač

10. 07. 2018 - 14:57

Profesore Ljumoviću, mnogo je toga trulo u ovoj državi. I to ne od prije neki dan. Vi kao umjetnik treba da pomognete ovom društvu da se mijenja.
Kolega

10. 07. 2018 - 15:15

I to sve samih sumnjivaca kada je način sticanje diploma u pitanju. Vrijeme je da se KV konobar miče sa čela Upravnog odbora.
Drugi Janko

10. 07. 2018 - 15:48

Vidiš li Janko kako je to kada volja nadvlada zdrav razum i zakon. Nije si to vidio dok si ti ministrovao. Mislio si da to nikada neće proći. Vratilo ti se sve. I nije, pri što će. Sjeti se Kotor arta i još po nečega. Osim toga, ovo ima i određenu simboliku. Ti, Radmilin kadar, a Šoškić Đagin, pa se "pobodoste". Tako je to kada dobijete nešto, ne zato što zaslužujete, nego zato što dobro služite.
Grafo

10. 07. 2018 - 17:11

Razumem sve ali na svakoj funkciji koje su vam bile dodijeljene u posljednjih par godina ste davali otkaze i napuštali. Stvorili ste od sebe nepovjerljivu osobu, osobu koju ne drži mjesto te je možda i to problem
Damjan

10. 07. 2018 - 19:54

Opa, Janko i niegova mentorka opet udaraju na Vladu i premijera!
:)

10. 07. 2018 - 21:07

Samo neka rokuju! Pozdrav i podrska za rektorku i profesora
Novi komentar