Najvjerovatnije u petak

Cerar: Odluka o tužbi protiv Hrvatske do kraja sedmice

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je da će njegova tehnička vlada još ove  sedmice donijeti odluku o slanju tužbe protiv Hrvatske zbog neizvršavanja arbitražne presude o granici na sud Evropske unije u Luksemburgu.
Objavljeno: 10. 07. 2018 - 12:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Odluku o podizanju tužbe donijećemo još ove sedmice, vjerovatno u petak na redovnoj sjednici vlade", kazao je Cerar nakon zatvorenog sastanka odbora za vanjsku politiku na kojemu je dao najnovije informacije o stanju predmeta oko arbitraže.

 

Cerar je kazao da je na sjednici bilo i zamisli da se odluka o tužbi prepusti idućoj vladi, ali da su se na kraju svi složili da to učini sadašnja vlada na odlasku jer se po njegovim riječima pozicija Slovenije o sporu nije promijenila.

 

"Mi u tužbi navodimo da Hrvatka nesprovođenjem arbitražne odluke krši pravo EU-a, te očekujemo da će nam na osnovi naših argumenata sud u Luksemburgu dati za pravo i na određeni način sankcionisati Hrvatsku preko institucija EU", dodao je Cerar.

 

Po njegovim riječima sama tužba ne znači da se problem implementacije arbitraže u međuvremenu ne može riješiti bilateralno, to jest da Hrvatska prizna arbitražnu presudu i počne je primjenjivati.

 

Komentari: 0

Novi komentar