Uz praznični trobroj Pobjede poklon knjiga za čitaoce

Pobjeda je štampala knjigu “Iz narodnih govora Crne Gore” autora Milana Brajevića, koju će besplatno podijeliti građanima uz praznični trobroj, na Dan državnosti 13. jula.
Objavljeno: 11. 07. 2018 - 12:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

Riječ je zbirci sastavljenoj od 31.000 riječi koje se manje koriste, a iz narodnih su govora sa prostora Crne Gore.

U izdanju su se našle neke već zaboravljene i zastarjele riječi kao i posuđeni izrazi, odnosno riječi lokalnih i plemenskih govora, u sklopu jezičkog izraza Crne Gore.

Riječ je o pokušaju očuvanja od zaborava dragocjene građe crnogorskog narodnog jezika, leksičkog blaga i ritma narodnog kazivanja.

Namjera autora, a imajući u vidu značaj očuvanja izvornog crnogorskog jezika, kao i da se treba vraćati živim izvorima narodnog govora, je da narodne riječi i izrazi dopru do što većeg broja čitalaca, jer u suprotom, sudbina im je da polako iščezavaju, pa je u novom izdanju dato pregršt riječi koje se još mogu čuti u narodu, kako bi mlađe generacije došle do saznanja kakva im je nekada bila leksika predaka.

Komentari: 3

BRAVO POBJEDA

11. 07. 2018 - 13:54

NAJJAČI STE I NAJBOLJI. Samo naprijed. Sa vama je covjek siguran da novinarstvo jos nije propali. Sve cestitke
Pun pogodak

11. 07. 2018 - 13:56

Samo nastavite. Vec duze ste vodeci dnevni list u Crnoj Gori
crnogorski jezik

12. 07. 2018 - 10:52

Bravo! Neka se i oni mlađi prisjete naših starih crnogorskih riječi. Ne smiju te riječi da umru sa starijim ljudima, već ih treba otrgnuti od zaborava, jer je to naše nasljede!
Novi komentar