Odbačena krivična prijava protiv Bečića

Pešić: UCG je provjeru autentičnosti mogao da uradi za dva dana

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici donijelo je odluku da krivičnu prijavu protiv lidera Demokrata Alekse Bečića, za krivično djelo povreda moralnih prava autora i interpretatora (Kt br. 736/18), odbaci zbog zastarjelosti, odnosno zbog toga što je „od izvršenja krivičnog djela proteklo četiri godine“.
Objavljeno: 11. 07. 2018 - 06:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

To je juče saopštio izvršni direktor nevladine organizacije Centar za akademski integritet Mitar Đukanović, koji je krivičnu prijavu podnio 24. aprila.

UNIVERZITET

On je poručio da, ako su, kako je kazao, zbog pravosnažnih propisa o zastari krivičnog gonjenja tužilaštvu „ruke vezane“, Univerzitetu Crne Gore nijesu.

- Pošto plagijat predstavlja i najgrublju povredu principa akademske čestitosti, nadležni organ u slučaju plagijata nije samo Tužilaštvo, već i Univerzitet. Nadležna tijela Univerziteta su se još 28. aprila obavezala da će realizovati postupak provjere autentičnosti magistarskog rada gdina Bečića, a, kao podnosioci zahtjeva, nakon više od dva mjeseca od tog obećanja, nemamo nikakve informacije dokle se sa tim postupkom došlo – istakao je Đukanović.

Za Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore, na kom je Bečić odbranio magistarski rad, taj proces, kako je naglasio, trebalo bi da bude prioritet.

- S obzirom na to da smo još u aprilu svim relevantnim tijelima UCG dostavili kompletan dokazni materijal, ubijeđeni smo da je do danas ova institucija imala na raspolaganju i resursa i vremena da počne proces na koji se javno obavezala. Pozivamo nadležno tijelo Univerziteta Crne Gore da javnost upozna sa konkretnim koracima koje je preduzelo i eventualnim zaključcima do kojih je došlo – poručio je Đukanović.

1102becic

JAVNOST

Bivši predsjednik Naučnog odbora Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Pešić za Pobjedu je kazao da tako važna stvar, kao što je optužba za plagiranje, zaslužuje odgovor.

- Očekivao sam da će neko, s obzirom na to da se ovaj slučaj „vuče“ već neko vrijeme i izaziva pažnju javnosti, dati odgovor. To sam očekivao prije svega od fakulteta na kom je magistarska disertacija odbranjena, odnosno od Univerziteta Crne Gore – rekao je Pešić.

Što se Tužilaštva tiče, čini mu se, kako je kazao, da je to najbezbolniji način da se ne odgovori na neko pitanje.

- Institucije je trebalo da odgovore na to pitanje zbog javnosti i ugleda samog kolege Bečića. Očekivao sam da će UCG dati jasan i decidiran odgovor. Za samu analizu i provjeru autentičnosti bilo je dovoljno dva dana – smatra Pešić.

Univerzitet je, kako je istakao, pokazao u mnogim slučajevima da može da radi vrlo efikasno i brzo, te da je to trebalo da učini i u ovom slučaju koji zalazi i u pitanje odbrane akademizma.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 6

GRAĐANSKI

11. 07. 2018 - 07:31

SRAMOTA! Koliko gođ u "pravosnažnijema propisima" pisalo - da se sporad "zastarjelosti" (od 4 i više godinah) "mora'u dić ruke" od provjere krađe "naučnog rada" - to je SRAMNO I ANTICIVILIZACIJSKI! Da je sreće, pameti i etike u iskanju istine - ovakova "činjenija i đela" bi se, đe god ima imalo osnova - morala i POSTHUMNO podrobno i potanko stručno provjeravat! No, MAGISTRE Bečiću - nemaš mjesta za likovanje: NIJE DOKAZANO DA TI MAGISTARSKI RAD NIJE PLAGIJAT! A, obrnuta verzija (TVDRNJE) časna čojka i čestita naučnjaka ne može u-ćešit! Ali - od onoga ko je ižljega ispod "SNP"-ovog srbočetničkog šinjela i glumi "demokratu" - sve se može očekivat i dočekat!!!
Grizman

11. 07. 2018 - 08:34

Nije ti lako, cojku.
sve sami doktori

11. 07. 2018 - 08:51

Tako se to radi u CG . Zovnu ga drugovi iz visijeh struktura i kazu mu mi znamo Aleksa da si ti "naucni rad " fotokopira a posto si dobar i pametan momak mi cemo prijavu ubacit u lijevu fijoku da je pokrije prasina a ti ces nam pomoci da vastuvimo opoziciju . Jedan iz mojega sela je sa zavrsenom osnovnom skolom postao profesor . Umro mu otac pa jedan drze govor i pomenu kako mu je sin visoko dogurao a onaj prisutni narod poce da se smije .
Sprdnja

11. 07. 2018 - 10:21

Sprdnja od drzave i od univerziteta.
prof.dr. mr.

11. 07. 2018 - 10:51

Mores mislit kako smo se proculi po znanju kad ni u regionu niko te nase diplome iz fotoshopa ne priznaje . Kao ono " Brzi voz iz BG za Atinu stoji pola sata u Priscinu . Postovani putnici iskoristite to vrijeme da diplomirate "
danilo s.

11. 07. 2018 - 13:09

Ne zanm ko bi vise trebao da se stidi:Univerzitet sbog ove glupe i kukavičke odluke, ili Bečić koji ćuti i ne komentariše ovu bruku. Ili crnogorska javnost koju - u posljednje vrijeme - sve manje zanimaju važne stvari?. Amfilohije metodično sprovodi puzeću državni udar - niko ne reaguje ? Kada svi budemo skuvani u veljerspskoj supi, biće kasno, Prošao vam je rok žalbe braćo Crnogorci - biće odgovor. Albanci se suprostavljaju ovom svetosavskom Atili - a mi? Svi junaci nikom ponikoše...?
Novi komentar