Komemoracija u Memorijalnom centru u Potočarima

Danas se obilježava 23. godišnjica genocida u Srebrenici

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti održana komemoracija Bošnjacima nastradalim tokom ofanzive srpskih snaga na Srebrenicu u julu 1995. godine.
Objavljeno: 11. 07. 2018 - 08:55 Promjenite veličinu teksta: A A A
Danas se obiljezava 23. godisnjica genocida u Srebrenici
Foto: K. S./Klix.ba

Poslije komemoracije uslijediće sahrana posmrtnih ostataka 71 srebreničke žrtave, koji su identifikovani od prošle godine. 

Najmlađa žrtva koja će biti sahranjena ove godine je 16-godišnji Vesid Ibrić, dok je Šahin Halilović, koji je imao 71 godinu kada je ubijen, najstarija. 

Komemoraciji neće prisustvovati niko od državnih zvaničnika Srbije. 

Napad na Srebrenicu počeo je 6. jula 1995. i završio se pet dana kasnije ulaskom VRS pod komandom generala Ratka Mladića u grad. 

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. donio presudu kojom masakr u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida. Rezolucije o Srebrenici kojima se potvrđuje ta presuda Međunarodnog suda pravde donijeli su parlamenti zemalja EU, Kanade, SAD i Australije. 

Odlukom Evropskog parlamenta, iz januara 2009, 11. jul je proglašen Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Od zemalja Zapadnog Balkana tu odluku prihvatile su Crna Gora, Hrvatska i Makedonija. 

Državni parlament BiH proglasio je 11. jul danom sjećanja u Federaciji BiH, ali ne i na teritoriji cijele države, zbog protivljenja poslanika RS. 

Skupština Srbije usvojila je 2010. Deklaraciju kojom se osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995, ali bez pominjanja riječi genocid.

Prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici pod komandom generala Mladića su do 19. jula organizovano i sistematski ubili oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka. Oko 30.000 žena i djece deportovano je za dva dana. 

Za genocid u Srebrenici 1995. optuženi su vođe bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Mladić je u novembru prošle godine nepravosnažno osuđen na doživotni zatvor, a Karadžića je Tribunal u martu 2016. nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora.

Komentari: 2

Dan D

11. 07. 2018 - 10:33

Realno gledano ni jedan AUTOKTONI SRBIN nije napravijo zločine u BiH , Ako se uzme porijeklo ootuzenih za ZLOČINE I GENOCID u BiH ,HR i KS , sve su OPTUŽENI sa podrucija ,,CRNE GORE , HERCEGOVINE , HRVACKE , kao napr -MILOSEVIC (LIJEVA RUJEKA CG) KARADZIĆ ( ŠAVNIK) ARKAN (CETINJE) MLADIĆ (KALINOVIK BiH )BEARA (SARAJEBO BiH) SESELJ Hercegovina BiH.
Sram vas bilo ljudi bez duse

12. 07. 2018 - 22:23

Sad su vam svi drugi van Bosne krivi, nesrecoi?? Ovo vam je zajednicki genocidni projekat i zato sada imate tu etiketu kao genocidni monstrumi, priznali vi to ili ne.
Novi komentar